فردای اقتصاد: رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران در جلسه امروز هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران به مساله مهاجرت نیروی انسانی پرداخت و به بخشهایی از گزارش اخیر رصدخانه مهاجرت اشاره کرد.
فرزین فردیس با اشاره به اینکه گزارش اصلی بالغ بر ۶۰۰صفحه است، گفت که این گزارش از پیچیدهتر شدن فضای رقابت بینالمللی برای تصاحب سرمایههای انسانی حکایت دارد و نکته کلیدی گزارش، این است که اقتصادهای پیشرفته به طور دائم در حال طراحی و معرفی برنامههایی برای جذب سرمایههای انسانی هستند. وی گفت: این گزارش تحلیلی نشان میدهد که اگر در گذشته مهاجرت به قشر خاصی منحصر بود، اکنون به مهاجرتهای تودهای تبدیل شده است.
فردیس با بیان اینکه رتبه رقابتپذیری بنگاههای ایرانی در جذب استعدادها به ۱۱۲ رسیده و در سال گذشته چند پله تنزل داشته است، افزود: گاهی این ادعا مطرح میشود که کسانی که از کشور مهاجرت میکنند، پس از مدتی بازمیگردند، اما این مطالعه نشان میدهد نرخ تمایل به بازگشت به کشور در مهاجران ایرانی تنها یک درصد است؛ در حالیکه در مقام مقایسه همین رقم برای مهاجران عربستانی ۳۰درصد است.
وی با استناد به این پیمایش، تمایل به مهاجرت در میان مدیران کسبوکارها در کشور را بسیار زیاد توصیف کرد و گفت: این بررسی نشان میدهد درصد بالایی از بنگاههایی که در کشورهای مهاجرپذیر تاسیس شده، توسط مهاجران بنیان گذاشته شده است. در واقع شاید اگر صاحبان این کسبوکارها در کشور خود تا این حد مورد بیمهری قرار نمیگرفتند، این بنگاهها را در کشور خود تاسیس میکردند.
فردیس در ادامه با اشاره به عوامل اصلی مهاجرت گفت: فارغ از بیثباتی اقتصادی و محدودیتهایی که بر استفاده و توسعه زیرساختهایی چون اینترنت اعمال میشود، دغدغه آینده فرزندان، در میان این عوامل مساله پررنگی است.