فردای اقتصاد: هیات وزیران در جلسه ۱۹مرداد ماه امسال به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور و به استناد قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات، آییننامه حمایت از تولید دانشبنیان در حوزه اقتصاد را تصویب کرد.
این آییننامه روز گذشته از سوی «محمد مخبر» خطاب به وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، جهادکشاورزی، همچین سازمان برنامه و بودجه کشور، معاونت علمی و فناوری رییس جمهور، بانک مرکزی، گمرک ایران و بیمه مرکزی ایران و اعلام ماموریتهای جدید آنها، در ۱۲ ماده ابلاغ شد. بر اساس این آییننامه، وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است با هدف توسعه تقاضا برای محصولات فناورانه داخلی، بسته تسهیل پروژههای پیشران در حوزه تامین مالی، مالیات، گمرک و سایر سازمانهای تابعه را تهیه و ابلاغ کند.
بر اساس این گزارش، در راستای اجرای قانون تولید جهش دانشبنیان، رویکرد فعال وزارت امور اقتصادی و دارایی در تسهیل و تسریع فعالیتهای دانش بنیان در کشور، بهرهگیری از اکوسیستم دانش بنیان کشور در بخش گمرک، مالیات و تأمین مالی و...، آییننامه حمایت از تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین در حوزه اقتصاد به تصویب هیات وزیران رسید.
ارزیابی نهادهای پژوهشی حاکی از این است که در ایران سیاستهای توسعه محصولات دانشبنیان، عمدتا بر ایجاد و تقویت شرکتهای دانش بنیان متمرکز شده است. با این حال، به نظر میرسد خروجی حمایت از این فعالیتها و شرکتهای دانشبنیان به دلایل متعددی که برخی از آنها به ضعف یا خلا در زیرساختهای قانونی متناسب با این نوع کسبوکارها برمیگردد، کامل نیست. کم رنگ بودن نقش سیاستهای توانمندسازی و تشویق کسبوکارهای نوپا، ضعف در اجرای سیاستهای تحریک تقاضا و ایجاد انگیزه در بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در حوزه دانشبنیان و انفعال در استفاده از دستاوردهای فناورانه در بخشهای دولتی از نقاط ضعف کشور در این حوزه است.