جواد اوجی وزیر نفت روز پنجشنبه ۱۱ خرداد و در حاشیه نشست دولت با اشاره به صادرات گاز به عراق گفت: ما هر چه گاز به عراق میفروشیم در بانک TBI (مبلغ آن را) میگیریم. منتها عراقیها شروطی درباره درآمد حاصل از صادرات گاز دارند که برای دارو و کالاهای اساسی است. ما به طرف عراقی فشار اوردیم که این محدودیت برداشته شود.
فرازدیلی: اوجی افزود: در حال مذاکره با طرف عراقی هستیم تا این موضوع را حل و فصل کنیم و مانند ترکیه درآمد حاصله از فروش گاز را به هر شکلی که میخواهیم، دریافت کنیم.
اعتراف جواد اوجی به مشکلات دریافت پول صادرات گاز به عراق از این کشور در شرایطی مطرح میشد که تنها یک روز قبل از آن ابراهیم رئیسی در اختتامیه گردهمایی روسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی در خارج، تحریمها را در گسترش همکاریهای خارجی ایران بیتاثیر خوانده بود.
هنوز راهحل پیدا نشده
مطالبات نفتی و گازی ایران از کشورهای مختلف سالهاست که در خلال تحریمهای بانکی و مالی به یک کلاف سردرگم تبدیل شده است. داستان پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی و طلبهای گازی کشور از عراق مشهورترین بخش این داستان هستند.
جواد اوجی اکنون در حالی از مشکل نقد کردن طلبهای گازی ایران از عراق سخن گفته که تلاشهایی برای تمدید قرارداد گازی دو کشور در جریان است. دو هفته قبل مجید چگنی، معاون وزیر نفت در امور گاز، در حاشیه بیست و هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با اشاره به همین مطلب گفته بود که ایران در حال بررسی تمهیدات لازم برای دریافت گازبهای خود از عراق است. چیزی که نشان میدهد همچنان راهحل قطعی و نهایی برای این موضوع پیدا نشده.
ابهام در مبلغ واقعی طلب ایران
چگینی در همان سخنان مطالبات گازی ایران از عراق را معادل ۸ میلیارد یورو اعلام کرده بود. نکته اینجاست که به جز این رقم تا کنون ارقام دیگری هم برای طلب گازی ایران از عراق توسط مراجع رسمی مطرح شده. از جمله سال قبل وزیر خارجه عراق گفته بود که ۱۷ میلیارد دلار بابت گاز و برق به ایران بدهکاریم.
سفیر ایران در عراق در فروردین ۱۴۰۲ این رقم را مجموعا ۱۱ میلیارد دلار عنوان کرده بود و پس از آن هم بانک مرکزی آمار داد که «۱۰ میلیارد دلار از عراق طلبکاریم». همه اینها در حالی است که جواد اوجی، وزیر نفت دقیقا یک سال پیش در خردادماه ۱۴۰۱ گفت: «حدود ۱٫۶ میلیارد دلار از عراق طلبکار بودیم که گرفتیم.»
بدهی عراق به ایران در یک فرآیند توافق شده بین دو طرف در حساب ویژهای در بانک تجارت عراق (TBI) قرار میگیرد که ایران میتواند از آن فقط برای خرید کالاهایی مانند دارو که هدف تحریمهای آمریکا نیستند، استفاده کند.
اهمیت موضوع از آنجاست که عراق دومین شریک بزرگ تجاری ایران محسوب میشود و تجارت متقابل دو کشور سالانه به مرز ۱۴ میلیارد دلار میرسد. با این اوصاف بخش اعظم این تجارت هم اکنون درگیر مسئله نقد کردن طلبهای ایران و دریافت وجوه صادرات انجام شده به عراق است.