۸ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۲:۵۴

کشورهای منطقه به دنبال توسعه روابط تجاری در قالب موافقت‌نامه‌های تجارت ترجیحی و آزاد هستند و حتی به نسل جدید این موافقت‌نامه‌ها (پوشش کالا و خدمات) نیز فکر می‌کنند.

فردای اقتصاد: پاکستان و ترکیه اخیرا موافقت‌نامه تجارت ترجیحی (PTA) را با هدف تقویت تجارت کالا بین دو کشور امضا کردند. این موافقت‌نامه در دفتر شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان توسط وزرای بازرگانی دو کشور امضا شد. شهباز شریف این توافق را لحظه‌ای بزرگ و نقطه عطف در روابط برادرانه و تاریخی پاکستان و ترکیه خواند.

وی یادآور شد که در پی سفر خود به ترکیه در ماه می، تلاش‌های خستگی‌ناپذیر وزارتخانه‌های دو طرف منجر به امضای این توافق شد. او افزود که فرصت‌های تجاری بسیار زیادی بین دو کشور وجود دارد و ابراز اطمینان کرد که این توافق راه‌های جدیدی را برای توسعه روابط تجاری دوجانبه خواهد گشود.

شریف تاکید کرد که پاکستان مشتاقانه منتظر است تا برای تحقق توافقنامه تجارت آزاد (FTA) با ترکیه کار کند. در مذاکرات منجر به توافق، ترکیه بر حساسیت خود در بخش نساجی تاکید کرد، در حالیکه پاکستان حساسیت خود را در بخش‌های مختلف مانند خودرو، آهن و فولاد، کشاورزی فرآوری شده، لبنیات، نساجی با ارزش افزوده و محصولات خاص در مواد شیمیایی، پلاستیک و کالاهای سفید برجسته کرد.

مذاکرات بر سر توافقنامه تجارت ترجیحی پاکستان و ترکیه تا زمان سفر اخیر شهباز شریف به ترکیه (از ۳۱می تا ۲ ژوئن ۲۰۲۲) کُند بود؛ اما با سرعت بخشیدن به این مذاکرات، پس از ۱۹دور مذاکره دوجانبه، توافقنامه نهایی شد.

بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران به نقل از گزارش‌های رسانه‌های بین‌المللی، در این توافق، ترکیه امتیازاتی را برای ۲۶۱کد تعرفه به پاکستان ارائه کرده است که شامل اقلام کلیدی مورد علاقه صادرکنندگان پاکستان در بخش کشاورزی و صنعتی است. در پیامد این امتیازات، پاکستان در بخش‌های سنتی مانند چرم، برنج، خرما، انبه، برخی لوازم خانگی و کالاهای ورزشی و بخش‌های غیرسنتی از جمله غذاهای دریایی، محصولات کشاورزی فرآوری شده، لوله‌ها، لاستیک و پلاستیک و محصولات تولیدی به بازار ترکیه دسترسی بیشتری پیدا کرده است. از دیگر سو، پاکستان برای ۱۳۰کد تعرفه به ترکیه امتیاز داده است. صادرات جهانی ترکیه در این محصولات ۲۳میلیارد دلار (۱۲درصد از صادرات جهانی ترکیه) است. واردات این محصولات به پاکستان از کشورهای مختلف، حدود ۶میلیارد دلار است. به علاوه این توافقنامه با ایجاد منطقه آزاد تجاری، زمینه را برای آزادسازی تدریجی مبادله کالاها، خدمات و سرمایه‌گذاری میان دو کشور فراهم خواهد آورد.

مقامات دو کشور معتقدند موافقت‌نامه تجارت ترجیحی برای دستیابی به هدف استراتژیک تجارت دوجانبه ۵میلیارد دلاری در میان‌مدت کمک خواهد کرد. قرار است در صورت موفقیت‌آمیز بودن این توافق، دو طرف مذاکرات برای موافقت‌نامه تجارت آزاد را آغاز کنند. مجموع تجارت پاکستان و ترکیه در سال مالی ۲۰۲۲-۲۰۲۱ به ۸۸۳میلیون دلار رسید که صادرات پاکستان به ترکیه ۳۶۶میلیون دلار و واردات پاکستان از این کشور بالغ بر ۵۱۷میلیون دلار بود. تراز تجاری به نفع ترکیه با تراز تجاری مثبت ۱۵۱میلیون دلار در سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱ است.

برچسب‌ها