فردای اقتصاد: شرکتهای ویرجین در زمینههای هواپیمایی، ارتباطات، ایستگاههای رادیویی، هتلها، باشگاههای سلامت، خدمات مالی، فناوریهای تجدیدپذیر، یک تیم فرمولوان و حتی گردشگری در فضا فعالند.
نشریه فوربس، دارایی خالص ریچارد برانسون را تا ماه ژوئن ۲۰۲۲ بالغ بر ۴ میلیارد دلار برآورد کرد. اما داستان موفقیت این غول دنیای کسبوکار چیست؟
یک کودک با اختلال خوانشپریشی
سر ریچارد برانسون در سال ۱۹۵۰ در بریتانیا بهدنیا آمد. پدرش یک دادیار بود و مادرش یک مهماندار هواپیما، هنرمند باله و صاحب کسب وکار کوچکی در زمینه تولید جعبههای چوبی بود. در کودکی ریچارد اما تشخیص دادند که وی به اختلال دیسلکسی یا خوانشپریشی و همچنین ADHD یا اختلال عدم تمرکز و بیشفعالی مبتلاست. اختلال خوانشپریشی به تنهایی کافی است تا کودک قادر به روانخوانی و درک مطلب نشود. او در مدرسه با مشکلات زیادی مواجه بود تا جایی که ۱۶ سالگی ترک تحصیل کرد. در سالهای آخر مدرسه مدیر به او گفت که این اختلال باعث میشود یا تبدیل به یک مجرم زندانی شود یا یک میلیونر. این اما آغاز راهی بود که زندگی او را متحول کرد.
دهه ۱۹۶۰
ریچارد برانسون در ۱۶ سالگی با انتشار مجله "دانشآموز" وارد دنیای کسبوکار شد، مجلهای که مصاحبههایی با سلبریتیها را منتشر میکرد و در نسخه نخست آن توانست ۸ هزار دلار آگهی بگیرد. ریچارد جوان در سال ۱۹۶۹ با یک تیم ۲۰ نفره کسبوکاری بهنام "ویرجین" را در زمینه ضبط و انتشار آلبومهای موسیقی راهاندازی کرد. آن زمان سفارش آن آلبومها از طریق نامههای پستی انجام میشد.
دهه ۱۹۷۰
آغاز به کار رسمی این شرکت در سال ۱۹۷۰ رقم خورد. پس از یک شروع قدرتمند، او توانست تا سال ۱۹۷۲ چهارده فروشگاه انتشار آلبوم موسیقی راهاندازی کند. برانسون در همان سال سود حاصل از این فعالیت را صرف تاسیس برند ویرجین رکوردز کرد و با آن در سال ۱۹۷۳ نخستین درآمد میلیون دلاری خود را کسب کرد و توانست بیش از ۵ میلیون نسخه از آلبوم یک هنرمند معروف بهنام مایک اولدفیلد را بفروشد. تا پایان این دهه شرکت ویرجین میوزیک، تبدیل شد به یکی از شش شرکت بزرگ ضبط موسیقی جهان که شعباتی در آلمان، فرانسه و ژاپن داشت.
دهه ۱۹۸۰
در سال ۱۹۸۱ شرکتهای "کتاب ویرجین" و "ویرجین ویدئو" هم تاسیس شد. با گذشت دو سال، امپراطوری کسبوکار برانسون بیش از ۵۰ شرکت مختلف را در اختیار داشت که مجموع فروش آنها به بیش از ۱۷ میلیون دلار رسید. در ۱۹۸۴، برانسون با همکاری وکیلی به نام راندولف فیلدز یکی از مشهورترین شرکتهای خود به نام "ویرجین آتلانتیک" را تاسیس کرد، یک شرکت هواپیمایی که بخاطر امکانات خلاقانه داخل پروازهایش از جمله بستنی رایگان، صفحه نمایش پشت صندلیها و ماساژ داخل پرواز، به شهرت رسید.
دهه ۱۹۹۰
در سال ۱۹۹۲ برانسون در کمال اکراه، ویرجین رکوردز را به مبلغ یک میلیون دلار فروخت تا ویرجین آتلانتیک را در حرکت نگهدارد. دوران سختی بود. حملات تروریستی باعث شده بود مردم سوار پروازها نشوند و مهمتر از آن، شرکت هواپیمایی "بریتیش ایرویز"، دست به اقداماتی زده بود که برانسون آن را "نبردی خصمانه برای وارد کردن آسیب همیشگی به ویرجین" خوانده بود. در ۱۹۹۳ برانسون موفق شد در شکایت خود علیه بریتیشایرویز برنده شود و ۹۴۵ هزار دلار به عنوان خسارت و حدود ۳ میلیون دلار به عنوان حقوق قانونی و عذرخواهی از آن شرکت دریافت کند. در ۱۹۹۷ برانسون شرکت قطارهای پرسرعت "ویرجین ترینز" را تاسیس کرد. به او در سال ۲۰۰۰ لقب "سر" (Sir ) اعطا شد و مجله تایم در سال ۲۰۰۷ او را جزو فهرست ۱۰۰ فرد تاثیرگذار سال معرفی کرد.
دهه ۲۰۰۰
در سال ۲۰۰۱ گروه ویرجین در یک سرمایهگذاری مشترک با شرکت "اسپرینت" توانست شرکت "ویرجین موبایل" را تاسیس کند. در ۲۰۲۰ اما اسپرینتر، ویرجین موبایل را تعطیل کرد و کاربران را به "بوست موبایل" انتقال داد. در ۲۰۰۴ برانسون بار دیگر به آسمان روی آورد و با یک مهندس هوافضا به نام بِرت روتان، شرکت ویرجین گالاکتیک با مجوز ساخت فضاپیما برای انتقال گردشگر به فضا را راهاندازی کرد. با وجود یک سانحه در سال ۲۰۱۴، برانسون نخستین سفر موفق فضاپیمای دارای خدمه خود را در سال ۲۰۲۱ به ثبت رساند و تا سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۸۰۰ نفر در صف گردشگران فضاپیمای برانسون ثبتنام کردهاند.
برانسون همچنین پروژههای بشردوستانهای از جمله "ویرجین یونایت" برای مقابله با بیماری ایدز و مرکز کارآفرینی برانسون برای آموزش مهارتهای کارآفرینی در کشورهای در حال توسعه راهاندازی کرده است.
انگیزهبخشترین جنبه داستان ریچارد برانسون عزم او در تلاش مداوم است. او هرگز دست از تلاش بر نمیدارد و همیشه برای خروج از بحرانها راهی دارد تا به رویای خود جامه عمل بپوشاند.