فردای اقتصاد: برآورد نشریه فوربس از میزان دارایی این ثروتمندان جهان عرب که در بازه زمانی بین ۱۱ مارس تا ۲۵ اوت بررسی شده، نشان میدهد که دارایی پاول دورف، فرد شماره یک فهرست ثروتمندان کشورهای عربی که در کشور امارات است، بدون تغییر و با اختلاف زیاد از فرد شماره دو، در سطح ۱۵/۱ میلیارد دلار باقی مانده است.
۱- پاول دورف که یک مهندس کامپوتر زاده روسیه است، کارآفرینی است که بخاطر تاسیس شبکه اجتماعی ویکی و پیامرسان تلگرام شهرت دارد. او از سال ۲۰۱۷ مقیم امارات است و در سال ۲۰۲۱ هم شهروندی فرانسه را اخذ کرده و اعلام کرده است که هرگز قصد بازگشت به روسیه را ندارد. تلگرام در سال ۲۰۲۲ به عنوان یکی از پنج اپلیکیشن بیشتر دانلود شده جهان شناخته شد و ماهانه بیش از ۷۰۰ میلیون نفر کاربر فعال دارد.
۲- حسین سجوانی مالک شرکت بزرگ املاک و مستغلات داماک در کشور امارات است که توانست میزان دارایی خود را بدون تغییر در سطح ۲.۷ میلیارد دلار حفظ کند. او در تاریخ ۸ ژوئن ۲۰۲۱ از ریاست هیات مدیره داماک استعفا داد. این شرکت که در ۲۰۰۲ تاسیس شد و اوایل سال میلادی جاری از بورس امارات خارج شد، در سال ۲۰۲۱ با افت ۳۶.۶ درصدی درآمد مواجه شده بود و در آمد سالانه آن به حدود ۸۱۶.۷ میلیون دلار رسیده بود. سجانی کسبوکار خود را از خدمات غذا و رستوران آغاز کرده بود، در حوزه کترینگ نیروهای نظامی آمریکا فعالیت کرد و سپس به غول ساخت و ساز امارات تبدیل شد.
۳- عبدالله بن احمد الغریر و خانواده از کشور امارات با ۲.۶ میلیارد دلار دارایی در سال ۱۹۶۷ مشرق بانک را تاسیس کردند. او در اکتبر ۲۰۱۹ از ریاست هیات مدیر آن استعفا کرد اما هنوز یکی از اعضای آن است. این بانک در فهرست ۳۰ بانک برتر خاورمیانه فوربس در سال ۲۰۲۲، رتبه ۲۳ را به خود اختصاص داد و همچنین در فهرست فوربس از ۱۰۰ شرکت برتر خاورمیانه در ۲۰۲۲، رتبه ۵۱ را به خود اختصاص داد. البته شرکت الغریر درحوزههای گوناگونی همچون غذا، ساخت و ساز و املاک و مستغلات فعالیت دارد و اعضای غیرفامیل آن بخشی از تیم هدایت آن را تشکیل میدهند.
۴- عبدالله الفطیم و خانواده از کشور امارات حالا دارایی ۲.۴ میلیارد دلاری دارند چون از آوریل گذشته تا کنون شاهد افت ۱۰۰ میلیون دلاری داراییهای خود بودند. عبدالله الفطیم که مالک مجموعه شرکتهای گروه الفطیم است، اداره مجموعه خود را به پسرش امار سپرده است. امار در حال حاضر معاون هیات مدیره و مدیرعامل آن است. فعالیتهای اصلی این گروه شامل خودرو، خدمات مالی، خردهفروشی، املاک و مستغلات و بهداشت و سلامت است. این گروه در فهرست ۱۰۰ کسبوکار خانوادگی برتر در خاورمیانه، در سال ۲۰۲۱ رتبه پنج را به خود اختصاص داد. این گروه دارای بیش از ۲۰۰ شرکت و ۴۲ هزار کارمند است و در بیش از ۲۰ کشور جهان شعبه دارد. این گروه همچنین بزرگترین واسطه فروش خودرو در کشور امارات است و محصولات شرکتهای خودروسازی تویوتا و هوندا را میفروشد. دوبی فستیوال سیتی ، دبی فستیوال پلازا، دوحه فستیوال سیتی و قاهره فستیوال سیتی همه از داراییهای این شرکت هستند.
۵- سهیل باهوان حالا دارایی ۲.۳ میلیارد دلاری در اختیار دارد اما او بیشترین افت دارایی را طی ۵ ماه گذشته در میان همتایان خود به ثبت رساند و در این مدت شاهد ۲۰۰ میلیون دلار کاهش داراییاش شد. گروه شرکتهای او بزرگترین مجموعه شرکتها در کشور عمان است و بزرگترین تولیدکننده کودهای شیمیایی است که در هر سال بالغ بر ۱.۳ میلیون تن اوره تولید میکند. پس از جنگ روسیه و اوکراین صنعت کود جهان با چالشهای عمده مواجه شد. بانک جهانی اعلام کرده است انتظار میرود تا زمانیکه قیمتهای گاز و زغالسنگ در سطح بالایی قرار دارند، قیمت اوره در بالاترین رکورد خود باقی بماند.
۶- فیصل بن قاسم آل ثانی از کشور قطر، دارایی در پنج ماه گذشته ۲.۱ میلیارد دلاری خود را بدون تغییر حفظ کرده است. گروه الفیصل که در دهه ۱۹۶۰ میلادی تاسیس شد، در ابتدا یک شرکت بازرگانی کوچک بود. حالا اما در قالب ۸ "خوشه" فعالیت میکند و بیش از ۵۰ شرکت فعال در حوزه املاک، هتلداری، بازرگانی، آموزش، فرهنگ، تفریح و سرگرمی، خدمات و تولید در اختیار دارد. مجموعه هلدینگ الفیصل در فهرست ۱۰۰ کسبوکار برتر خانوادههای عرب در ۲۰۲۱ رتبه ۱۱ را به خود اختصاص داد.
۷- حمد بن جاسم بن جابر آل ثانی در پنج ماه گذشته تا ۱۰۰ میلیون دلار از دارایی خود را از دست داد و حالا میزان دارایی او به ۱.۱ میلیارد دلار رسیده است. او که از کشور قطر در حوزه سرمایهگذاری فعالیت میکند، بخاطر افت ارزش سهام دویچه بانک تا ۱۲.۸ درصد، و رسیدن ارزش هر سهم آن به ۸.۴ دلار متحمل چنین ضرری شد. آل ثانی در قالب شرکتی به نام پارامونت که بزرگترین هلدینگ اوست که عرضه شده در بورس است، مالک ۳ درصد از سهام این بانک است. آل ثانی در سالهای بین ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۳ نخستوزیر قطر بود و همچنین از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۱۳ به عنوان وزیر خارجه کشورش فعالیت میکرد. عموی متوفی او در سال ۱۹۷۱ قطر مدرن را پایهریزی کرده بود.
منبع: فوربس
نویسنده: هاجر عمران
مترجم: شادی آذری حمیدیان