۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۷:۵۴

در برنامه زنگ پایان دوشنبه همراه با بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه، به بررسی شرایط روز بورس تهران و چشم‌انداز آتی آن پرداختیم.

فردای اقتصاد: در برنامه زنگ پایان دوشنبه همراه با بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه، به بررسی شرایط روز بورس تهران و چشم‌انداز آتی آن پرداختیم. فلاح در ابتدای صحبت‌های خود عنوان کرد که روند روزهای اخیر بازار سهام از ورود آن به یک مسیر منطقی و عقلایی خبر می‌دهد و این موضوع باعث شده است که معاملات طی روز به دور از هیجانات مثبت و منفی باشد و هر صنعت با توجه به شرایط خاص خود با تقاضای خرید و فروش از سمت فعالان بازار همراه شود. او افزود که این موضوع باعث می‌شود که از این پس نگاه به صنایع و نمادها متفاوت باشد و هر سهمی متناسب با وضعیت کنونی و چشم‌انداز پیش روی خود معامله شود.

او در ادامه به بررسی دلیل عملکرد بهتر شاخص هم‌وزن نسبت به شاخص کل پرداخت و عنوان کرد که از پیش نیز انتظار می‌رفت که این شرایط ایجاد شود زیرا اتفاقات سه سال گذشته موجب شده بود که بورسی‌ها با ترس و نگرانی به سرمایه‌گذاری در بازار سهام بپردازند و این روند در ابتدا پول‌ها را به سمت سهم‌های بزرگ که ریسک سرمایه‌گذاری کمتری دارند، سوق داد. وی افزود اما اکنون مدتی است که پس از بازگشت اعتماد نسبی به بازار، سرمایه‌گذاران به سمت شرکت‌های کوچکی که از لحاظ نسبت‌های مالی وضعیت مناسبی دارند و به دور از ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک معمول بازار هستند حرکت کنند و پیش بینی می‌شود این روند فعلا ادامه‌دار باشد.

فلاح در پاسخ به این سوال که چه زمانی پول‌ها دوباره به سمت سهم‌های بزرگ حرکت می‌کنند، عنوان کرد که این موضوع وابستگی زیادی به ارزش معاملات خرد سهام دارد. او اعتقاد داشت که اگر به وضعیت نقدینگی کشور و ارزش معاملات خرد سهام در سال ۹۹ نگاهی بیاندازیم، نقدینگی در آن زمان حوالی ۳۰۰۰ هزار میلیارد تومان بود و ماه شاهد ثبت ارزش معاملات بالای ۳۰ هزار میلیارد تومان نیز بودیم که موجب شده بود قدرت پول بتواند سهم‌های بزرگ را نیز در مسیر صعودی پایداری وارد کند و اکنون نیز که نقدینگی بیش از دو برابر شده است، زمانی سهم‌های بزرگ می‌توانند این روند را تکرار کنند که حداقل ارزش معاملات خرد سهام به صورت پایداری در بالای ۲۰ هزار میلیارد تومان قرار بگیرد.

بهمن فلاح در ادامه به سیگنال چرخش بازارها در شروع سال ۱۴۰۲ پرداخت و افزود که یکی از مسائلی که موجب شده بود تا سال ۱۴۰۱ برای بازارهای سفته‌بازی بسیار سبز باشد، سیاست‌های گذاری‌های اقتصادی و سیاسی نامناسب در سطح کلان و همچنین مداخلات بسیار دولت در بازار سرمایه بود که به نظر می‌رسد اکنون با توجه به توافقاتی که ایجاد شده است، نسبت به قبل بهبود داشته است. وی همچنین افزود که تیم اقتصادی دولت کنونی نشان داده است که صرفا براساس ملاحظات سیاسی تصمیم‌گیری می‌کند و همین موضوع نشان می‌دهد که برخی از سیاستگذاری‌های کنونی همچون مباحث ارز ۲۸۵۰۰ تومانی، بورس کالا و... صرفا برای برهه کوتاهی انجام خواهد شد.

 این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به بررسی برخی از سناریوهای ارزندگی بازار سهام پرداخت و عنوان کرد که نگاه‌ها به ارزندگی بورس متفاوت است زیرا برخی از تحلیلگران بنیادی در تحلیل‌های خود از ارز نیمایی و مبادله‌ای استفاده می‌کنند و با توجه به ثبت نرخ نزدیک به ۴۰ هزار تومانی در این روزها و چشم‌انداز روند افزایشی آن و حرکت به سمت بازار آزاد، بورس تهران ارزنده قلمداد می‌شود. او ادامه داد که برخی نیز همچون سال ۹۹ نگاهی به ارزش جایگزینی شرکت‌ها دارند که بسیاری از آن‌ها فعلا فاصله معناداری با قیمت‌های تابلوی معاملات دارند.

وی در نهایت به بررسی سیکل‌های صعودی بازارها طی دوره‌های تورمی پرداخت و اعتقاد داشت که همچون اظهارنظرهایی که در این زمینه دیده می‌شود، در زمان‌های تورمی ابتدا به دلیل شوک‌های قیمتی و مداخلاتی که دولت در بازار سرمایه در ابتدا انجام می‌دهد، در شروع دوره‌های تورمی شاهد رشد بازارهای سفته‌بازی و کالایی هستیم و پس از شروع آرامش در این بازارها بورس تهران رالی صعودی خود را آغاز می‌کند. او افزود که دولت در ابتدای سال ۹۹ تلاش کرد که با شروع این روند در بورس تهران مانع از حرکت نقدینگی به بازارهای موازی شود که به دلیل سیاستگذاری‌های نادرست در انجام آن ناموفق بود.

برچسب‌ها