فارس: چانگ هوآ سفیر جمهور خلق چین در ایران در گفتوگو با خبرنگار سیاسی فارس درباره آخرین وضعیت همکاریهای بین ایران و چین خاطرنشان کرد: دو کشور ایران و چین دارای یک برنامه جامع راهبردی مشترک هستند و درحالحاضر روابط ایران و چین در یک وضعیت بسیار مناسب قرار دارد.
وی افزود: ما دو سال پیش با ایران یک توافقنامه ۲۵ ساله را امضا کردیم که این توافقنامه شامل مراودات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، گردشگری و بهداشتی و موارد دیگر میشود.
سفیر چین خاطرنشان کرد: باید بگویم طی دو سال گذشته با همکاریهایی که بین دو کشور بهوجود آمده، توافقنامه هایی که صورت گرفته به خوبی توسعه پیدا کرده است.
چانگ هوآ در ادامه گفت: در فوریه امسال که رئیسجمهوری ایران به چین سفر کرد، صحبتهای عمیقی بین ایشان و رئیسجمهوری چین صورت گرفت و بسیار مهم بود و سران دو کشور به یک اجماعی رسیدند که کماکان توافق ۲۵ ساله را توسعه بدهند که این موضوع برای معیشت مردم دو کشور مثمر خواهد بود.
سفیر چین در ادامه گفت: دو کشور ایران و چین هم یک بیاینه مشترکی را منتشر کردند و در این بیانیه به توسعه همکاریها در موضوعات زیرساختی، بهداشت و گردشگری و غیره اشاره شده است.
وی در پایان گفت: باور دارم با هدایت سران دو کشور همکاریهای همه جانبه بین ایران و چین روز به روز بهتر خواهد شد.
توافق۲۵ساله از چه زمانی آغاز شد؟
شروع بحث توافقنامه ۲۵ ساله بین ایران و چین به سفر شی جین پینگ، رئیسجمهور چین به ایران در سال ۱۳۹۴ بر میشود. از سال ۱۳۹۸، چند متن پیشنویس، میان دو کشور مبادله شد و ۱ تیر ۱۳۹۹ پیشنویس نهایی برنامه ۲۵ ساله در جلسه هیات دولت بررسی، تأیید و ۷ فروردین ۱۴۰۰، این سند توسط وزرای خارجه وقت ایران و چین، امضا شد.
خاطره مهم سفیر سابق ایران در چین از ملاقات با رئیسجمهوری این کشور
جواد منصوری سفیر سابق ایران در چین پیشتر در گفتوگو با فارس در خصوص دیداری که با رئیسجمهوری چین داشته گفت: زمانی که من سفیر ایران در چین بودم یک ملاقاتی با رئیسجمهوری چین داشتم، در حضور تعدادی از مقامات چین ایشان به بنده گفت من از دولت ایران تشکر میکنم که چنین شخصیتی را به عنوان سفیر برای ما فرستادهاند و بعد خطاب کرد به مقامات خودشان که هر چه این آقای سفیر برای اقتصاد مکمل دو کشور مورد نظرش هست شما به آن توجه کنید. بعد از این جلسه من با یکی از مقامات چینی گفتوگو داشتم، او به من حرف عجیبی زد و گفت بله رئیسجمهوری ما به ما این دستور را دادند و ما هم علاقه مند هستیم این کار را بکنیم ولی آقای سفیر ما مشکلی با شما داریم؛ این مشکل را برای ما حل کنید، ما هر وقت میرویم به ایران مدیران تان عوض شدهاند و حرف هایشان هم عوض شده است، ما چه کار کنیم؟ مگر با این وضعیت میشود سرمایهگذاری کرد! سرمایهگذاری روند پر ثبات و بلند مدت میخواهد. اینها میآیند با وزارت نفت ما قرارداد میبندند، تعطیل میکنند، با وزارت راه میبندند بعد از مدتی منحل میشود، خیلی موارد متعددی ما در این مورد داشتیم.
جواد منصوری در ادامه آن مصاحبه به خبرنگار فارس گفت: زمان آقای روحانی، رئیسجمهوری چین آمد به تهران حالا ۳۰ میلیارد، ۴۰ میلیارد و به روایتی ۵۰ میلیارد دلار پروژه تعریف کرد و گفت با نفت تهاتر کنیم و تمام زیر ساخت هایتان را برایتان میسازیم، آقای روحانی به او گفت، شما تشریف ببرید ما قرار است با اروپاییها کار کنیم، خب شما توقع دارید با این شرایط رئیسجمهوری چین با ایران کار کند؟ ما الان که میرویم به رئیسجمهوری چین و میگوییم سندی را که امضا کردهاید بیا اجرا کن، میگوید؛ شما اگر فردا روابط تان با اروپاییها خوب شود تکلیف ما چیست!
اعتماد چین به ثبات در سیاستهای ایران با روی کار آمدن دولت رئیسی
با روی کار آمدن دولت جدید در ایران نگاه به چین توسط کابینه جدید چرخش جدی پیدا کرد. نخستین سفر رئیسجمهوری ایران پس از ۲۰ سال به چین انجام شد و در جریان این سفر ۲۰ سند همکاری دیگر هم بین دو کشور به امضا میرسد که شامل تفاهمات همکاری در زمینه مدیریت بحران، گردشگری، ارتباطات و فناوری اطلاعات، محیط زیست، تجارت بینالمللی، مالکیت معنوی، کشاورزی، صادرات، بهداشت و درمان، رسانه، ورزش و میراث فرهنگی مقامات جمهوری اسلامی ایران و چین است.
رئیسی پس از سفر به چین در سخنانی میگوید: اجرای سند جامع مشارکت راهبردی میان ایران و چین اقدامی مهم در جهت تثبیت ثبات در منطقه است.
«شی جین پینگ» رئیسجمهوری چین نیز در دیدار با رئیسی، با اشاره به روند رو به توسعه روابط ایران چین، اجرای سند جامع مشارکت راهبردی میان دو کشور را در تعمیق و گسترش روابط دو کشور بسیار موثر میداند و میگوید: چین قاطعانه معتقد به توسعه روابط با ایران است.
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت اسفند سال گذشته و پس از سفر رئیسی به چین گفت: اجرای بخش هایی از توافق ۲۵ ساله ایران و چین شروع شده است.