فردای اقتصاد - شرکت علی بابا، غول تجارت الکترونیکی چین که زمانی بزرگترین رقیب آمازون به حساب میآمد حالا و به دنبال شدت گرفتن دخالت دولت در کسب و کار آن در حال افول است.
این شرکت که طی دو سال اخیر زیر فشار شدید نهادهای چینی قرار گرفته و حتی سال گذشته جک ما بنیانگذار آن مجبور به فروش سهام و خروج از این شرکت شد.
در تازهترین اتفاق این شرکت اعلام کرده که کل کسب و کارش را به شش قسمت مجزا تقسیم میکند و سرویس «کلاد» ( رایانش ابری ) را که یکی از مهمترین زیرمجموعههای آن به شمار میرود، به طور کل از شرکت مجزا میکند.
علی بابا امروزهمچنین اعلام کرد که ۷ درصد از کارکنان بخش سرویس کلاد ( رایانش ابری) این شرکت را نیز اخراج میکند.
اعلام این خبر ارزش سهام این شرکت در بورس نیویورک را یک درصد کاهش داد.
بخش کلاد علی بابا یکی از سریعترین رشدها را در بین بخشهای زیر مجموعه این شرکت داشته و بر اساس آنچه مدیران علی بابا اعلام کردهاند هدف از جداسازی آن آماده سازی برای ورود به بازار سرمایه اعلام شده است.
این جداسازی یکی از پولسازترین بخشهای علی بابا از این شرکت جدا میکند در حالی که بسیاری از کارشناسان آینده پررونقتری را برای شرکتهای حوزه کلاد پیشبینی میکنند.
بخش کلاد علی بابا هم اکنون بزرگترین سرویس کلاد چین به شمار میرود که یکی از شش شرکت اصلی تشکیل دهنده هلدینگ علی بابا است و ۲۳۵ هزارنفر در آن مشغول به کارند.
بسته نجات یا دستور سقوط
دنیل ژانگ مدیرعامل علی بابا هفته قبل از طرح تحول بزرگ در غول تجارت الکترونیکی چین خبر داد که یکی از بخشهای آن جداسازی بخش کلاد از این شرکت بود.
بر اساس آمارها بخش کلاد علی بابا در سال گذشته ۸.۷ درصد از کل درآمد ۱۳۲.۵ میلیارد دلاری این شرکت تجارت الکترونیکی چین توسط آن تولید شده است.
بسیاری از شرکتهای خرده فروشی آنلاین در جهان بخشی از آینده کسب وکار خود را بر پایه توسعه سرویسهای کلاد تعریف کردهاند که از جمله آنها آمازون است که بخش کلاد آن آمازون سرویسز در طی سالهای اخیر رشد بزرگی را نشان داده است.
علی بابا کلاد در واقع یکی از تکنولوژیکترین بخشهای غول تجارت الکترونیکی چین به شمار میرود که حتی بخشهای هوش مصنوعی را هم شامل میشود.
برخی تحلیلگران ارزش علی بابا کلاد را ۳۰ میلیارد دلار برآورد میکنند که بخش مهمی از آن ناشی از توجه عمومی به حوزه هوش مصنوعی بعد از ظهور چت جی پی تی است.
آمادهسازی سریعتر بخش کلاد برای عرضه عمومی سهام یکی از راهبردهای کوتاه مدت شرکت عنوان شده چراکه مدل کسب و کار آن کاملا توسعه یافته است با این حال تخمینهای دیگری هم
ضربه به علی بابا، رشد رقبای دولتی
به گفته مدیرعامل علی بابا این تغییر ساختار بر اساس نیاز بازار و ساده سازی ساختار شرکت انجام شده است.
این تصور وجود دارد که یک پلتفرم ابری مستقل در صورت تامین مالی خارجی میتواند حتی روزی از خود علی بابا امروزی هم پیشی بگیرد با این حال سیاستهای دولت چین در طی سالهای و فشار بر شرکتهای تکنولوژی باعث نگرانی گسترده سرمایهگذاران خارجی شده است.
چین تاکنون دهها میلیارد دلار برای توسعه پلتفرمهای کلاد هزینه کرده تا این شرکت را از رقبای محلی خود مانند تنسنت و بایدو جلوتر ببرد.
با این حال از سال ۲۰۲۰ دولت چین به بهانه حفاظت از دادههای کاربران فشار زیادی را به شرکتهای تکنولوژی خصوصی از جمله علی بابا وارد کرده است.
این فشار دولت به علی بابا که عمده سهامداران آن خصوصی هستند باعث شده که از سهم بازار آن کاسته شده و رقبای دولتی از جمله هواوی و چاینا موبایل از این ماجرا بهره ببرند.
همچنین در نتیجه این فشارها سرمایهگذاران خارجی چون سافتبانک هم سهام خود را در این شرکت فروخته و از آن خارج شدهاند.
در همین زمینه بخوانید: تعدیل بزرگ در علی بابا