۲۳ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۵:۴۵

بر اساس‌نامه نگاری‌های انجام شده از سوی اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی استان آذربایجان غربی به‌عنوان قطب تولید سیب‌های صادراتی کشور، ۷۰۰ کانتینر سیب صادراتی که برای ارسال به کشورهای هدف در بنادر قرار دارند، معطل مانده‌اند، هرچند که برخی مقامات دولتی می‌گویند که چند هفته‌ای است که هند به دلیل سرریز بازار خود از سیب صادراتی ایران، از پذیرش سیب صادراتی سر باز می‌زند و دستگاه متولی محصولات کشاورزی اطلاع‌رسانی جدی دراین‌خصوص به تجار صورت نداده است؛ درحالی‌که صادرکنندگان، نبود سیستم‌های حمل‌ونقل دریایی را هم بی‌تاثیر نمی‌دانند و بر این باورند که دولت هنوز نتوانسته زیرساخت‌های لازم برای پشتیبانی از خرید کانتینرهای یخچال‌دار را فراهم نماید.

اقتصاد آنلاین: موضوع حمل بار صادراتی به‌خصوص در حوزه محصولات کشاورزی و فسادپذیر سال‌های سال است که به‌عنوان یکی از پاشنه‌های آشیل صادرات میوه و محصولات تره‌بار ایران به شمار می‌رود؛ موضوعی که اگرچه ضعف در فراهم کردن تدابیر لازم برای سیاست‌گذاری در تولید محصولات صادراتی کشاورزی را از سوی وزارت جهاد کشاورزی گوشزد می‌کند، اما به‌هرحال باید حمایت‌های کلان دستگاه‌های متولی تجارت خارجی و به‌طورکلی دولت را هم پشت سر خود داشته باشد تا علاوه بر توسعه ناوگان دریایی و خرید کشتی‌ها، در حوزه خرید کانتینرهای یخچال‌دار هم که یکی از معضلات چندین و چندساله ایران در حوزه صادرات است، صورت گیرد.

حالا بر اساس نامه‌ای که اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی استان آذربایجان غربی به‌عنوان قطب تولید محصولات صادراتی همچون سیب به معاون استاندار زده است، ۷۰۰ کامیون حاوی سیب صادراتی ایران در بنادر دپو شده و به سمت کشورهای هدف حمل نمی‌شوند.

در نامه‌ای که از سوی جعفر نیکزاد، رئیس این اتحادیه به معاون هماهنگی اقتصادی استاندار آذربایجان غربی ارسال شده، به صراحت به این موضوع اشاره شده است که مشکلات فروش و صادرات سیب درختی از جمله دغدغه‌های تمامی کشاورزان و صادرکنندگان بخش خصوصی است که قریب به یکماه است درگیر ۷۰۰ کانتینر حامل محصولات کشاورزی سیب درختی در بندرعباس هستند که به دلیل نبود حمل‌ونقل دریایی و کشتیرانی به کشورهای هدف صادر نشده و اکنون بیم فساد آنها وجود دارد.

نیکزاد می‌گوید که این موضوع نه‌تنها باعث ضرر و زیان هنگفت به بخش خصوصی و صادرکنندگان شده و تعهد صادرکنندگان در بازارهای هدف را تحت تاثیر قرار داده است، بلکه آنها را در ایفای تعهدات ارزی هم دچار مشکل کرده است.

البته پیش‌تر هم جواد کرمی، معاونی که خطاب نامه رئیس اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی آذربایجان غربی بود هم اعلام کرده بود که مشکلاتی در حوزه صادرات سیب استان به روسیه و قزاقستان هم وجود دارد که قرار بر این شده که کشتی‌های بخش خصوصی بار صادرکنندگان را حمل کنند؛ هرچند که بازار هدف صادراتی سیب این استان، عراق، افغانستان، ترکمنستان، پاکستان، روسیه، هند، کویت و عمان اعلام شده است.

بر اساس اطلاعاتی که خبرنگار اقتصاد آنلاین کسب کرده، صادرات سیب درختی ایران هم اکنون به هند نیز صورت می‌گیرد و بندر ناواشیوا، موندرا و کاندلا در هند پذیرای سیب صادراتی ایران هستند.

در واقع، ظرف ماه‌های گذشته، هندی‌ها تمایل بسیار بالایی برای خرید سیب درختی ایران از خود نشان داده و همین امر این کشور را به یکی از بازارهای هدف سیب صادراتی ایران تبدیل کرده است؛ این در حالی است که بخش عمده‌ای از سیب موردنیاز کشور هند از سوی چین تامین می‌شود، اما طعم و کیفیت سیب ایرانی به‌مراتب بالاتر از چینی است.

آن‌گونه که مقامات دولتی اطلاع داده‌اند، بخشی از معطلی بار صادرکنندگان سیب درختی به هند به این دلیل است که کشور هند با سختگیری هایی ظرف هفته‌های گذشته، از پذیرش سیب صادراتی ایران به دلیل مازادی که بازار این کشور با آن مواجه شده، خودداری نموده است.

این مقام مسئول دولتی می‌گوید: البته رایزنی هایی در این رابطه با هند صورت گرفته تا بتوان ارسال بار صادراتی سیب ایرانی را از سر گرفت، اما با توجه به اینکه اجازه پذیرش سیب صادراتی ایران از سوی هند داده نشده، شرکت‌های کشتیرانی را در دریافت و حمل بار با مشکل مواجه کرده است.

در واقع، این مشکل دیرینه صادرات محصولات کشاورزی ایران است که به دلیل عدم برنامه‌ریزی جدی وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان متولی این امر، همواره صادرکنندگان را در معرض ضرر و زیان قرار داده است؛ همانطور که کمتر کسی ماجرای کامیون‌های حامل هندوانه ایرانی را از یاد برده است که به دلیل عدم پذیرش کشور ترکیه، ۶۵۰۰ تن هندوانه صادراتی ایران به این کشور خراب شد و در واقع مشتری نداشت.

در این میان پیگیری‌ها از مدیران گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران که بر اساس اطلاعات کسب شده، بخشی از بار کالاهای صادراتی ایران (نه صرفا سیب درختی) به هند را به عهده داشته و با فعال‌سازی کریدور شمال- جنوب ظرف ماه‌های اخیر نقش آفرینی جدی در این عرصه داشته‌اند، نشان می‌دهد که اگرچه این ناوگان ملی، بخشی از بار صادراتی به هند را حمل می‌کند، اما سایر شرکت‌های کشتیرانی هم ممکن است به تناسب و درخواست صادرکنندگان در این مسیر فعال باشند.

گفت‌وگو با مقامات کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد که درحال‌حاضر، خط منظم کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از مسیر بندرعباس و همچنین بندر چابهار به هند فعال است و می‌تواند حمل بار صادراتی تمامی صادرکنندگان را به‌عهده گیرد.

در واقع، این ناوگان هر ده روز یکبار کشتی‌های خود را به‌طور منظم روانه هند کرده و بار صادراتی را در این مسیر جابه‌جا می‌کند. یک مقام مسئول در گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به خبرنگار اقتصاد آنلاین می‌گوید: دو شرکت معظم این ناوگان، دو کشتی با ظرفیت ۲۵۰۰ تی‌ای یو و ۲۲۰۰ تی‌ای یو را هر ده روز یکبار در مسیر هند در تردد دارد که این کشتی‌ها در مسیر بندرعباس به بنادر هند و بالعکس در تردد هستند.

او می‌گوید: همچنین از مسیر هند به بندر چابهار نیز هر ۱۵ روز یکبار یک فروند کشتی از این ناوگان در حال تردد است که اگر استقبال صادرکنندگان افزایش یابد، امکان افزایش کشتی‌های اختصاص یافته در این خط وجود دارد.

این مقام مسئول می‌گوید: مشتریان و صاحبان کالا می‌توانند برای ارسال کالای خود در این مسیر با شرکت‌های گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به شماره تلفن‌های ۸۸۸۲۲۰۱۵- ۲۳۸۴۳۱۹۶- ۲۳۸۴۴۷۳۱- ۲۳۸۴۳۱۷۳ و ۲۳۸۴۳۱۷۴ (با پیش شماره ۰۲۱) تماس حاصل کرده و نسبت به انجام هماهنگی‌های لازم برای حمل بار صادراتی خود اقدام نمایند.