فردای اقتصاد: وبسایتی با نام The Political Compass اخیراً توجه بسیاری افراد را به خود جلب کرده است. افراد با انجام یک آزمون در این سایت متوجه میشوند به طور نسبی به چه گرایشهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نزدیکترند. طراحان این وبسایت معتقدند تمام گرایشها را نمیتوان روی یک محور تکبعدی، راست یا چپ دانست و دست کم یک محور دیگر باید اضافه شود تا در دو سر طیف آن، اقتدارگرایی (نظام سیاسی خودکامه) و آزادیخواهی قرار گیرند.
به عنوان یک مثال، در تصویر بالا محل قرارگیری چند کشور نمونه روی این نقشه اقتصادی-اجتماعی مشخص شده است. کشورهایی مثل سنگاپور و عربستان با آن که از نظر اقتصادی راستگرا شناخته میشوند، اما به قطب اقتدارگرایی سیاسی نزدیکترند. اما داستان برای کشورهایی مثل سوئیس و اروگوئه متفاوت است. آنها همزمان که به راست اقتصادی تعلق دارند، کشورهای دموکراتیک و حافظ آزادیهای فردی هستند.
در طرف بالا و چپ نمودار هم نظامهای سیاسی چین و کره شمالی را میتوان دید. هر چند که چین به تدریج از نظر اقتصادی به سمت راست حرکت کرده، اما همچنان از نظر طبقهبندی این سایت هنوز در سمت چپ نقشه قرار میگیرد. همزمان رژیم سیاسی این کشور هم اقتدارگرایانه ارزیابی شده است. کره شمالی هم همانطور که مشخص است، در آخرین نقطه بالا و چپ قرار دارد.
البته باید توجه داشت همچنان دو محور و دو معیار میتواند برای فهم دقیق تمایلات نظامهای سیاسی ناقص باشد. با این حال، افزایش معیارها از یک (راست و چپ اقتصادی) به دو معیار میتواند یک بهبود مؤثر باشد.