فردای اقتصاد: کارنامه یک سالگی تجارت خارجی کشور حاکی از این است که حجم تجارت به لحاظ ارزشی از ۱۰۹میلیارد دلار گذشته است. نگاهی به آمارهای تجاری به تفکیک ماه نشان میدهد که صادرات کشور در مدت زمان مورد بررسی یک بار در مهر سال گذشته و بار دوم در آخرین ماه از سال ۱۴۰۰ به کانال ۵میلیارد دلار راه یافته است. پیش از این، در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸، صادرات کشور کانال ۵میلیارد دلاری را تجربه کرده بود. تحلیل کارشناسان از شرایط سال گذشته این است که کاهش موانع صادراتی و کاهش ترس شرکا از مبادله با ایران و خرید کالای ایرانی باعث شد که صادرات کشور در سال ۱۴۰۰ بتواند به کانال ۵میلیارد دلاری ورود کند.
آمارهای ماهانه واردات نیز نشان میدهد که در اسفند ماه سال گذشته بالاترین ارزش واردات (بیش از ۶میلیارد و ۴۰۰میلیون دلار) ثبت شده که مربوط به سرعت ترخیص کالاهای اساسی کشور است. در مجموع، میانگین ماهانه صادرات کشور در یک سالی که از فعالیت دولت میگذرد، بیش از ۴میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار و میانگین ماهانه واردات کشور نیز بیش از ۴میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار است.
سیدروح اله لطیفی، سخنگوی گمرک در تشریح تجارت یکساله دولت سیزدهم جزییات آمار را اعلام کرد. دادههای آماری حاکی از این است از ابتدای استقرار دولت در شهریور سال ۱۴۰۰ تا پایان مرداد سال جاری، ۱۶۱میلیون و ۶۴ هزار تن کالا به ارزش ۱۰۸میلیارد و ۸۶۸ میلیون دلار، بین ایران و سایر کشورها تبادل شد که این میزان نسبت به مدت مشابه در دولت گذشته از لحاظ وزنی ۳درصد و از لحاظ ارزش ۳۰درصد با رشد همراه بوده است.
سهم صادرات کالاهای ایرانی در یک سالی که گذشت، ۱۲۱میلیون و ۱۷۶هزار تن کالا به ارزش ۵۲میلیارد و ۲۹۶میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه بدون تغییر در وزن و ۲۷درصد در ارزش افزایش داشته است.
لطیفی در خصوص میزان واردات در دوره یکساله دولت نیز گفت: ۳۹میلیون و ۸۸۸هزار تن کالا به ارزش ۵۶میلیارد و ۵۷۲میلیون دلار، از ابتدای شهریور سال قبل تا پایان مرداد ۱۴۰۱ از گمرکات اجرایی کشور ترخیص شده و وارد زنجیره تامین و توزیع شد که نسبت به مدت مشابه ۱۳درصد در وزن و ۳۱درصد در ارزش با رشد همراه بوده است.
در یک سال فعالیت دولت سیزدهم در حوزه تجارت خارجی نسبت به مدت مشابه، پنج میلیون و ۸۵هزار تن کالا و ۲۴میلیارد و ۳۰۲ میلیون دلار بیشتر، تبادل تجاری صورت گرفته که چهار میلیون و ۶۸۳ هزار تن از این میزان به ارزش ۱۳میلیارد و ۲۱۵ میلیون دلار مربوط به افزایش واردات بوده و ۴۰۲هزار تن از لحاظ وزن و ۱۱میلیارد و ۸۷ میلیون دلار از لحاظ ارزش نیز مربوط به صادرات بوده است. میزان ترانزیت کالاهای خارجی از ایران نیز در این بازه زمانی یکساله به بیش از ۱۳میلیون و ۸۵۰هزار تن رسیده است.