فردای اقتصاد: به گزارش شبکه اخبار اقتصادی و دارایی (شادا)، افتتاح تالار مولدسازی داراییهای دولت طی مراسمی در محل وزارت اقتصاد و با حضور وزیر اقتصاد، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، دادستان کل کشور، رییس سازمان بورس و رئیس سازمان خصوصی سازی، برگزار شد. شفافیت فرآیند مولدسازی داراییهای دولت از شناسایی تا ارزش افزایی، قیمت گذاری و عرضه از مهمترین ویژگیهای این تالار است. همچنین پیشبینی شده است دولت ۱۰۶ هزار میلیارد تومان از این محل درآمد کسب کند.
رونمایی از تالار مولدسازی داراییهای دولت
بابک ضرغامی مدیر اجرایی مولدسازی داراییهای دولت با اشاره به رونمایی از تالار مولدسازی داراییهای دولت توضیح داد: این تالار یک وبگاه است که در معرض استفاده عموم قرار خواهد گرفت و کارکرد آن شفافیت در روند مولدسازی داراییهای دولت است. وی ادامه داد: تالار مولدسازی داراییهای دولت از دو بخش اصلی تشکیل شده که یک بخش آن شامل اطلاعات بیش از ۳ هزار ملک دستگاههای مختلفهای سراسر کشور است که در معرض عموم قرار میگیرد و به صورت روزانه به این تعداد اضافه میشود. علاوه بر اطلاعات کامل ملک شامل مشخصات ثبتی، مساحت، مکان یابی روی نقشه و اینکه ملک مربوط به چه دستگاهی است؛ در این بخش مشخص است که چه تعداد املاک مصوبه هیئت مولدسازی را گرفتهاند و یا چه تعداد در مرحله ارزش گذاری و قیمت گذاری هستند. ضرغامی گفت: همچنین عکس و بعضاً فیلم از املاک نیز این بخش قابل مشاهده است تا سرمایهگذارانی که مایلند در مولدسازی مشارکت کنند با مشاهده تمام این اطلاعات، وقتی به مرحله عرضه رسید در رقابت خرید شرکت کنند.
مدیر اجرایی مولدسازی داراییهای دولت، بخش دوم این تالار را مربوط به پروژههای عمرانی معرفی کرد و ادامه داد: برخلاف فضاسازیهایی که انجام شد که دولت با هدف تامین هزینههای جاری میخواهد اقدام به فروش املاک و داراییها خود کند، در این بخش از تالار به طور مشخص پروژههای عمرانی که قرار است منابع حاصل از مولدسازی داراییها صرف آنها شود، قابل رویت است. وی اضافه کرد: بسیاری از پروژهها مربوط به آبرسانی که از معضلات اساسی کشور مدیریت منابع آب است، پروژههای راه آهن، پروژههای درمانی و… است که اطلاعات کامل پروژه در این بخش وجود دارد.
در همین رابطه بخوانید:
چرا دولت اموالش را برای فروش گذاشته؟
نحوه قیمتگذاری داراییهای مازاد دولت + جزییات
اتصال تالار مولدسازی به بورس کالا
مشاور رئیس سازمان خصوصی با بیان اینکه این تالار به بورس کالا نیز متصل شده است، ادامه داد: با تفاهمنامهای که با بورس کالا منعقد شد مقرر است که املاک را تا جایی که امکانپذیر است از طریق بورس کالا عرضه کنیم تا همه مردم بتوانند در این بخش مشارکت کنند. هرچند که اجازه فروش از طریق مزایده عموم نیز فراهم است اما اولویت ما استفاده از بازار سرمایه است تا زمانی که به مرحله عرضه برسد کسانی که خواهان مشارکت هستند از طریق این سایت بتوانند به بورس کالا متصل شده و شرایط را مشاهده و اقدام به خرید کنند.
ضرغامی یادآور شد: بخش پروژه خود به ۲ قسمت دیگر نیز تقسیم شده که یک بخش مربوط به بستههای رونق است؛ بسته های مولدسازی به مجموعه اقدامات هماهنگ و یکپارچه برای مولدسازی اموال غیرمنقول یا تعیین تکلیف پروژه های عمرانی نیمه تمام اطلاق می شود. این اقدامات می تواند به صورت مجزا برای هر یک از اموال غیرمنقول انجام شود (مانند بسته آزادسازی)، به صورت مجزا برای هر یک از پروژه های نیمه تمام عمرانی انجام شود (مانند بسته توسعه و پیشرفت) یا به صورت مشترک به عنوان بسته ملک – پروژه (مانند بسته رونق) تعریف شود. به گفته وی در بخش بسته رونق کاملا مشخص است که عواید حاصل از فروش کدام ملک به کدام پروژه اختصاص مییابد. مدیراجرایی مولد سازی گفت: زیرقسمت دیگر در بخش پروژهها، پروژههای ستاره دار است؛ پروژه های ستاره دار پروژه هایی هستند در هر یک از ۳۱ استان کشور به عنوان اولویت اقدامات مولدسازی در نظر گرفته می شوند.
پیشنهاد پروژه های اولویت دار استانی توسط استاندار و پیشنهاد اولویت پروژه های ملی توسط رئیس دستگاه مربوطه صورت می گیرد. پیشنهادهای فوق در کمیته پایش پروژه های عمرانی نیمه تمام بررسی و اولویت بندی می شود. این گونه پروژه ها که در نهایت با تصویب هیأت عالی مولدسازی دارایی های دولت به عنوان پروژه های ستاره دار معرفی می شوند، در اولویت اقدام برای تعیین تکلیف از طرف مجری قرار خواهند گرفت. وی توضیح داد: درباره پروژههای ستاره دار، هنوز املاکی که باید عواید حاصل از مولد سازی صرف آن پروژه شود مشخص نیست.
شفاف شدن تمام ابعاد مولدسازی دارایی ها
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه در اجرای اصل ۴۴ تجربه تلخی وجود دارد که موجب خدشه به اعتماد مردم شده است، تاکید کرد: با راه اندازی تالار مولدسازی در بورس تمام ابعاد مولدسازی دارایی ها شفاف خواهد شد و جلوی استفاده از رانت های اطلاعاتی گرفته میشود و همه مردم می توانند از جریان قیمت گذاری و واگذاری این داراییها مطلع شوند. حجت الاسلام و المسلمین محمد جعفر منتظری دادستان کل کشور در مراسم رونمایی از تالار مولدسازی داراییهای دولت، مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران سه قوه برای مولدسازی داراییهای دولت را فرصت گرانبهایی برای کشور برشمرد و گفت سرمایه های صدها میلیارد تومانی که متعلق به بیت المال است طبق این مصوبه برای پیشرفت کشور به گردش در خواهد آمد. وی با یادآوری اینکه مصوبه مولدسازی دارای اعتباری دو ساله است، افزود در حال حاضر تلاش این است که این مصوبه زودتر اجرا شود اما باید بررسی های کارشناسی در کمیته های تخصصی انجام شود. وی با تاکید بر اینکه همه دست اندرکاران باید تلاش کنند تا از این فرصت استفاده حداکثری شود چرا که مشخص نیست بعد از دو سال تمدید شود، اظهار کرد: در شناسایی و راه اندازی این دارایی ها باید شفاف سازی شود و البته مقدمات کار فراهم شده است. وی ابراز امیدواری کرد که این شفافیت موجب جلب اعتماد مردم شود و از تمام کسانی که صلاحیت و اهلیت دارند دعوت میشود با اعتماد کامل وارد این حوزه شوند.
۳۳۵۷ دارایی دولتی در مسیر مولدسازی
حسین قربانزاده، رئیس سازمان خصوصی سازی در مراسم رونمایی از تالار مولدسازی داراییهای دولت یادآور شد: فروردین سال جاری آئیننامه اجرایی اصلاحی مولدسازی داراییهای دولت به تصویب هیأت مولدسازی و شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا رسید و زیرساختی برای انجام امر مولدسازی که در عمل پیچیدگیهای زیادی دارد صورت گرفت. وی با اشاره به اینکه بعد از تصویب آئیننامه اجرایی با دستور وزیر اقتصاد، دبیرخانه کار اصلی خود را آغاز کرد، گفت: فرایند شناسایی داراییها، ارزش افزایی به منظور جلوگیری از خام فروشی، قیمت گذاری به منظور آمادهسازی ملک و انتخاب روش مولدسازی انجام شد. وی اضافه کرد: حدود ۱۰ جلسه تخصصی هیأت عالی مولدسازی با حضور مسئولان ارشد سه قوه برگزار شد و امروز با شعار شفافیت و رقابت در مولدسازی داراییهای دولت، اکنون تالار مولدسازی داراییهای دولت افتتاح میشود.
رئیس سازمان خصوصیسازی ادامه داد: تاکنون ۳۳۵۷ دارایی یا به صورت خود اظهاری دستگاهها یا به صورت ورود مجری شناسایی شدهاند که از این تعداد مازاد بودن حدود ۱۳۸۷ دارایی به تأیید هیأت عالی مولدسازی رسیده است که اجماع سه قوهای در این مورد وجود دارد. معاون وزیر اقتصاد اعلام کرد: از این میزان ۱۲۹۶ دارایی در مرحله ارزش افزایی یعنی تغییر کاربری یا افزایش تراکم و …قرار دارند و ۹۱ دارایی در مرحله قیمت گذاری هستند و قیمت و روش مولدسازی چهار دارایی به تأیید هیأت عالی رسیده و آماده عرضه هستند. قربانزاده افزود: حدود ۳۳۰۰ دارایی، با خوداظهاری دستگاهها بوده است که داراییها را برای راه اندازی پروژههای نیمه تمام خود معرفی کردهاند که البته در کل کشور پراکنده هستند. وی اضافه کرد: ۵۷ دارایی، با مساحت حدود ۸۱۳ هکتار، توسط مجری یعنی دبیرخانه راسا شناسایی شده است. این اراضی و املاک در بهترین نقاط تهران و شهرهای بزرگ هستند. از این تعداد، مازاد بودن ۱۵ مورد از این ۵۷ دارایی، به تصویب هیأت عالی مولدسازی رسیده است. قربانزاده افزود: این ۱۵ دارایی، حدوداً ۶۷ هکتار مساحت در تهران و مراکز استانهای مختلف دارند که بعد از ارزش افزایی، قیمت آنها حدود ۷۸ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
معاون وزیر اقتصاد تاکید کرد: این آغاز یک حرکت مهم در اقتصاد ایران است که با رویکرد بهبود مدیریت داراییهای دولت و حکمرانی دنبال میشود. وی اظهار کرد: داراییهای مذکور بعد از تصویب مازاد بودن در مرحله ارزش افزایی قرار میگیرند. سپس بعد از مطالعه و تحلیل بازار بهترین ارزش افزایی معقول تهیه و جهت تصویب به مراجع ذیربط شهرسازی مانند کمیسیون ماده ۵ شهرداریها برسد. رئیس سازمان خصوصی سازی تصریح کرد: بعد از ارزش افزایی به مرحله ارزشیابی یا قیمت گذاری میروند تا کارشناس یا هیأت کارشناسی آن دارایی را قیمت گذاری کنند. بعد از مرحله قیمت گذاری هم که مصوبه هیأت عالی اخذ شد، املاک آماده عرضه میشوند. رئیس سازمان خصوصی سازی تاکید کرد: بسیاری از این داراییها به روشهای مختلف مولدسازی میشوند و همه موارد به صورت مزایده مستقیم در بورس کالا عرضه نمیشوند، بلکه در قالب مشارکت در سرمایه گذاری و یا تأسیس صندوقهای سرمایه گذاری واگذار خواهند شد. وی تاکید کرد: بر خلاف انگهایی که زده شد امروز مولد سازی فصل تازهای را با تکیه بر شفافیت و رقابت دنبال میکند.
در همین رابطه بخوانید:
پیدا و پنهان «مولدسازی» در نشست با رییس خصوصیسازی
جزئیات جدید از طرح مولدسازی
درآمد دولت از طرح مولدسازی
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در مراسم رونمایی از تالار مولدسازی داراییهای دولت با بیان اینکه در گذشته درآمدهای نفتی اجازه استفاده بهینه از داراییها را نمیداد، بیان کرد در احکام بودجه بارها از مولدسازی نام برده شده اما عملی نشده است اما در حال حاضر هماهنگی بین ارکان نظام در این خصوص شکل گرفته و این اجماع به وجود آمده است. وی با بیان اینکه یکی از سرفصلهای برنامه هفتم نیز مولدسازی است، بیان کرد که بخش عمده منابع مولدسازی ها باید به سمت تکمیل پروژههای خود دستگاهها سوق دهد. همچنین تاکید بر این خواهد بود تا در حوزه داراییها، از عرضه آنها به صورت خام جلوگیری شده و امکان ارزش افزایی با مجوزهای ویژه وجود دارد. وی اظهار داشت: در قالب طرح مولدسازی داراییها، پیشبینی شده است دولت ۱۰۶ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کند.
در همین رابطه بخوانید: