۹ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۸:۳۰

محمد فاضلی، مصطفی مهرآیین، علی‌اصغر سعیدی، محمدرضا فرهادی‌پور، مجید رضاییان و پیروز حناچی از صاحب‌نظران حوزه اجتماعی با معرفی کتاب‌هایی جذاب و خواندنی و متناسب با این روزهای ایران، مخاطبان را به مطالعه نوروزی دعوت می‌کنند.

محمد فاضلی

پیشنهاد کتاب محمد فاضلی

۱. راه‌های ابریشم: تاریخ جهان از دیدگاهی نو، پیتر فرانکوپن، ترجمه حسن افشار، نشر مرکز

برای کسب شناختی تاریخی از جایگاه ایران در جهان.

۲. مبارزه با نابرابری، اولیویه بلانچارد و دنی رودریک، ترجمه رضا بخشی آنی و مجید امیدی، نشر روزنه

برای شناخت راهکارهای مبارزه با نابرابری و ضرورت آن

۳. ایران کجاست، ایرانی کیست؟، سیدمحمد بهشتی، الناز نجفی و بهنام ابوترابیان، نشر روزنه

برای ارائه نگاهی بدیع به ایران و ایرانی.

پیشنهاد کتاب محمد فاضلی

مصطفی مهرآیین

پیشنهاد کتاب مصطفی مهرآیین

۱. تربیت احساسات، گوستاو فلوبر، ترجمه مهدی سحابی، نشر مرکز

در کنار مادام بوواری از بهترین آثار ادبی فلوبر است. همچنین در مورد فردی است در شرایط پر تلاطم و انقلابی جامعه شبیه آنچه این روزها بر ما می‌گذرد.

۲. بازگشت به اسپینوزا؛ بدن‌ها، توده‌ها، قدرت، وارن مونتاگ، ترجمه فواد حبیبی، نشر آگاه

اسپینوزاپژوهی بخشی جدی از فلسفه امروز جهان است. دلیل اهمیت اسپینوزا هم به تأکیدش بر خرد برمی‌گردد، هم برای تأکید بر فرآیند شدنِ انسان به جای بودن، هم برای تأکید بر شادمانی و آری‌گویی به زندگی و هم برای تأکید بر امر مشترک و امکان ایجاد مقاومت در برابر قدرت.

۳. فراسیاست؛ درباره سیاست حقیقت، آلن بدیو، ترجمه صالح نجفی و مهدی امیرخانلو، نشر نی

آلن بدیو از فیلسوفان بزرگ معاصر است که خواندن آثارش بر هر اهل فلسفه و نظریه اجتماعی واجب است.

پیشنهاد کتاب مصطفی مهرآیین

علی‌اصغر سعیدی

پیشنهاد کتاب علی‌اصغر سعیدی

۱. بحران دموکراسی در ایران، فخرالدین عظیمی، ترجمه عبدالرضا هوشنگ مهدوی، انتشارات قطره

دوره ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۲ یکی از مهم‌ترین دوره‌های تاریخ ایران است که نظیرش قبل و بعد از این دوره تاکنون دیده نشده است. نویسنده دکتر فخرالدین عظیمی با استفاده از اسناد تاریخی در داخل و خارج از ایران تناقضات ذاتی و ساختاری قانون اساسی ایران را نشان می‌دهد. این تناقضات مانع یک حکومت موثر و کارا شده بود و با توجه به توازن نسبی بین دربار، دولت و مجلس، این تناقضات کشور را با بحران روبرو کرد و نتیجه‌اش کودتای ۱۳۳۲ بود. امید بود در انقلاب ۵۷ این تناقضات ساختاری در قانون اساسی شناخته و رفع شوند.

۲. اتحادیه‌های کارگری و خودکامگی در ایران، حبیب لاجوردی، ترجمه ضیا صدقی، نشر نو

کتاب اتحادیه‌های کارگری و خودکامگی در ایران به فراز و نشیب فعالیت اتحادیه‌های کارگری در دوره مهم ۱۳۲۰ تا ۱۳۴۲ پرداخته است. نویسنده با استفاده از اسناد داخلی و خارجی و مصاحبه با شخصیت‌های موثر در این فعالیت‌ها نشان می‌دهد که چگونه ادامه فعالیت این اتحادیه می‌توانست نه تنها به توسعه سیاسی بلکه به تقویت بخش مهمی از جامعه مدنی که می‌توانست به توسعه اقتصادی هم یاری رساند منجر شود. کتاب مطالعه دقیقی روی تأثیر نیروهای خارجی و داخلی اعم از چپ و عناصری در دولت بر توازن بخشیدن به ادامه کار این اتحادیه‌ها داشت. این کتاب می‌تواند درس‌های موثری برای فعالین کارگری باشد تا از اشتباهات گذشته بپرهیزند. همچنین نشان می‌دهد اختناق سیاسی و سرکوب اتحادیه‌های کارگری تا چه اندازه می‌تواند به عقب‌ماندگی جامعه مدنی کمک کند.

پیشنهاد کتاب علی‌اصغر سعیدی

۳. ایران کجاست، ایرانی کیست؟، سیدمحمد بهشتی، الناز نجفی و بهنام ابوترابیان، نشر روزنه

کتاب ایران کجاست و ایرانی کیست را نخوانده‌ام، اما بینش مهندس بهشتی را می‌شناسم. صرف‌نظر از این موضوع و شناخت نویسنده که شخصیتی فرهنگی و عمیق است و مروج این ایده است که شناخت فرهنگی ما می‌تواند به اتحاد و پیشرفت و توسعه ما کمک کند. سوال کتاب سوالی مهم است یعنی اینکه وجود ایران در جهان اهمیت دارد و اینکه ایرانیان نیز مهم هستند؟ پاسخ کاملی به این سوالات را اگر در این کتاب نیابیم، طرح آنها در این کتاب سه‌جلدی اهمیت دارد. چشم‌انداز نظری این کتاب در پاسخ به این سوالات، پاسخی با در نظر گرفتن اهمیت فاعلیت ایرانی با نگاهی به ساختار و موقعیت کشور در جهان است.

۴. کنشگران مرزی، اثر مقصود فراستخواه، نشر گام نو

هدف کتاب که معرفی افرادی در تاریخ معاصر ایران هستند تا میان افراط‌گرایی و تفریط‌گرایی، میانه‌باز هستند، اهمیت پیدا می‌کند. تاریخ معاصر ما نشان داده است که ما یا چنین بازیگرانی در سیاست نداریم و یا امکان ظهور آنها را نداده‌ایم و چنین شده که همواره در صدد کلنگی کردن جامعه خود هستیم؛ چه در درون نظامات سیاسی و چه بیرون نظامات سیاسی که نتیجه‌اش انقلاب است. اینکه چرا هر چند دهه یکبار، نیاز به تغییرات بنیادین به‌شدت احساس می‌شود، نتیجه فقدان کنشگران مرزی یا اهل بخیه است.

پیشنهاد کتاب علی‌اصغر سعیدی

محمدرضا فرهادی‌پور

پیشنهاد کتاب محمدرضا فرهادی‌پور

۱. سرمایه‌داری رفاقتی در خاورمیانه، اسحاق دیوان، عادل مالک و ایزاک آتیاس، ترجمه محمدرضا فرهادی‌پور، انتشارات شیرازه

اگر می‌خواهید با سرمایه‌داری در خاورمیانه و نحوه تکوین و تحول آن در این منطقه آشنا شوید، این کتاب را از دست ندهید. مطالعات تطبیقی چگونگی پیگری منافع گروه‌های متشکل و بازتوزیع منافع ناشی از موفقیت سیاسی بین هواداران؛ ترکیه و مصر و ایران و سایر کشورهای خاورمیانه.

۲. کینز و هایک؛ برخوردی که علم اقتصاد را رقم زد، نیکلاس وپشات، ترجمه محمدرضا فرهادی‌پور، انتشارات روزنه.

نزاع دو غول علم اقتصاد بر سر چگونگی مداخله دولت در اقتصاد؛ بر سر آزادی فردی در اقتصاد؛ بر سر انواع سرمایه‌گذاری.

۳. در ستایش زمان تلف‌شده، آلن لایتمن، ترجمه محمدرضا فرهادی‌پور، انتشارات کتاب آمه

اگر به اینترنت و گوشی تلفن همراه معتاد شده‌اید و نشستن و گپ زدن با خانواده و ‌دوستان را وقت تلف کردن می‌دانید، این کتاب کوچک برایتان عالی است.

پیشنهاد کتاب محمدرضا فرهادی‌پور

مجید رضاییان

پیشنهاد کتاب مجید رضاییان

۱. تاریخ بی‌خردی، باربارا ترکمن، ترجمه حسن کامشاد، نشر کارنامه

گاه تنها از طریق مطالعه تاریخ است که می‌توانیم جدی‌ترین ریشه استبداد یعنی «خشک مغزی» را ببینیم، همانند آنچه در آینه جلوه‌گر می‌شود. تاکمن در تاریخ بی‌خردی، این معنا را با گذر تاریخ برای ما به تصویر می‌کشد.

۲. خاطرات ابوالحسن ابتهاج، انتشارات علمی، چاپ ۱۳۷۵

این کتاب در ۲۲ فصل تنظیم شده و در فروردین ۱۳۷۰ مارس ۱۹۹۱ در لندن به وسیله خود او، به پایان می‌رسد. از آن زمان تاکنون این کتاب چاپ دوباره‌ای نداشته است.

در این کتاب از بانک ملی تا تشکیل سازمان برنامه و سپس تأسیس نخستین بانک خصوصی، به نام بانک ایرانیان، به نکات مهمی در خصوص نگاه و کنش‌های متفاوت - طی سال های دهه ۲۰ تا ۵۶ - در قبال موضوع «توسعه در ایران» می‌رسیم. خواندن این کتاب را از دست ندهید، گرچه جلد دوم کتاب فعلا در دسترس نیست.

۳. صور خیال در شعر فارسی، محمدرضا شفیعی کدکنی، انتشارات آگه

چه نیاز به گفتن دارد که غنای شعر و نثر ادبیات پارسی تا چه حد و اندازه است؟ با این وجود، وقتی کتاب استاد را برای بار دوم می‌خوانید، پی می‌برید که ایماژها، تشبیه‌ها و تصویرسازی‌های پرگستره در ادبیات شعری ما، اقیانوسی بی‌مانند را ترسیم می‌کند.

پیشنهاد کتاب مجید رضاییان

پیروز حناچی

پیشنهاد کتاب پرویز حناچی

۱. تاریخ تحلیلی هشت‌سال دفاع مقدس، حسین علایی، انتشارات مرز و بوم

کتاب دوجلدی تاریخ تحلیلی هشت سال دفاع مقدس، اطلاعات جامعی همراه با تحلیل و رفرنس از دلایل شروع جنگ، اتفاقات پشت پرده و اطلاعات بدون روتوش از جنگ با ذکر مأخذ متقن ارائه می‌دهد.

۲. رهبران آخر غذا می‌خورند، سایمون سینک، ترجمه الهام نورانی‌پور، انتشارات آریاناقلم

در مورد تجربیات رهبری سازمانی کتابی جذاب و خواندنی است.

۳. شرح درد اشتیاق: خاطرات دکتر محمدرضا ظفرقندی، راحله صبوری، انتشارات سوره مهر

دکتر محمدرضا ظفرقندی، استاد دانشگاه علوم پزشکی، فوق تخصص عروق و تروما و از جراحان منحصر بفرد کشور و دو دوره رئیس نظام پزشکی کشور و رئیس دانشگاه بوده‌اند که خاطراتشان خواندنی است.

پیشنهاد کتاب پرویز حناچی

برچسب‌ها