۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۵:۳۱

صدها برند جهانی در واکنش به تهاجم روسیه به اوکراین از روسیه گریختند. این امر روس‌ها را وادار کرده است که جایگزین هایی برای همه چیز از گوشی‌های هوشمند گرفته تا خودرو پیدا کنند.

جماران به نقل از سی ان ان: شرکت هایی که از جنگ اوکراین سود می‌برند رقبای چینی هستند. داده‌های صنعت روسیه نشان می‌دهد که غول گوشی‌های هوشمند شیائومی و خودروساز جیلی از جمله مواردی هستند که در ماه‌های اخیر شاهد افزایش فروش بوده‌اند.

طبق تحقیقات جایی که گوشی‌های آیفون‌ و گلکسی‌های سامسونگ زمانی پرفروش بودند، مدل‌های شیائومی و ردمی، اکنون در صدر جدول فروش قرار دارند.

تولیدکنندگان چینی پیش از جنگ در روسیه محبوب بودند و تقریباً ۴۰ درصد از بازار گوشی‌های هوشمند را در دسامبر ۲۰۲۱ به خود اختصاص دادند. طبق داده‌ها اکنون تقریباً به طور کامل بازار را تصاحب کرده‌اند و یک سال بعد ۹۵ درصد از بازار را به خود اختصاص داده‌اند.

در همین حال، سامسونگ و اپل - که معمولاً به ترتیب رتبه‌های اول و دوم را در اختیار داشتند - در مدت مشابهی که از روسیه خارج شدند، شاهد کاهش سهم بازار ترکیبی خود از ۵۳ درصد به تنها ۳ درصد بودند.

داستان مشابهی در جاده‌های روسیه در حال وقوع است. بر اساس داده‌ها طی سال گذشته، خودروسازان چینی چری و گریت وال موتور به ۱۰ برند برتر خودروهای سواری رسیده‌اند، در حالی که بی‌ام و و مرسدس آلمان ناپدید شده‌اند.

بر اساس داده‌ها روس‌ها سال گذشته رکورد خرید خودروهای چینی را داشتند. طبق گزارشی که ماه گذشته منتشر شد، فروش خودروهای جدید چینی در این کشور در سال ۲۰۲۲ با ۷ درصد افزایش به ۱۲۱۸۰۰ دستگاه رسید، حتی با وجود سقوط بازار.

طبق داده‌های خودرو لادا، برند داخلی که پیش از جنگ محبوب‌ترین خودروساز روسیه بود، همچنین شاهد رشد سهم بازار خود از حدود ۲۲ درصد به ۲۸ درصد در سال ۲۰۲۲ بود.

این کسب و کارها تقریباً آخرین کسب و کارها هستند.

مانند رنو، خودروسازان جهانی پس از تهاجم روسیه به اوکراین، از جمله هیوندای و کیا، دیگر بازیگران بزرگ خارجی، از روسیه خارج شدند.

تو لی، بنیانگذار شرکت مشاوره‌ای سینو اتو اینسایتس در پکن، گفت: «این حفره بزرگی در بازار ایجاد کرد. و چینی‌ها از پر کردن این سوراخ خوشحال هستند.

فداکاری در خدمت

در پاسخ به خروج شرکت‌ها، روسیه راه‌حل‌هایی برای نگهداری برخی کالاها در قفسه‌ها ارائه کرده است.

سال گذشته، دولت به آنچه به عنوان «واردات موازی» گوشی‌های هوشمند شناخته می‌شود، مجوز داد که اجازه می‌داد کالاها از کشورهای همسایه مانند قزاقستان وارد شوند.

برخی از روس‌ها با اشتیاق به برندهای ممتاز، مرسدس و آئودی را در تعطیلات در قزاقستان یا ازبکستان در صحنه‌هایی که یادآور فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در دهه ۱۹۹۰ است می‌خرند.

روزهای سخت برای مصرف کنندگان

اگرچه برندهای چینی از مزایای تحریم غرب بهره می‌برند، اما بازار روسیه با رکود اقتصادی آن در حال کوچک شدن است.

از سوی بسیاری از مصرف‌کنندگان روس، تصمیم گیری در مورد اقلام بزرگ "احتمالاً درحال‌حاضر متوقف شده است"، به خصوص که آنها برای موج‌های بالقوه آینده بسیج نظامی آماده می‌شوند. به گفته تحلیلگران، سوال بزرگ اکنون این است که آیا بازار برای همیشه تغییر کرده است؟ اگر جنگ در اوکراین پایان یابد، اپل و سامسونگ احتمالاً عملیات خود را در این کشور بازسازی خواهند کرد - و به سرعت فروش گوشی‌های هوشمند را از سر خواهند گرفت.

حتی پس از با بازگشت برندهای بین‌المللی، بازیگران چینی می‌توانند جای پای خود را حفظ کنند، به‌ویژه با توجه به اینکه بازسازی زنجیره‌های تامین چقدر طول می‌کشد.

احتمالاً به این بستگی دارد که جنگ چقدر طول بکشد.