فردای اقتصاد: فردای اقتصاد با پرسش از ۵۰ اقتصاددانان فعال در حوزه پژوهشهای اقتصادی ایران، در یکی از ده سوال نظرسنجی، سعی کرده است که برآوردی از چشمانداز اقتصاددانان در خصوص میزان کسری بودجه و نحوه تامین مالی آن بدست آورد. نتایج نظرسنجی نشان میدهد که اقتصاددانان کسری بودجه بزرگ را چه در صورت توافق و چه در عدم وجود آن حتمی میدانند. اقتصاددانان به این سوال پاسخ دادهاند که "در دو سال اخیر مجموع درآمدهای دولت (عمومی و نفتی) حدود دو سوم بودجه را پوشش داده و باقی آن کسری بوده که به چهار روش انتشار اوراق، برداشتهای مکرر از سهم صندوق توسعه، چاپ پول به طریق مستقیم (بانک مرکزی) و غیرمستقیم (بانکها) و فروش اموال دولتی تامین مالی شده است. به نظر شما وضعیت بودجه و کسری بودجه و شیوه تامین آن در سال آینده به چه صورت خواهد بود؟"
۶۵ درصد از اقتصاددانان معتقدند که "تحقق درآمدهای نفتی و مالیاتی و سیاستهای دولت مشابه سال ۱۴۰۱ بوده، و تامین کسری به شیوههای تورمزا خواهد بود." و ۳۵ درصد معتقدند که "تحقق درآمدهای نفتی و مالیاتی مانند سال ۱۴۰۱ خواهد بود، و کسری بودجه از طریق سیاستهای غیرتورمی نظیر فروش اموال دولتی و برداشت از صندوق توسعه و انتشار اوراق تامین مالی خواهد شد."
برخی از اقتصاددانان انتخاب کننده این دو گزینه اضافه کرده اند که کسری بودجه به اندازه سال ۱۴۰۱ وجود خواهد داشت و دولت از ترکیب روشهای تورمزا و غیرتورمی استفاده خواهد کرد.
بهرحال منظور از جداسازی این دو گزینه این بوده که وزن اصلی تامین مالی بر دوش کدام شیوه خواهد بود.
۲ درصد از اقتصاددانان معتقدند که با توافق مساله کسری بودجه حل میشود و ۲ درصد نیز معتقدند که عدم حل مسائل بین المللی و تصور دائمی بودن آن جرقه ای برای اصلاحات ساختاری بودجه خواهد شد.
برای دیدن سایر نتایج نظرسنجی کلیک کنید:
پیشبینی ۵۰ اقتصاددان از رشد اقتصادی ۱۴۰۲
پیش بینی ۵۰ اقتصاددان از رشد نقدینگی ۱۴۰۲
پیش بینی ۵۰ اقتصاددان از تورم ۱۴۰۲
پیشبینی ۵۰ اقتصاددان از نرخ ارز ۱۴۰۲
ارزیابی ۵۰ اقتصاددان از عملکرد دولت سیزدهم
پیش بینی ۵۰ اقتصاددان از بازار کار ۱۴۰۲
پیشبینی ۵۰ اقتصاددان از شکاف دلار آزاد و شرکتها در ۱۴۰۲
از اقتصاددانان و کارشناسان اقتصادی دعوت میشود با استفاده از لینک زیر در این نظرسنجی شرکت فرمایند.
لینک شرکت در نظرسنجی
سوالات نظرسنجی و افراد شرکت کننده در نظرسنجی را اینجا ببینید:
ده سوال کلیدی از اقتصاددانان درباره وضعیت کلان اقتصادی سال ۱۴۰۲