سفر کارآفرینی با قایق یا کروز؟

هسته نخبه خود را بسازید
۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۴

گر چه هزاران مطلب درباره مسیر و سیر تحول مدیریت نوشته شده است، اما استفاده از تجربیات افرادی که در این مسیر گام نهاده‌اند، فرصتی است که نمی‌توان برایش قیمتی متصور شد.یک کارآفرین بنام کالاکش، در مقاله‌ نشریه فوربس، ۵ اصل مهم برای کارآفرینی معرفی کرده است.

 کالاکش، مدیرعامل "ریورسانگ فناوری"، یکی از موسسان شرکت "آی-بریت موبایل" و از موسسان شرکت "ادن دیجیتال"، در مقاله‌ای که برای نشریه فوربس نوشته است، بر اساس آنچه از شکست‌ها و موفقیت‌هایش آموخته، ۵ اصل مهم برای کارآفرینی معرفی کرده است:

۱- دنباله‌روی غول‌ها نباشید

دنباله‌روی غول‌ها و برندهای بین‌المللی نباشید. آنچه آن‌ها در اختیار دارند و انجام می‌دهند، نباید به عنوان تاکتیکی از سوی استارت‌آپ‌ها مورد استفاده قرار گیرد. دامنه حرکت استارت‌آپ (تعداد ماه‌هایی که کسب و کارتان پیش از آنکه بی‌پول شود می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد) بسیار کوتاهتر است بنابراین پیروی از یک غول بازی‌ای است که در آن بازنده خواهید بود. استراتژی‌های استارت‌آپی باید متفاوت باشند و موسسان بنگاهها باید خود را با این حقیقت وفق دهند که «نمی‌توان همه چیز را همزمان در اختیار داشت.»

هدف یک شرکت استارت‌آپی باید ورود به بازار، قوی شدن، اثرگذاری و جذب مخاطب باشد و کارآفرین نمی‌تواند با قدم نهادن در جای پای یک شرکت غول به این اهداف دست یابد. کارآفرین یک شرکت استارت‌آپی باید به دنبال خلاء بازار باشد، فضا یا منطقه‌ای خنثی که بتواند در آن نفوذ کند. حتی اگر شما یک محصول جدید خلق نمی‌کنید، می‌توانید اثر خود را به محصول بیافزایید. بازار تقریبا همیشه استارت‌آپ‌های جدید را می‌پذیرد، جایی که شما محصولتان را عرضه می‌کنید. پس مسئله چگونگی رشد شماست و کیفیتی که می‌خواهید ارائه کنید.

۲- کانال‌های مختلف ایجاد کنید

یکی از بزرگترین مسائل، عرضه محصول یا خدمات از طریق یک پلتفرم یا بازوی تجاری است. فروش از طریق یک پلتفرم آنلاین، از بیرون کسب و کار دلچسبی بنظر می‌رسد. اگر کارآفرینی هستید که از کار کوچکی شروع می‌کنید و می‌خواهید در سطح جهان فروش داشته باشید، می‌توانید رشد کنید اما این نکته را در نظر داشته باشید که این یک بازی انحصاری است چون بسیاری از پلتفرم‌ها قدرتمند هستند و بر کار سیطره دارند. آن‌ها هستند که تصمیم می‌گیرند آیا برند شما را تغییر دهند یا خیر. آن‌ها به برند شما دسترسی دارند و آن را کنترل می‌کنند. برای آنکه در کارتان موفق شوید ابتدا تلاش کنید فضای خود را ایجاد کنید و مشارکت باثبات مصرف‌کنندگانتان را داشته باشید. پس از آن، می‌توانید فضایی برای شخص ثالث در نظر بگیرید، جایی که می‌توانید حجم کارتان را افزایش دهید. بدین ترتیب حتی اگر شخص ثالث تصمیم بگیرد که کار شما را متوقف کند، کسب و کار شما همچنان محفوظ خواهد ماند.

۳- ابتدا زیربنا را بسازید، بعد روی آن سرمایه‌گذاری کنید

ما کارآفرینان، انسان‌های بلندپروازی هستیم و با دیدن کوچکترین نشانه موفقیت، خواهان توسعه و رشد هستیم. اغلب اما رشد و توسعه بی‌پشتوانه، یک سقوط شدید و گاهی یک فروپاشی کامل را بدنبال دارد. شما به عنوان کارآفرین، تنها زمانی باید کارتان را توسعه دهید که زمینه‌ای مستحکم را برایش فراهم کرده باشید. هدفتان این باشد که روی دستاوردهایتان سرمایه-گذاری کنید اما ابتدا زمانی را صرف فکر کردن درباره این موضوع کنید که دستاوردهایتان چه هستند و چگونه می‌توانید در همان جهت به حرکت خود ادامه دهید. همیشه یک زیربنای قدرتمند ایجاد کنید که بتوانید بر آن تکیه کنید و همیشه از مسیر "فشرده‌سازی پروژه" اجتناب کنید. 

۴- هسته نخبه خود را بسازید

بنظر نمی‌رسد که تنها پیش رفتن و یکه ماندن به موفقیت منجر شود. شما می‌توانید سفیر برند خود و چهره شرکتتان باشید، اما بدون یک هسته نخبه یا هسته اصلی (تیم الف)، در هر سازمانی، می‌توانید به آسانی با شکست مواجه شوید.

ریچارد برانسون، کارآفرین معروف انگلیسی مثال خوبی است. او در همه شرکت‌هایی که گروه ویرجین را تشکیل می‌دهند، بر کمک افراد نخبه تکیه می‌کند. او در این رابطه گفته است: «بسیاری بر این باورند که یک کارآفرین شخصی است که به تنهایی کار می‌کند، بر چالش‌ها فایق می‌آید و ایده‌اش را شخصا به بازار وارد می‌کند. این حرف کاملا غلط است. مدیران کمی، یا بهتر بگویم هیچکس، نتوانسته است بدون کمک به دستاورد باارزشی دست یابد.برای موفقیت در کسب و کار، شما به ارتباط، همکاری و تفویض کارها نیاز دارید.»

۵- چهره برند را بسازید

پس از تشکیل یک تیم قوی و ایجاد زیربنای مستحکم، بر جنبه اجتماعی خلق برند تمرکز کنید و به کسب و کارتان شخصیت ببخشید. وقتی تیم شما به درستی تشکیل شد، ایرادی ندارد که چهره مدیریتی کسب و کارتان را معرفی کنید. زمان خود را صرف آن کنید که به چهره برندتان تبدیل شوید. همیشه شرکت‌های جدیدی هستند که می‌توانند به کانال‌های ارتباطی شما وارد شوند و با ارائه کیفیت و قیمت بهتر، به آسانی سهم بازاری شما را از آن خود کنند. تنها شخصیت شماست که می‌تواند از چنین اتفاقی جلوگیری کند.

برای مصرف‌کنندگان مهم است که با یک چهره و شخصیت در ارتباط با برند شما آشنا شوند. آن‌ها دوست دارند داستان شما را بشنوند و می‌خواهند به چهره‌ای که پشت ارائه محصولتان است، اعتماد کنند. این راه بهتری را برای ارتباط با شما، پیش رویشان می‌گذارد و مشارکت و علاقمندی بیشتری را ایجاد می‌کند. افراد اغلب از چیزهای انتزاعی و نامحسوس خوششان نمی‌اید. ما اغلب ترجیح می‌دهیم با چهره انسانی یک برند در ارتباط باشیم طوری که بتوانیم رشد آن را مشاهده کنیم و مورد تمجید قرار دهیم.

کلام آخر

در طول سفر کارآفرینی، شما با چالش‌ها و موانع بسیاری مواجه می‌شوید، از چالش‌های مربوط به نقدینگی گرفته تا مشارکت بیش از حد در عملیات اجرایی هنگام بروز یک بحران.

به عنوان یک استارت‌آپ، بر این ۵ اصل تمرکز کنید و بنیانی قدرتمند را پایه ریزی کنید که بتوانید با آن پیش بروید. استارت‌آپ شما همیشه باید مانند یک قایق عمل کند نه یک کشتی کروز. بدین ترتیب شما توانایی تنظیم سرعت و قدرت مانور دارید تا به مقصدتان برسید.

منبع: فوربس

مترجم: شادی آذری