فردای اقتصاد: در برنامه بورسان شنبه همراه با میثم شوشتری، کارشناس بازار سرمایه به بررسی چشمانداز بورس تهران با شرایط کنونی اقتصاد کشور و سنجش میزان حرکت بورس در ریل اهداف اصلی این بازار پرداختیم. شوشتری در ابتدای سخنان خود به این موضوع اشاره کرد که نگاه دولت به پروژههای تولیدی و به تبع آن بورس تهران طی سالیان گذشته تغییر کرده است. او عنوان کرد که در گذشته دولت با انتشار اوراق قرضه به تامین مالی از مردم میپرداخت و پروژههای تولیدی خود را به نتیجه میرساند و پس از آن سهام آن شرکتها را در بورس تهران عرضه میکرد اما اکنون این استراتژی تغییر کرده و به دلیل کسری بودجه سنگین، دولت مجبور است نقدینگی مورد نیاز خود را از بانکها دریافت کرده، پروژه را به سختی انجام دهد و سپس در بورس عرضه اولیه کند که این موضوع موجب میشود به دلیل افزایش حجم نقدینگی، با تورم قابل توجهی مواجه باشیم.
وی در رابطه با روزهای صعودی بورس تهران اعتقاد داشت که افزایش نماگرهای تالار شیشهای مدتهاست که به نرخ دلار و انتظارات تورمی گره خورده است و هماکنون فعالان و سرمایهگذاران در بازار سهام چشمانداز نرخ دلار بازار آزاد را حوالی 70 تا 75 هزار تومان میسنجند و همین موضوع باعث شده است که به دلیل جذابیتی که سهام نیز دارد، سرمایه خود را به بورس تهران وارد کنند تا بتوانند در رالی صعودی قیمتها از سرمایه خود حفاظت کنند.
شوشتری در رابطه با بازارهای موازی اعتقاد داشت که متغیرهای آنها به اندازه بازار سرمایه جذاب نیست برای مثال دولت کاملا در تلاش است که بازار ارز را کنترل کند به طوری که یارانه افرادی که از صرافی ارز خریدند را قطع کرد یا قرار است که بر معاملات مسکن مالیات سنگین لحاظ شود در حالی که در بورس تهران مالیات در همان ابتدای معامله از فرد خریدار دریافت میشود و ریسک خاصی سرمایهگذاران را تهدید نمیکند. از این رو میتوان انتظار داشت که مسیر صعودی بازار سهام همچنان تداوم داشته باشد اما به شرطی که دولت بتواند جذابیت کنونی آن را حفظ کند در غیر اینصورت بخشی از این پولها بار دیگر به سمت بازارهای موازی از جمله ارزش و طلا حرکت خواهند کرد.