فردای اقتصاد: با وجود ابراز دلسردی دولت جو بایدن از آخرین پاسخ ایران به متن آمریکاییها برای توافق احیای برجام، اسرائیل هنوز معتقد است که ایران و آمریکا در مسیر دستیابی به توافق گام برمیدارند و این امر تا چند هفته آینده محتمل است.
شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل جمعه شب، ۱۱ شهریور، گزارش داد که در ارزیابی «غیرعلنی» بخش تحقیقات وزارت خارجه اسرائیل برای مقامات بلندپایه این رژیم، بیش از هر چیز به این امر استناد شده که این دولت آمریکا است که کماکان توافق را تنها راه مقابله با برنامه هستهای ایران میداند.
پیشتر نیز موساد، سازمان اطلاعات خارجی اسراییل، از احیای برجام طی چند روز یا چند هفته آینده خبر داده بود.
وزارت خارجه اسرائیل گفتهاست که آمریکا و ایران در دوره اخیر «واقعبینانهتر از گذشته» نسبت به کشور مقابل موضع میگیرند و کوشش هر دو کشور در راستای تقویت حمایت سیاسی از توافق است.
این ارزیابی تازه پس از آن منتشر میشود که مقامات آمریکایی گفتند پاسخ ایران که بامداد ۱۱ شهریور از طریق مقامات اروپایی به دست آمریکا رسیده، «گامی به عقب» بوده است.
نشریه آمریکایی پولیتیکو نیز با تکیه به اظهار نظر چند مقام آمریکایی و اروپایی نوشته بود که این پاسخ، احتمال دستیابی به توافق را «به خطر انداخته است.»
همچنین سخنگوی کاخ سفید جمعه شب گفت که نمیتوان توافق احیای برجام را با درخواست ایران برای بستن مسائل پادمانی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی مشروط کرد.
به گفته ادرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، جو بایدن تنها توافقی را تایید خواهد کرد که طبق تشخیص او در راستای منافع ملی آمریکا باشد.
یک مقام اسرائیلی که نامش برده نشده روز ۱۱ شهریور به شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل گفت که با بهره بردن از تعلل تازهای که در مذاکرات آمریکا و ایران رخ داده، تلآویو به تلاش برای تاثیر گذاشتن بر مواضع واشینگتن ادامه خواهد داد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، کوشش تازهای که این رژیم به آن برای متقاعد کردن آمریکا به دست کشیدن از بازگشت به برجام امید بسته، مذاکراتی است که قرار است در روزهای آینده میان داوید برنئا، رئیس موساد، در جریان سفر او به واشینگتن، با مقامات آمریکایی انجام شود.
به نوشته روزنامه «اسرائیل هیوم»، داوید برنئا، پیش از پرواز به آمریکا روز پنجشنبه با یائیر لاپید، نخستوزیر دیدار، و «استراتژی» اسرائیل در قبال توافق احتمالی را بررسی کرد.
برنئا شدیدتر از نخست وزیر موقت اسرائیل، به توافق احتمالی حمله کرده و آن را حتی در ردیف «فاجعه راهبردی» برای اسرائیل توصیف کردهاست.
سفرهای دو هفته پیش ایال هولاتا، مشاور امنیت ملی و بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، به واشینگتن ظاهرا اهداف نهایی مورد نظر اسرائیل را برای دور کردن آمریکا از مسیر مذاکرات با ایران به دست نیاوردند، اما با این حال، رسانههای رژیم صهیونیستی نوشتند که سختتر شدن مواضع آمریکایی در قبال ایران نتیجه این سفرها است.
در جریان سفر وزیر دفاع اسرائیل به آمریکا نیز قرارداد تحویل چهار فروند هواپیمای فوق پیشرفته سوخترسانی در هوا، که اسرائیل به آن برای تقویت تجهیزات هوایی خود در صورت عملی کردن گزینه نظامی در برابر ایران نیاز جدی دارد، امضا شدهاست.
برای جزییات بیشتر کلیک کنید:
موساد: برجام امضا خواهد شد
میتوانیم در دو سه روز به توافق برسیم