آریابرزن محمدی، استاد مطالعات منطقهای دانشگاه تهران
۱. The SAGE Handbook of Marxism
کتاب ۳جلدی و ۱۶۳۴صفحهای مجموعه مقالات راهنمای مارکسیسم SAGE«The SAGE Handbook of Marxism» به طیف وسیع و متنوعی از مفاهیم بنیادین و مباحث کلیدی میپردازد که ازجمله اساسیترین مسئلههای جریان اصلی مارکسیستی است، این کتاب شامل طیف وسیعی از مشارکت دانشگاهیان، نویسندگان و نظریهپردازان معاصر از سراسر جهان و رشتههای مختلف است که برای دانشپژوهان و دانشجویان بسیار ارزشمند است. این کتاب در حد خود تلاش دارد دستور کار پژوهشهای مارکسیسم را در قرن بیست و یکم تعیین کند.
۲. The “Resource Curse” in the Persian Gulf Edited By Mehran Kamrava
کتاب نفرین منابع در خلیج فارس، «The “Resource Curse” in the Persian Gulf» به قلم مهران کامروا و دیگران، با بررسی علل تاریخی و پیدایش این پدیده و پیامدهای آن در حوزههای مختلف از جمله دولتسازی، تحول نهادی و روابط حامی- پیرو (کلاینتالیسم)، بهطور نظاممند به مطالعه انضمامی نفرین منابع در بستر تاریخ تحولات مهم کشورهای منطقه خلیج فارس میپردازد. این کتاب به خوبی دامنه و محدودیتهای رانتیریسم بهعنوان یک چارچوب توضیحی- نظری را نمایان میسازد.
۳. «نامیدن تعلیق: برنامهای پژوهشی برای جامعهشناسی تاریخی انتقادی در ایران» کاری از ابراهیم توفیق و دیگران، نشر مانیا هنر
«نامیدن تعلیق: برنامهای پژوهشی برای جامعهشناسی تاریخی انتقادی در ایران» کاری از ابراهیم توفیق و دیگران، با نگاهی غیر شرقشناسانه به تاریخ ایران به طرح پرسش های تاریخی که ناظر بر شدن است (در مقابل رویکردهای کلیشهای تاریخی درباره چرایی نشدن)، به دنبال بازگرداندن زمان به تاریخ است. مواجهه غیر ذات گرایانه با مفاهیمی همچون دولت-ملت و تمدن و انحطاط، در ورای دوگانه حضور و غیاب در جوار کاویدن رویکرد مطالعات پسااستعماری در نسبت با غیابِ درتاریخِ فرودستان، و امتناع بازنمایی فرودستان در ساحت نمادین، ایضا نگرشی قائل به سرشت پویا و در-زمانِ مفاهیم بشری، که در ورای غایت انگاری و اکنون محوری ما را متوجه امکاناتِ در زمان و مکان میسازد که لزوما تابع سلسله علی نیست- نه پرتاب گذشته به اکنون و نه اکنون به گذشته- بلکه در پی رفع تعلیق لحظه حال است، از جمله زیباییهای این کتاب است.
شهره پولاب، تحلیلگر روابط بینالملل
۱. ساختن دولت، فرانسیس فوکویاما، ترجمه سیدعلی میرمحمدی، نشر علم
فرانسیس فوکویاما در کتاب «ساختن دولت» استدلال میکند که دولتهای ضعیف یا شکست خورده منشأ بسیاری از جدیترین مشکلات جهان هستند و تأکید دارد که فقدان سنت سازمانی در کشورهای شکست خورده یا ضعیف بزرگترین تهدید برای یک جهان منظم است.
۲. بیانیهای برای نظم نوین جهانی، جورج مونبیو، میرمحمود نبوی، نشر چشمه
کتاب «بیانیهای برای نظم نوین جهانی» اثر جورج مونبیو به توصیف جهانی میپردازد که بنا بر ادعای اشخاص ثروتمند، بر اصلی میچرخد که آنان بهواسطه آن حکومت میکنند، یعنی اصل دموکراسی. در این کتاب، سامانه جدید جهانی که در آن نهادهای جهانی توسط مردم و برای جهان اداره میشوند، معرفی شده است.
۳. نقشه جدید جهان، دانیل یرگین، امیر میرحاج، کتاب پارسه
دانیل یرگین بهعنوان یکی از متخصصان برجسته حوزه انرژی در کتاب «نقشه جدید جهان» با اشاره به انرژی، تغییرات اقلیمی و تقابل ملتها، سعی کرده تغییرات ژئوپلیتیک و جغرافیای سیاسی جدید جهان را شرح دهد.
آرمینا آرم، مدیر گروه بررسی ملاحظات استراتژیک روسیه در خاورمیانه
۱. دولت، ملت، حکومت قانون، سیدجواد طباطبایی، انتشارات مینوی خرد
کتابی ارزشمند از فیلسوف ایرانشهر برای آنان که دغدغه ایران دارند و به دنبال راهی برای خروج از زوال و انحطاط اندیشه سیاسی هستند.
۲. مذاکرات مجلس اول: توسعه سیاسی ایران در ورطه سیاست بینالملل، اثر غلامحسین میرزاصالح، نشر مازیار
برای شناخت بهتر تاریخ مشروطیت و لزوم برقراری حکومت قانون برای توسعه ایران.
۳. تأملی در ترجمه متنهای اندیشه سیاسی جدید مورد شهریار ماکیاولی، سید جواد طباطبایی، انتشارات مینوی خرد
۴. در مسیر نا آزادی؛ روسیه، اروپا، آمریکا، تیموتی اسنایدر، ترجمه هادی شاهی، انتشارات پارسه
اثری بدیع در زمینه شناخت روسیه دوران پوتین و روند سیاستگذاری روسیه.
ولی گلمحمدی، استاد روابط بینالملل دانشگاه تربیتمدرس
١. راههای ابریشم جدید، نگاهی نو به تاریخ جهان، پتر فرنکوپن، ترجمه حسن افشار، نشر مرکز
بی صبرانه منتظر مطالعه آخرین کتاب فرنکوپن هستم.
٢. چرا ملتها میجنگند، ریچارد ند لیبو، ترجمه ولی گل محمدی و آرمینا ارم، انتشارات هزاره
این کتاب بهزودی از انتشارات هزاره منتشر میشود. نگاهی نو به چرایی جنگهای بینالدولی که تمامی نگاه سنتی را نقد و طرحی نو در فهم ایستاری از جنگ ارائه میکند.
٣. دولت، ملت، حکومت قانون، سیدجواد طباطبایی، انتشارات مینوی خرد
هر دانشجویی که دغدغه ایران دارد، به نظرم حتما باید این اثر انحطاط اندیش ایرانی را مطالعه کند.
ابراهیم صحافی، استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه اندیشه سیاسی
۱. سیمای زنی در میان جمع، هاینریش بل، ترجمه مرتضی کلانتریان، انتشارات آگه
برنده جایزه نوبل برای نوشتن این کتاب. نفرت از جنگ- نامیرائی، عشق وامی و امید بهعنوان عالیترین تجلی عواطف انسانی را نشان میدهد؛ باقلم جادویی هاینریش بل
۲. راه باریک آزادی، جیمزا ا. رابینسون و دارون عجماوغلو، ترجمه سیدعلیرضا بهشتیشیرازی و جعفر خیرخواهان، نشر روزنه
راه باریک آزادی، سومین کتاب از عجماوغلو و رابینسون، نشان میدهد که آزادی هرچند مهمترین عنصر حقوق اساسی است و عصاره تمدن جدید است، تا حد کبریت احمر کمیاب و به دست آوردن و از همه مهمتر نگهبانی از آن، کار بسیار سختی است و به تلاش روزانه برای حفظ آزادی نیاز دارد. هرچند نقد جدی و گستردهای به این کتاب وارد است که اکنون جای بحث آن نیست.
٣. دولت، ملت، حکومت قانون، سیدجواد طباطبایی، انتشارات مینوی خرد
ملت، دولت و حکومت قانون، نوشته جواد طباطبایی در مقطعی از زندگی او نوشته شده که جسم او بر اثر بیماری در حال ذوب شدن بود. او آگاهانه جان خود را در این کتاب ریخت. در این کتاب، کاشف فرشته نگهبان ایران است؛ یعنی آگاهی ملی. من در کمال جسارت این کتاب را سومین اثر نص چهارم ایران اعلام میکنم. هر چند شاید ابلهانه به نظر برسد.