۱۸ تیر ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۵

توجه جدی به سرمایه گذاری بر روی استعدادها،غافل نشدن از ترند های حوزه  تکنولوژی،در نظر گرفتن همه ریسک‌های احتمالی وتوجه به مساله هک رشد، چهار اصل طلایی شرکت ها در رشد و توسعه است.

بدون شک هر شرکت و مجموعه اقتصادی به دنبال بهبود شرایط خود است. همین امرموجب شده است تا در این زمینه شاهد صرف هزینه و زمان بسیاری باشیم. این در حالی است که با بررسی آمارها  پی خواهید برد که درصد بالایی از رشدها، تنها مقطعی بوده اند. حال آنکه هر برند باید به دنبال حفظ نتایج در درازمدت باشد تا بهترین شرایط ممکن را ایجاد کند. در این زمینه لازم است تا با مفهوم رشد پایدار آشنا شد که امروزه مورد توجه تمامی حوزه ها قرار گرفته است. رشد پایدار اصول و شرایطی دارد و یکی از سوژه های داغ محل بحث و بررسی متخصصان در همه جای دنیاست. در این گزارش قصد داریم به چهار مورد از مولفه‌های رشد پایدار نظری بیاندازیم و در نهایت میزان توجه و اهتمام به آنها را در در شرکت مادرتخصصی (هلدینگ) توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه میدکو را به عنوان یک نمونه مثبت و موفق بررسی می‌کنیم.

در ادامه به صورت مورد به مورد چهار شاخص مورد اشاره در خصوص رشد پایدار را معرفی کرده و میزان پایبندی به آنها در نمونه مورد بررسی این گزارش یعنی شرکت میدکو را نیز بررسی می‌کنیم.

توجه جدی به سرمایه گذاری بر روی استعدادها

در یک مفهوم کلی رشد پایدار به شرایطی اطلاق می شود که در کنار تامین نیاز حال حاضر، نگاهی به آینده هم داشته باشیم. در این رابطه سرمایه گذاری بر روی استعدادها باعث خواهد شد که نه تنها استخدام های مقرون به صرفه تری را داشته باشید، بلکه در آینده بتوانید تیمی متشکل از بهترین های حوزه خود را داشته باشید. تصور اشتباه در رابطه با این موضوع، یکسان قرار دادن آن با جوان گرایی است. درواقع ظرفیت رشد، ارتباطی به سن افراد ندارد. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که صرفا استخدام چنین افرادی کافی نبوده و باید سرمایه گذاری لازم برای رشد آنها را هم انجام داد. این موضوع در ابتدا ممکن است هزینه بر تلقی شود. با این حال نباید فراموش شود که این اقدام، سرمایه گذاری برای آینده شرکت خواهد بود و با بازنگری در هزینه های موجود، بدون شک می توان بودجه لازم برای آن را داشت. همچنین متخصصین امر توصیه می‌کنند که شدت تغییرات بیش از حد زیاد نباشد. درواقع این موضوع می تواند موجب شود که تا چند ماه، عملکرد شرکت افتی شدید را پیدا کند. به همین خاطر شرکت باید به تعادلی میان کارمندان باسابقه و افراد مستعد رشد، دست پیدا کند.

براساس بررسی وضعیت شاخص در نمونه الگو، شرکت میدکو بنابر اعلام مدیران و همینطور به اذعان کارکنان، مراحل پیچیده و تخصصی را برای جذب نیروهای مستعد و کارآمد در دستور کار دارد. مدل‌های ارزیابی برای جذب و استخدام نیرو در میدکو به شدت مبتنی بر کارآمدی و تخصص بوده و نگاه به مهارت‌های قابل رشد افراد از سنجه‌های اولویت دار میدکو در مساله انتخاب و جذب نیرو است. مهم تر از آن اما همانطور که در بالا نیز اشاره شد سرمایه گذاری جهت رشد نیروهای جذب شده است که در این مورد نیز میدکو به بهترین شکل تلاش دارد تا با برگزاری دوره‌های ارزیابی استاندارد و منظم نیاز های آموزشی و همچنین پتانسیل رشد کارکنارن را به خوبی تحلیل کند و سپس طی فرایندی برنامه ریزی شده و استاندارد کارکنان را در جهتِ دیدن آموزش و یا قرار گرفتن در فرآیندهایی برای بهره وری هرچه بیشتر و شکوفا شدن همه استعدادها و پتانسیل‌های مرتبط  سوق می‌دهد.

غافل نشدن از ترند های حوزه  تکنولوژی

تکنولوژی کمک کرده است تا امکان انجام کارها در مدت زمان کمتر و با سهولت به مراتب بالاتر، امکان پذیر باشد. در این زمینه یک شرکت موفق جهت رشد پایدار باید ترندها را بررسی کرده و به دنبال جدیدترین آنها باشد. این موضوع باعث خواهد شد تا توان بالاتری براساس نیاز روز داشته باشد. همچنین نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که ترندها، بیانگر تغییرات احتمالی در آینده هستند و عدم توجه به آنها، موجب خواهد شد تا مجموعه مورد نظر آمادگی لازم برای بازار به شدت متغیر حال حاضر را نداشته باشد. همچنین این نکته نیز حایز اهمیت است  که ترندها تنها در زمینه تکنولوژی کاربردی نبوده و در حوزه های متعدد دیگری نظیر بازاریابی نیز تاثیر فوق العاده ای را دارد.

بر این اساس، شاخص یاد شده نیز یکی از نقاط قوت و مورد اهتمام جدی شرکت میدکو بوده و هست. تا جایی که این هلدینگ دست به تاسیس شرکت دانش‌بنیان پژوهش و نوآوری فرتاک ایرانیان و همچنین شرکت مدیریت ساخت تجهیزات معادن و صنایع معدنی ایرانیان ایمیکو زده است. در بخشی از معرفی شرکت فرتاک آمده است: (فرتاک همواره تلاش دارد تا چشم‌انداز و ماموریت خود را با هدف رشد و توسعه نوآوری‌های فرآیندی و فناوری‌محور در حوزه صنایع معدنی، با تکیه بر دانش نخبگان و بهره‌مندی حداکثری از تخصص خبرگان صنعت در این حوزه پایه‌ریزی کند.) همچنین ایمیکو نیز خود را اینچنین معرفی می‌کند: (ایمیکو یک شرکت مدیریت ساخت در حوزه معدن و صنایع معدنی است که با هدف یکپارچه سازی و مدیریت دانش و انتقال تکنولوژی در چهار حوزه احداث کارخانجات، احداث سیستم ها، ساخت ماشین آلات و تجهیزات و ساخت قطعات پا به عرصه صنعت گذاشته است. انتقال تکنولوژی در همه سطوح چهارگانه در حوزه معدن و صنایع معدنی، جذب و رسوب آن در ایمیکو و سپس به کارگیری آن در انجام پروژه های آتی از دیگر اهداف اصلی تاسیس این شرکت است.) همانطور که ملاحظه شد هر دو این شرکت‌ها اختصاصا ایجاد شده اند تا میدکو همواره  در حوزه ارتقاء تکنولوژی همگام با ترندهای روز گام بردارد و از این نظر از رشد پایدار عقب نماند.

در نظر گرفتن همه ریسک‌های احتمالی

این امر که طرح های خود را صرفا از یک زاویه تحلیل نکنید کمک خواهد کرد تا ریسک های احتمالی را شناسایی کرده و از بروز مشکلات جلوگیری کنید. درواقع مشکل بزرگ در این بخش، عدم توجه به تاثیر اقدامات در آینده است. برای مثال مدیران تنها عدم بروز مشکل در دو سال آینده را بررسی می کنند و در بسیاری از موارد شاهد بروز یک فاجعه در درازمدت هستیم. این امر در حالی است که اقدامات امروز، نباید آینده شرکت را به خطر بیندازد. با این دیدگاه مجموعه مورد نظر می تواند نسبت به اصول محیط زیست که امروزه مورد توجه جهانی قرار گرفته است هم، توجه لازم را داشته باشد. درواقع حتی اگر یک اقدام منجر به رشد شرکت شود ولی در درازمدت آثار مخرب زیادی را به همراه دارد، باید کنار گذاشته شود. در این زمینه می توان افرادی را استخدام کرد تا پیامدهای احتمالی از زاویه های مختلف را بررسی کنند و به شرکت در اتخاذ سیاست ها، کمک کنند. با یک چشم اندازی که به اصول رشد پایدار توجه دارد، بدون شک مشکلات کمی پیش روی شرکت خواهد بود.

در این خصوص نیز شرکت میدکو با تشکیل کمیته های تخصصی مربوط به توسعه پایدار از مدت‌ها پیش اقدامات گسترده‌ای را کلید زده است. همچنین پروژه های صنعتی مهمی نظیر، واحد خنک سازی کک متالورژی به روش خشک (cdq) در جهت کاهش آلودگی هوا، پروژه استحصال آب از باطله کنسانتره (دیواترینگ) و همچنین پروژه جمع آوری و تصفیه فاضلاب شهری زرند، هر دو جهت حفظ منابع آبی و حفاظت از محیط زیست طبیعی، ابداع تکنیک تانک بایولیچینگ و ایجاد شیوه‌ای نوین از استحصال مس توسط باکتری‌های زیستی و غیره بخشی از اقدامات مهم و مهم میدکو در راستای در نظر گرفتن همه ریسک‌های احتمالی و نگاه جدی به رشد و توسعه پایدار بوده است.

توجه به مساله هک رشد

در یک تعریف ساده، هک رشد به معنای تجربه سریع شیوه های کارآمد است. این موضوع که تمرکز شرکت بر روی رشد حداکثری باشد، مجموعه  را به سمت نوآوری و امتحان کردن روش های جدید می برد که خود نتایج فوق العاده ای را به همراه دارد. با توجه به سرعت بالایی که ایجاد می‌شود، طبیعی است که حتی در صورت بروز مشکل، بتوان بازیابی و تغییرات لازم را اعمال کرد.

شرکت مورد مطالعه این گزارش یعنی شرکت مادرتخصصی (هلدینگ) توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه میدکو بنا بر بررسی‌های صورت گرفته از قبل پیش‌بینی های لازم را در مورد مساله هک رشد انجام داده و سازوکار اجرایی آن را به وجود آورده است. در ساختار میدکو از سویی بستری مناسب برای انجام پژوهش و تحقیقات مداوم در خصوص تحولات دانشی و علمی روز ایجاد شده و از سوی دیگر فرایندی چابک و کاربردی برای تبدیل شدن پژوهش‌های تایید شده به دستور کار اجرایی و عملی وجود دارد. در نتیجه در شاخص هک رشد نیز میدکو موفق و رو به رشد عمل کرده است.