فردای اقتصاد: شرکت داده گستر عصر نوین با نماد «های وب» که در گروه اطلاعات و ارتباطات بازار سهام جای دارد، به طور کلی از نوسانات بالایی برخوردار است و هر از چندگاهی مورد توجه سهامداران قرار میگیرد. تقریبا میتوان با نگاه دقیقتر به وضعیت فروشهای ماهانه شرکت و خدمات مختلفی که ارائه میدهد، به دلایل استقبالهای مقطعی به این نماد پی برد.
این شرکت که در گذشته با حواشی زیادی به واسطه ابهامات محاسبات درآمدی مواجه بود و حتی در برههای از سال ۹۸ نیز برای مدتی متوقف بود، چند راه درآمدزایی دارد که هرکدام به واسطه شرایط خاص خود، حاشیه سود بالا یا پایینی را برای شرکت به ارمغان میآورند.
این شرکت درحال حاضر از ۶ محل و خدماتی که ارائه میدهد، درآمدزایی دارد. بیشترین درآمد ماهانه شرکت از محل ارائه خدمات پروانه FWA که در راستای اینترنت پرسرعت است، حاصل میشود که از حاشیه سود نسبتا خوبی نیز برای شرکت برخوردار است. خدمات USO یا همان خدمترسانی به مناطق محروم و دورافتاده نیز یکی از راههایی است که شرکت هر ماهه تقریبا به مقدار مشخصی درآمدزایی دارد. این خدمت به دلیل اجبار قانونی و همچنین ماهیتی که دارد از حاشیه سود بالایی بهره نمیبرد اما بخشی از سودآوری شرکت را شامل میشود. ارائه خدمات پروانه TRUNKT، پروانه FCP و همچنین فروش تجهیزات از دیگر راههای درآمدزایی شرکت هستند که کمترین حاشیه سود متعلق به بخش فروش تجهیزات است.. در این میان اما شرکت خدمت دیگری در زمینه IT دارد که به صورت B۲B ارائه داده میشود که در بعضی فصول دلیل تفاوتهای فاحشی در سودآوری شرکت میشود.
زمستان گرم «های وب»
نگاهی به روند سودآوری فصول گذشته «های وب» نشان میدهد که این شرکت در زمستان سال گذشته توانسته است با فاصله خوبی سود خود را نسبت به فصول گذشته افزایش دهد و به سود خالص ۷۳۸ میلیارد تومانی برسد. در همین فصل نکات جالب دیگری نیز دیده میشود. اتفاق کمسابقهای که در آخرین فصل سال ۱۴۰۰ برای «های وب» رقم خورد، سبقت سود خالص از ناخالص و همچنین ثبت عدد بالاتری برای حاشیه سود خالص از ناخالص (۱۰۵ درصد) بود. اگر به صورتهای مالی آن فصل نگاهی بیاندازیم، پیداست که شرکت تا ۹ ماهه ابتدایی عددی حدود ۱۶۶ میلیارد تومان برای مالیات در نظر گرفته بود اما در فصل زمستان این مالیات را برگردانده و به درآمدهای شرکت اضافه شده است که این اتفاق کمسابقه را رقم زده است.
سودآوری خوب شرکت در فصل زمستان باعث شد که نسبت قیمت به درآمد (P/E ttm) این سهم با کاهش زیادی همراه شود و با فاصله زیادی در زیر میانگین این متغیر از اواسط سال ۹۷ قرار بگیرد. اما موضوع افزایش سودآوری این فصل نسبت به دورههای قبل نه تنها به این موضوع ختم نشده و بخش کوچی از آن را شامل میشود بلکه ریشه در خدمات مختلفی است که شرکت ارائه میدهد.
برگ برنده «های وب» چیست؟
در نمودار زیر روند درآمدهای ماهانه «های وب» از ابتدای سال ۱۴۰۰ به تفکیک خدمات مختلف قابل مشاهده است. همانطور که پیداست، تقریبا بیشترین درآمد ماهانه شرکت در ماههای مختلف از محل ارائه خدمات پروانه FWA حاصل میشود اما گاهی اوقات نیز شرایط کمی تغییر میکند. برای مثال همانطور که پیداست، در مرداد سال جاری بخش عظیمی از درآمد مربوط به فروش تجهیزات بوده است که طبق گفتههای بالای به دلیل حاشیه سود پایین، چندان تاثیر چشمگیری بر روند سودآوری سهم نخواهد داشت.
اما اگر نگاه دقیقتری به نیمه دوم سال گذشته داشته باشیم، به وضوح مشخص است که سهم درآمد حاصل از ارائه خدمات IT، بخش قابل توجهی از کل درآمد ماهانه شرکت را شامل شده است. بخش خدمات IT از حاشیه سود بسیار خوبی (حدود ۹۰ درصد) برای های وب برخوردار است و همین موضوع باعث شده بود که شرکت بتواند در فصل زمستان که روندی صعودی در درآمدزایی حوزه IT داشته است، با افزایش سودآوری قابل توجهی همراه شود. بنابراین هر زمان که شرکت بتواند بیشترین سهم از فروش ماهانه خود را به ارائه خدمات IT و پروانه FWA اختصاص دهد، میتواند سودآوری بالایی را نیز تجربه کند.
نگاهی به درآمدهای چهار ماه ابتدایی سال جاری نیز نکته مثبتی که در خود جای داده، افزایش اندک درآمدزایی از محل خدمات IT است که هر ماهه بخش کوچکی را به خود اختصاص داده که البته در مرداد تکرار نشده است.