ایرنا: «سید احسان خاندوزی» وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفت و گویی با خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، مهمترین محورهای همکاری ایران و روسیه را تشریح کرد. متن کامل این گفت و گو به شرح زیر است:
همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه در دوره کنونی بهویژه با توجه به تحریمهای شدید غرب علیه دو کشور چگونه پیش میرود و چگونه این تحریمها در همکاریهای اقتصادی دو کشور دور زده میشود؟
خاندوزی: واقعیت این است که ایران و روسیه خیلی پیشتر از اینکه تحریمها علیه دو کشور شروع شود، شرکای تجاری یکدیگر بودهاند و در حوزههای مختلفی با یکدیگر تعاملات و تبادلات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی متفاوت داشتهاند و من خاطرم هست (چون من در ترکیب هیات ایرانی همراه رئیسجمهور بودم) بعد از اینکه ایشان حتی در خصوص تحریمهایی که در یک سال اخیر بر روسیه وضع شد، پیش از اینکه این تحریمها شروع شود در جریان سفری که رییس جمهور ایران به مسکو داشتند، پایههای همکاریهای بلندمدت میان ایران و روسیه را به شکل مستحکمی با دو کشور پیریزی کردهاند هنگامیکه آیتالله رییسی از دیدار با رییس جمهور روسیه برگشتند از ایشان سؤال کردم که ملاقات چطور بود؟ در حد بسیار زیادی ابراز رضایت کردند که توافقات خوبی طبق آنچه که دو کشور انتظار داشتند در نشست رؤسای جمهور حاصل شده است؛ بنابراین ارتباطات ما بسته به شرایط تحریمی نبوده است. اما روشن است که وقتی محدودیتهای بینالمللی از طرف نظام سلطه و ایالات متحده علیه کشورهای مستقل وضع میشود، حتماً ظرفیتهای همکاریهای فیمابین این کشورها افزایش پیدا میکند و ما هم امیدواریم باتوجهبه اینکه دولت جدید ایران رسماً دیپلماسی خود را بر محور همسایگی و کشورهای همسو قرار داده است و روسیه یکی از مهمترین و اثرگذارترین اقتصادهای منطقه و جهان است در همسایگی ایران، بتوانیم از این قرابت و نزدیکی رویکرد دو دولت بیشترین استفاده را برای منفعت دو ملت ببریم.
تکامل یا یکپارچگی اقتصادی ایران و روسیه و پیوند تجارت بین دو کشور با پول ملی به چه سطوحی رسیده است؟ آخرین آمار حجم تبادلات جاری بین دو کشور چقدر است؟
خاندوزی: طبق اطلاعاتی که از گمرک ایران دریافت کردهام، در ۱۱ ماه سال جاری ایرانی بیش از یک میلیون و ۲۷۷ هزار تن صادرات به روسیه و دو میلیون و ۸۷ هزار تن واردات ایران از روسیه بوده است که به لحاظ ارزشی اگر تبدیل کنیم، معادل ۶۷۳ میلیون دلار ارزش صادرات و یک میلیارد و ۳۰۶ میلیون دلار ارزش واردات است که این عدد نسبت به سال گذشته افزایش داشت. به جهت اینکه دو دولت اراده جدی برای افزایش مناسبات تجاری و اقتصادی و سرمایهگذاری بین دو کشور دارند، یکی از شرایط و لوازم آن همین مسئله مناسبات پولی است که به آن اشاره کردید و من امروز خوشحال هستم که خدمتتان عرض میکنم به این جهت که کشورهای ثالث نتوانند در روابط اقتصادی ایران و شرکای خود مانع ایجاد کنند، ما ناچار بودیم که نظامات پولی متقابل میان ایران و شرکایش را گسترش دهیم. همانطور که سرمایهگذاران روسی نیازمند ریال بودند و تجار ایرانی نیازمند روبل بودند، ما بتوانیم از ظرفیت پولهای محلی استفاده کنیم.
امروز سیستمهای پیامرسان بانکی دو کشور کاملاً به یکدیگر متصل شدهاند و بانکهای دو طرف با ایجاد زیرساختهای قانونی بهزودی میتوانند نزد یکدیگر گشایش حساب انجام دهند. این اتفاق در ماههای آینده یعنی احتمالاً در همین سال ۲۰۲۳ میلادی به شکل استفاده از کارتهای بانکی شبکه بانکی ایران در روسیه و کشورهای مرتبط و همچنین استفاده از کارتهای بانکهای روسی در ایران برای تجار، گردشگران و مردم دو کشور باارادهای که دو کشور نشان دادهاند، فراهم خواهد شد. اینها پیامهای بسیار خوبی است مبنی بر اینکه ما در حال کنارگذاشتن موانع بانکی و ارزی بین ایران و روسیه را بر گسترش روابط اقتصادی کنار میگذاریم و میتوانیم از یک انسجام بانکی و پولی بیشتری در یک بستر امن برای مبادلات خود استفاده کنیم، بدون آنکه نیاز باشد از سوئیفت و سایر پیامرسانهای مالی و شبکههای ازایندست استفاده کنیم.