مجتمعهای اورهساز کشور همه ساله موظف به فروش یک سوم اوره خود به کشاورزان با میانگین کمتر از ۱۰درصد نرخ فوب خلیجفارس بوده اند که این میزان ناچیز هم به عنوان طلب آنها از دولت قرار داده شده؛ طلبی که حالا به رقمی بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده و از سال ۹۷ ریالی از آن هم پرداخت نشده است. این درحالی است که هزینه فرصت اورهسازان از این میزان فروش اوره با میانگین قیمتهای ۵ساله به بیش از ۱۲۰هزار میلیارد تومان میرسد.
از مهرماه سال جاری کشاورزان بابت هر کیلوگرم اوره ۳هزار تومان به جهاد کشاورزی پرداخت میکردند، این درحالی است که مطالبات اورهسازان به ازای هر کیلوگرم ۸۰۰ تومان ثبت میشود، یعنی یک دهم نرخهای صادراتی اوره و همین موضوع باعث شده است پتروشیمیهای اوره ساز با چالشی فراتر از قیمتهای جهانی و نرخ تسعیر روبرو شوند.
از طرفی قیمت اوره در بازارهای جهانی با ریزش قابل توجهی روبرو شد و همین موضوع سبب شد سهامداران شرکتهای اورهساز نگران تر از همیشه به نرخهای جهانی نگاه کنند.
نگرانی دیگر فعالان و سهامداران صنعت اوره موضوع افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها از ۵ هزارتومان به ۷ است که تمام پتروشیمیهای فعال در ایران را با چالش مواجه کرده است.
در برنامه سهشنبه خط سود با حضور غلامرضا جمشیدی مدیرعامل پتروشیمی پردیس به بررسی آخرین چالشهای این صنعت پرداخته شد.
جمشیدی گفت: دریافت گاز با نرخ بالاتر از ۲۰ سنت مزیت رقابتی ما را نسبت به کشورهای رقیب که گاز ۸ سنتی دریافت میکنند از بین میبرد و باعث میشود بهای تمام شده بیشتر و سود کمتری را تجربه کنیم.
مدیرعامل پردیس ادامه داد: مشکل اوره حمایتی در کنار افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها میتواند صنعت اوره را مانند صنعت متانول زیانساز کند و باید هر چه زودتر سیاستگذار در این خصوص تصمیمگیری کند.
غلامرضا جمشیدی که سابقه حضور در بازرگانی اوره را داراست در این مورد گفت: درگذشته با توجه به مشکلات تحریمی ما اوره را با ذرت تهاتر میکردیم اما اکنون ما اوره را در کشور مقصد به فروش میرسانیم و ذرت را خریداری میکنیم سپس ذرت خریداری شده را در داخل به فروش میرسانیم و در اصل سازکار با مدل تهاتری متفاوت است.
مدیرعامل این پتروشیمی در ادامه پیرامون اخرین وضعیت طرحها، تامین آمونیاک مورد نیاز و وضعیت پتروشیمی همت توضیحات تکمیلی را ارائه داد.