۷ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۲

ابوالفضل عمویی: آمریکایی‌ها در مورد اقدامات خودشان نمی‌توانند تصمیم بگیرند. آنها جزو کسانی بودند که برای تبادل زندانی ابراز تمایل کرده بودند ولی ظاهرا مواضعشان عوض شده است الان که ما آمادگی داریم طرف مقابل نمی‌تواند در داخل کشورش به یک تصمیم واحد سیاسی برسد.

 فردای اقتصاد: میانجی‌گری عمان  در بهبود روابط ایران و آمریکا به اتخاذ تصمیماتی برای تبادل زندانی منجر شده است. آیا می‌توان این اقدام را گامی برای از سرگیری احیای مذاکرات برجام دانست؟

ابوالفضل عمویی سخنگوی کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگوی اختصاصی با «فردای اقتصاد» در پاسخ به این پرسش که آیا تبادل این زندانی‌ها می‌تواند پیش شرط ادامه مذاکرات برجام باشد اعلام کرد که موضوع تبادل زندانیان برای ایران یک موضوع انسانی است  و در همین چارچوب اعلام کردیم که آمریکایی‌ها با آزادی زندانیانی که به ناحق از ایران  در مقابله با تحریم‌گرفتند و بازگرداندن آنها به ایران می‌توانند انتظار داشته‌باشند که جمهوری اسلامی برخی از این افراد را که اخیرا محاکمه شده اند دراختیار طرف مقابل قرار دهد.

 به گفته عمویی، گفتگوهایی در این زمینه صورت گرفته‌است و برخی از کشورها مانند عمان و قطر سعی کردند تلاش ها و مساعی جمیله خود را به خرج دهند تا این مذاکرات به نتیجه برسد.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح‌کرد: در یک مقطعی طرف آمریکایی یک واسطه برای سایر موضوعاتی  که به این مبحث مربوط است هم معرفی کرد. کشورثالث با ایران صحبت کرد. به یک طراحی رسیدیم اما این طراحی از طرف آمریکایی ها هنوزبه نتیجه نرسیده است. ما قبل از این  هم ما حسن نیت خود را با آزاد کردن آقای باقر نمازی نشان دادیم. آقای باقر نمازی دوره محکومیتش را در ایران می‌گذراند ولی به‌دلیل بیماری و کهولت سنی که ایشان داشت به صورت یک جانبه ایشان را آزاد کردیم و طرف مقابل شاهد اقدامات بشردوستانه ایران بود.

عمویی تاکیدکرد: اعلام می‌کنیم که اگرطرف مقابل آمادگی انجام توافقات صورت گرفته را داشته باشد از  جانب ایران هم موضوع  تبادل زندانیان به عنوان یک موضوع انسانی می تواند در دستور کار قرار بگیرد. عمویی در پاسخ به اینکه چه تعداد زندانی آمریکایی در ایران وجود دارد هم گفت: درحال حاضر سه نفر برای آمریکا مهم است. آنها برای آزادی سه نفر تلاش بیشتری می کنند ولی تعداد افراد ایرانی زندانی در آمریکا بیشتر است. موارد رسیدگی به این سه نفر درمورد آقای نمازی، آقای طاهباز وآقای  شرقی  است که این سه نفر موضوعات اصلی تبادل هستند.

 مذاکرات به تبادل زندانی ارتباط مستقیم ندارد

 وی در پاسخ به اینکه گام بعدی در راستای احیای مذاکرات چیست هم گفت: این دو موضوع مستقیما به هم مرتبط نیستند. هرچند ما  این را به عنوان رویکرد عملی دولت آمریکا رصد می‌کنیم که آن‌ها چگونه  با آنها برخورد می‌کنند من فکر می‌کنم مهم‌ترین مشکل در آمریکا عدم انسجام سیاسی است  برای اینکه آنها نمی‌دانند که  در مورد اقدامات خودشان تصمیم بگیرند آنها جزو کسانی بودند که ابراز تمایل کرده بودند برای تبادل  زندانی ولی ظاهرا مواضعشان عوض شده است مدت‌ها در مورد شرایط آزاد سازی این زندانیان فضا سازی و ادعاهایی را مطرح می‌کردند  که ما اعلام  کردیم که آنها را  در چارچوب توافق انسان دوستانه  می توانیم مبادله کنیم ولی  الان که ما این آمادگی را داریم طرف مقابل ظاهرا  نمیتواند در داخل کشورخودش به یک تصمیم واحد سیاسی برسد.

  عمویی همچنین در پاسخ به این پرسش که احیای مذاکرات نیازمند چیست و دیوار بی اعتمادی بین ایران و آمریکا چگونه فرو خواهد ریخت اظهارکرد: مشکل اصلی عدم انسجام سیاسی در طرف مقابل است. اینها در دوره اغتشاشات به  سمت حمایت از گروه های معاند ضد ایرانی سوق پیدا کردند  و الان  مهم ترین سوال این است که اگر مجددا بخواهند مذاکرات را از سر بگیرند ادعای قبلی اشان  را چه کنند؟ این سوال جدی‌ای  است که در اندیشکده های آمریکایی مطرح می‌شود و برای همین است  که انگیزه آنها کمتر شده و گرنه برنامه هسته ای ایران  با سرعت خود  جلو می‌رود ایران هم اقدامات خود را درا انجام می‌دهد و مردم هم در ۲ بهمن  حمایت خود را از نظام سیاسی روشن کردند و همکاری ما  هم با سایر کشور ها در حال پیشرفت هست  مثل سفراخیر رییس جمهور به چین.

 سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس  در واکنش به این تحلیل  کارشناسان اقتصادی که اظهار کرده اند راه حل برون رفت از وضعیت اقتصادی کشور اصلاحات سیاسی است گفت: از دید من مسایل اقتصادی و مشکلات اقتصادی و دیرینه وبیماری‌های  با سابقه‌ای است و همه این مسایل به مسایل سیاسی برنمی‌گردد البته تحریم ها  برای ما دردسرها و مشکلاتی درست کردند فروش نفت  ما را محدود کردند اما اصل وابسته بودن اقتصاد ایران به درآمد های حاصل  از فرو ش مواد خام  یک نقد جدی  به ساختار اقتصادی ایران است از دید من باید برای  مشکلات  اقتصادی راهکارهای بلند مدت با  چارچوب و با برنامه تدوین کنیم. اینکه انتظار داشته باشیم با رسیدن به توافق مشکلات اقتصادی را حل کنیم  به نظرم انتظار درستی نیست. توافق ممکن است  در کوتاه مدت آثاری را بر اقتصادی ایران داشته باشد  اما باید بهره‌مندی  از فرصت های آن در بلند مدت برنامه هایی را طراحی کرد که این نیاز مند همفکری همه اندیشمندان  اقتصادی ما است که راه حل  بلند مدت برای رفع مشکلات اقتصادی ارایه کنند.