ایسنا: سازندگان میگویند که با نوسانات نرخ ارز در ماههای اخیر آمارهای جدید متفاوت خواهد بود و این مسئله میتواند دامن ساختوساز در هر دو بخش دولتی و خصوصی را بگیرد.
آمارها از تورم ۵۱ درصدی ساختوساز مسکن در بهار امسال حکایت دارد و برآوردها نشان میدهد بدون احتساب قیمت زمین، هزینه ساخت به متری ۸.۳ میلیون تومان رسیده است؛ با این حال سازندگان میگویند که با نوسانات نرخ ارز در ماههای اخیر آمارهای جدید متفاوت خواهد بود و این مسئله میتواند دامن ساختوساز در هر دو بخش دولتی و خصوصی را بگیرد.
تورم عمومی و رشد قیمت نهادههای ساختمانی، هزینههای ساخت مسکن را افزایش داده است. آخرین آمار مربوط به بهار امسال که از سوی بانک مرکزی ارائه شده از رشد ۵۱ درصدی هزینه ساخت مسکن در مقایسه با سال ۱۴۰۰ حکایت دارد. بر این اساس برخی برآوردها نشان میدهد متوسط قیمت ساخت هر متر خانه (بدون احتساب قیمت زمین) به ۸.۳ میلیون تومان رسیده است.
اگرچه تورم ۵۱ درصدی ساختوساز به تنهایی میتواند فعالیتهای ساختمانی را دچار اختلال کند، سازندگان مسکن، عوامل رکودزای دیگر مثل عوارض ساختمانی، هزینه دستگاههای خدمات رسان، رشد نرخ دستمزد، افزایش احتمالی و سنگین هزینه تامین اجتماعی کارگران را از دیگر مشکلات حوزه تولید مسکن میدانند. به تازگی رئیس سازمان نظام مهندسی هم از پایین بودن تعرفه دستمزد مهندسان گلایه کرده و بنابراین ممکن است نرخ خدمات مهندسی که هماکنون کمتر از یک درصد است بالا برود.
مجموع عوامل فوق سه عارضه منفی را در بازار مسکن ایجاد کرده که شامل رشد هزینههای تولید، افت توان متقاضیان مصرفی و رکود معاملات است؛ نخستین عارضه به ساختوساز لطمه میزند. تیراژ تولید مسکن در شهر تهران طی بهار امسال با سقوط تاریخی به ۶۲۰۰ واحد رسیده که نسبت به ۱۰ هزار و ۷۰۰ واحد بهار پارسال افت ۴۲ درصدی را نشان میدهد.
جهش بیسابقه قیمت مسکن بین سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ منجر به افت شدید قدرت خرید متقاضیان شد. در سال ۱۴۰۰ قیمت مسکن به ثبات نسبی رسید اما دوباره در سال ۱۴۰۱ تورم مسکن شتاب گرفت و درحالحاضر تورم نقطه به نقطه مسکن پایتخت به ۴۶ درصد رسیده است. رکود معاملات معمولا تاثیر منفی بر ساختوساز ایجاد میکند.
نوسان قیمت ارز طی روزهای اخیر و رسیدن آن به بالای ۴۰ هزار تومان در بازار آزاد منجر به انتظارات تورمی در بسیاری بخشها از جمله بازار مسکن شده است. به دنبال این اتفاق روز پنجشنبه رئیس کل بانک مرکزی تغییر کرد و محمدرضا فرزین جایگزین علی صالحآبادی شد. سید ابراهیم رئیسی ـ رئیسجمهور از مسئول جدید بانک مرکزی خواست تا نرخ ارز را مدیریت کند و از همفکری صاحب نظران بهره ببرد.