فردای اقتصاد: بورس تهران طی روز جاری بار دیگر عملکرد قابل قبولی را از خود به نمایش گذاشت و توانست سهامداران را با بازدهی مناسبی همراه کند. صعود امروز بورس در حالی که نرخ ارز مدتی است با روند کاهشی همراه بوده، پیام امیدوارکنندهای را به فعالان بازار سهام مخابره میکند که میتواند به بهبود چشمانداز این بازار در سال آینده منجر شود. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که در زمان رالی صعودی بازارهای موازی که با رشدهای نزدیک به ۱۰۰ درصدی نیز همراه بود، بورس تهران نتوانست خود را بر این لوکوموتیو صعودی سوار کند و به نوعی از یک بازدهی چشمگیر جاماند. با این حال اما اکنون به نظر میرسد که در زمان ریزش بازارهای دیگر، بازار سهام به دنبال جبران جاماندگی خود باشد و این بار قرعه صعود بازارها به نام بورس افتاده است.
در واقع هر چند قیمت دلار به عنوان یکی از محرکهای صعود بازارها طی ماههای اخیر، امروز روندی کاهش را طی کرد اما بورس به واسطه معاملات جذاب فولادیها در بورس کالا و همچنین فرصت مناسب ورود سرمایه پس از ناامیدی صاحبان پول از بازارهای سفتهبازانه، مورد توجه قرار گرفت. به این ترتیب شاخص کل بورس طی روز جاری با یک افزایش ۱.۷۹ درصدی همراه شد و توانست پس از چند روز وقفه، بار دیگر کانال ۱.۸ میلیون واحدی را پس بگیرد و نشان دهد که توقفهای چند روز گذشته، دلیلی برای ریزش نبوده و مسیری متفاوت در پیش خواهد بود. در سمت دیگر شاخص هموزن نیز که امروز تحت تاثیر شوک وارد شده به صنعت خودرویی بود، صعود ضعیفتری را تجربه کرد اما توانست ۱.۳۷ درصد رشد کند تا بار دیگر شاهد شکسته شدن سقف تاریخی این نماگر در سال ۹۹ باشیم. در مجموع امروز از یک سو به معاملات آزاد در بورس کالا واکنش مثبت نشان داد و از سوی دیگر ناامید از خداحافظی صنعت خودرو با اقتصاد دستوری پس از حذف تبصره عرضه خودرو در بورس کالا از لایحه بودجه ۱۴۰۲ توسط کمیسیون تلفیق، شاهد معاملات متفاوت خودروییها در روز سبز بورس تهران بودیم. رخدادی که نشان داد بورسیها به هر خبر یا اقدامی که نشانی از پایان اقتصاد دستوری در اقتصاد ایران داشته باشد، واکنشی سبز نشان میدهند.
ارزش معاملات خرد سهام نیز که روزهای گذشته روندی کاهشی بود خود گرفته بود، امروز عدد ۹۸۸۱ میلیارد تومان را به ثبت رساند و در سمت مقابل پس از ۷ روز کاری خروج مداوم پول از سمت کدها حقیقی، شاهد ورود سرمایه ۲۹۲ میلیارد تومانی به سهام بودیم.
بیتوجهی بورس به ریزش دلار
با سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران و توافقاتی که از آنها صحبت شد، روند صعودی نرخ دلار تغییر مسیر داد و در یک کانال نزولی قدرتمند قرار گرفت به طوری که در زمان نگارش این گزارش، نرخ اسکناس آمریکایی در بازار آزاد به زیر ۵۱ هزار تومان رسیده است و پیش بینیها از احتمال کاهش بیشتر آن خبر میدهند. با این حال اما نرخ دلار حواله در مرکز مبادله ارزی روند با ثباتی را طی میکند و هماکنون در نرخهای نزدیک به ۴۹ هزار تومان قرار دارد. این موضوع در ابتدا باعث شده بود تا دستهای از کارشناسان نسبت به احتمال اصلاح در بورس تهران نیز ابراز نگرانی کنند اما چیزی که بازار سهام از خود به نمایش گذاشت، اتفاق دیگری بود.
روند امروز بورس تهران به خوبی نشان داد که بازار سهام این روزها مسیر خود را از نرخ دلار بازار آزاد جدا کرده و محرکهای دیگری را در معاملات خود در نظر میگیرد. اگرچه برخی از این محرکها به صورت غیرمستقیم از روند صعودی اخیر نرخ دلار ناشی شدهاند، اما اکنون ریزش دلار فردوسی از ۶۰ هزار تومان تا زیر ۵۰ هزار تومان موجب نشده است که بازار سهام نیز همچون گذشته با یک هیجان منفی روبرو شده و رنگ سرخ را بر نقشه خود نمایان کند. کارشناسان عمده دلیل این موضوع را به اهمیت بالای نرخ دلار حواله مرکز مبادله (نیما ۲) برای شرکتها نسبت میدهند که پس از حذف نیمای ۲۸۵۰۰ تومانی اکنون در مرز ۳۹ هزار تومان قرار دارد و طی روزهای گذشته نیز تنها با یک کاهش ۴۰۰ تومانی همراه بوده است. این عدد به مرور خود را در صورتهای مالی شرکتها نشان خواهد داد که میتواند سودآوری شرکتها را با یک جهش قابل توجه همراه کند.
پیشتازان بورس امروز
فارغ از روند کلی بورس تهران در روز جاری، چند گروه توانستند معاملات بهتری را نسبت به دیگران به ثبت برسانند و توجهات را به خود جلب کنند. در صنعت اول بهتر است که سراغ گروه فلزات اساسی برویم، گروهی که طی یک سال گذشته با چالشها و ناملایمتیهای مختلفی در سطح جهانی و داخلی مواجه بودند اما اکنون شرایط و چشمانداز خوبی را پشت سر خود دارند. معاملات اخیر فولادسازان در بورس کالا یکی از اصلیترین دلایل افزایش تقاضا برای این گروه است. اگر به معاملات چند هفته گذشته بنگریم، به وضوح میتوان روند جهش نرخها را مشاهده کرد که عمده دلیل آن نیز به افزایش قیمت دلار در بازار آزاد بازمیگردد و باعث شده است تا پیش بینیها از سودآوری این شرکتها در فصول پیش رو با رشد چشمگیری همراه شود. بهبود نرخها در بازارهای جهانی نیز با توجه به بهبود وضعیت اقتصادی کشور چین از دیگر دلایل رونق این گروه است.
در سمت دیگر اما یکی از این گروهها، صنعت سیمان بود که از همان ابتدای بازار روز گذشته توانسته بود روند صعودی قابل توجهی را در پیش بگیرد و بسیاری از نمادهای خود را صف خرید برساند. معاملات صنعت سیمان در بورس کالا طی روزهای گذشته و جهش قیمتی محصولات این شرکتها موجب شد تا بورسیها با تقاضای خوبی از آنها استقبال کنند. گروه بعدی انبوهسازی بود که مدتی است به دلیل افزایش دوباره در قیمت مسکن و تب و تابی که در آنجا شکل گرفته، با افزایش قیمت بسیاری از نمادهای خود همراه بوده است. در گروه سبز بعدی میتوان به فراکابها اشاره کرد که یکدست به رنگ سبز درآمدند. انجام عرضه محصولات و ابزارهای جدید به خصوص در دو بازار کالایی و انرژی موجب شده است تا سرمایهگذاران نگاه دوبارهای به نمادهای این گروه داشته باشند. طبق آخرین خبرها، قرار است که پای شمش طلا به معاملات گواهی سپرده کالایی باز شود و قرارداد اختیار معامله سکه طلا با سررسید اردیبهشت ۱۴۰۲ راهاندازی شود. در سمت دیگر نیز بورس انرژی میزبان ۱۴ هزار تن گاز مایع صادراتی خواهد بود.
توقف خودروییها در روز سبز بورس
گروه خودرویی در بازار امروز، شروع سبزی داشت و اکثر نمادها معاملات قابل قبولی را طی میکردند اما به یکباره با انتشار یک خبر، همه چیز برای این گروه تغییر کرد. خبرگزاری تسنیم در ساعات ابتدایی بازار امروز خبری را منتشر کرد که گویا الزام عرضه خودرو در بورس کالا در سال آینده، از بندهای کمیسیون تلفیق بودجه مجلس حذف شده است. این موضوع نشان داد که چالش عرضه خودرو در بورس کالا اگرچه شرایط بهتری را نسبت به ماههای قبل داشته اما هنوز ادامه دارد و آینده آن مشخص نیست. این موضوع باعث شد تا رنگ خودروسازان بورس تهران از سبز به قرمز برگردد و فشار فروش زیادی را احساس کنند.
با این حال اما پس از مدتی، تعادل به این نمادها بازگشت و شاهد برابری عرضه و تقاضا در آنها بودیم. یکی از نکاتی که در این زمینه میتوان به آن اشاره کرد، احتمال بالای افزایش نرخ قیمت پایه خودروهاست که میزان آن میتواند برای شرکتهای این حوزه سرنوشتساز باشد. اینکه خودرو در بورس کالا عرضه شود یا در نمایندگیها و درب کارخانه به فروش برسد، موضوع چندان مهمی نیست و مهمترین نکته برای این شرکتها در حال حاضر، نرخهاییست که از آذر ۱۴۰۰ تا به الان تغییر نکرده و فاصله بسیار زیادی با بازار آزاد دارد که موجب تحمیل زیانهای بسیاری به آنها شده است. پیش بینیها در حال حاضر از یک افزایش قابل توجه برای نرخ پایه خودروها خبر میدهند و همین موضوع باعث شد تا شدت فروشندگان در سهام خودرویی بورس امروز کاهش یابد. به هرحال اکنون باید منتظر ماند و دید که چه چیزی در انتظار نرخ محصولات خودروسازان در روزهای پیش رو خواهد بود.