فردای اقتصاد: بورس تهران این روزها یکی از سبزترین دوران خود در سال جاری را پشت سر میگذارد و شاخص کل پس از مدتها مقاومت روانی ۱.۶ میلیون واحدی را شکست. در همین راستا در برنامه زنگ پایان امروز میزبان عبدالله مشکانی و مجتبی سلطانی؛ کارشناسان بازار سرمایه بودیم و به بررسی مهمترین متغیرهای تاثیرگذار بر کلیت بازار سرمایه، آخرین تحولات و اخبار پیرامون این بازار و چشمانداز آتی آن پرداختیم.
مجتبی سلطانی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با چشمانداز بورس با توجه به روند صعودی پرقدرت شکلگرفته در این روزها عنوان کرد: بورس تهران درحالی مسیر صعودی را طی میکند که نرخ دلار و انتظارات تورمی وارد مرحله جدیدی شده است. باوجود محدودیتهای موجود، نرخهای کنونی دلار اجازه توقف به صعود قیمت سهام را نمیدهد و درحال حاضر هر توقفی در بازار، فرصت خرید محسوب میشود. به نظر میرسد در چند ماه اخیر پولهای هوشمند به سمت سهام کوچکتر حرکت کرده و حتی عرضههای احتمالی صندوق تثبیت و توسعه نیز سرمایهها را به سمت نماد کوچکتر بازار خواهد کشاند.
وی در رابطه با ریسک دخالت دولت به عنوان یکی از موانع جدی در شکلگیری روند صعودی پایدار در بورس اعتقاد داشت: به نظر میرسد وارد دوره رونق پایدار بازار شدهایم و جنس معاملات تالار شیشهای عوض شده است. صنایع بورسی و به خصوص بزرگان بازار، در حال حاضر چالشهای زیادی مانند محدودیتهای انرژی و سوخت در فصل زمستان دارند و چالشهای بیشتر در بودجه ۱۴۰۲ ممکن است آنها را به سمت کاهش تولید، فروش، سودآوری و حتی تعطیلی ببرد و کاهش تولید نیز فشار مضاعفی را در دلار خواهد گذاشت که مشکل دولت را بیشتر میکند بنابراین فشار مضاعف دولت به صنایع بزرگ و ارزآور دور از انتظار خواهد بود.
عبدالله مشکانی، کارشناس بازار سرمایه نیز در رابطه با رفتار هیجانی سهامداران در رونق فعلی خاطرنشان کرد: در صعودهای قبلی بورس در بهار سال گذشته و پاییز سال ۹۹، با وجود شکسته شدن مقاومتهای تکنیکالی، روند بازار نزولی شد. بنابراین همچنان عوامل و ابهاماتی وجود دارد که میتواند رشد دلار را در بورس خنثی کند از جمله این ابهامات میتوان به ریسک کسری بودجه و تکرار تجربه بخشنامههای خلقالساعه گذشته اشاره کرد. صف خرید نمادهای بزرگی مانند فولاد، توسط پولهای بزرگ و حقوقیها صورت میگیرد که زودتر از سهامداران خرد از تحولات باخبر میشوند و در صورت بروز اتفاقی منفی، به راحتی میتوانند بازار را نزولی کنند اگرچه فعلا شرایط مناسب است و نگرانی خاصی وجود ندارد اما سهامداران باید مراقب باشند که رکب نخورند.
این کارشناس بازار سرمایه نکاتی را در رابطه با مزیت سهام بزرگ به کوچکترهای بازار در رالی صعودی جدید بازار سهام عنوان کرد: طی چند وقت اخیر، نرخ سود بدون ریسک به حوالی ۲۵ درصد رسید و حتی برخی اوراق اعداد بالای ۳۰ درصد را نیز دیدند. بنابراین نسبت P/E اوراق به حوالی ۳ تا ۴ واحد رسیده است. به همین دلیل، سهامدار در زمان خرید سهام، به سمت شرکتهای کوچک حتی با وجود داراییهای زیاد اما نسبت P/E بالا نمیروند اما خرید سهام بزرگ بازار به دلیل نسبت قیمت به درآمد پایین، سود دورهای در مجامع و عدم توانایی سفتهبازی در آنها، میتواند گزینه بهتری برای خرید باشد.