ایرنا: نقدینگی و گردش وجه نقد در بازار از عوامل مهم تورم محسوب میشود و پرداخت یارانه به صورت اعتباری و کالابرگ الکترونیکی با افزایش گردش مالی و کاهش وجه نقد در بازار نقشی مهم در مهار تورم، حمایت از تولید ملی و رشد تولید دارد و دولت سیزدهم در اجرای این طرح رویکردی تخصصی و بجا داشته است.
طبق گزارشها، یارانه کمک معیشتی بر اساس دهکبندی اعلامی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در صورتی که سرپرستان خانوار جزو دهکهای اول تا سوم هستند، مبلغ ۴۰۰ هزار تومان بهازای هر نفر و در صورتیکه جزو دهکهای چهارم تا نهم قرار دارند، مبلغ ۳۰۰ هزار تومان بهازای هر نفر به حساب آنان واریز میشود و برپایه آخرین آمارها ۳۰ درصد جمعیت کشور یارانه ۴۰۰ هزار تومان، ۶۰ درصد دیگر یارانه ۳۰۰ هزار تومانی دریافت میکنند.
طبق گزارشها، جمعیت سه دهک اول ۲۴ میلیون نفر است که از این تعداد ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار خانوار (معادل حدود ۸.۵ میلیون نفر یعنی جمعیت یک دهک) تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند که این گروه، یارانه ۴۰۰ هزارتومانی دریافت میکنند و سایر دهکها ۳۰۰ هزار تومان یارانه بهحساب آنها واریز میشود.
با یک حساب سرانگشتی، متوجه خواهیم شد در هر زمان آغاز موعد پرداخت یارانه چه حجمی از نقدینگی وارد بازار میشود که این حجم نقدینگی بر نوسان بازار و تورم موثر است.
راهکار دولت سیزدهم برای مهار تورم
در واقع، کالابرگ الکترونیکی و امکان خرید ۱۱ قلم کالای اساسی با یارانه از طریق کالابرگ الکترونیکی، تیری با چند نشان است که خانوادهها را به خرید کالای ایرانی ترغیب میکند و با حمایت از تولیدات داخلی، تولید افزایش مییابد و افزایش تولید، تضمین اشتغال و در نتیجه رشد تولید و مهارم تورم است.
به بیانی دیگر، میتوان گفت عدالت توزیعی در سلامت غذایی و تغذیهای خانوادهها از جمله دستاوردهایی است که با پرداخت یارانه در قالب کالابرگ الکترونیکی محقق میشود.
استفاده از کالابرگ الکترونیکی در استفاده از یارانه
به گفته کارشناسان، اکنون فقط خانوارهایی که در دهک اول تا سوم قرار دادند و مبلغ یارانه دریافتی آنها بهازای هر نفر ۴۰۰ هزار تومان است، مشمول افزایش ۲۰ درصدی اعتبار خرید در طرح کالابرگ الکترونیکی هستند و این اعتبار زمانی قابلاستفاده است که خانوار حداقل ۷۰ درصد یارانه نقدی خود را بهصورت کالابرگ الکترونیک از ۱۱ گروه کالایی خرید کند؛ اگر در یک ماه خرید انجام نشود، افزایش ۸۰ هزارتومانی انجام نمیشود. همچنین درصورتیکه خانواری از مبلغ یارانه اقدام به خرید کالا نکند، در زمان مقرر واریز یارانه میتوانند مبلغ را برداشت کنند.
برای خرید کالا در طرح کالابرگ نیازی به ارائه کارتبانکی خاصی نیست؛ بلکه با هر کارتبانکی که به نام سرپرست خانوار در پرداخت یارانه باشد میتوان خرید را انجام داد، حتی اگر در زمانی سرپرست خانوار کارتبانکی به همراه نداشته باشد، میتواند از کد دستوری #۱۴۶۳*۵۰۰* استفاده و خرید را انجام دهد و در این روش نیازی به گوشی هوشمند نیست؛ بلکه از طریق کد دستوری اعلام شده میتواند از ۱۱ گروه کالایی خرید را انجام دهد و یا ماندهحساب را استعلام بگیرد.
شیر کم چرب بطری، پنیر، تخممرغ، گوشت مرغ، روغن مایع، ماکارونی، برنج ایرانی، لبنیات(ماست پرچرب پگاه)، قند و شکر، حبوبات و گوشت منجمد گوساله ۱۱ قلم کالای اساسی در طرح کالابرگ الکترونیکی است.
اکنون بیش از یکهزار و ۱۴۴ فروشگاه و مغازه در روستاها و شهرهای استان سمنان برای اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی و خرید ۱۱ قلم کالای اساسی از سوی شهروندان تجهیز شده است.
همه خانوارهای مشمول طرح کالابرگ الکترونیکی میتوانند با نصب برنامه شبکه ملی اعتبار «شما» و یا شماره گیری #۱۴۶۳*۵۰۰* از باقی مانده اعتبار خود مطلع شوند.
بهزیستی استان سمنان نزدیک به ۲۸ هزار نفر را تحتپوشش دارد و بر پایه آخرین آمار ارائه شده، ۱۷ هزار و ۵۸۰ خانوار در قالب ۳۸ هزار و ۸۲ نفر زیر پوشش کمیتهامداد امام خمینی(ره) استان سمنان هستند که از این جمعیت زیر پوشش ۷۲ درصد معیشتبگیر و ۲۵ درصد غیرمعیشتبگیر است که در مرحله اول آغاز پرداخت یارانه در قالب کالابرگ الکترونیکی برای دهک اول تا سوم زیر پوشش این دستگاههای حمایتی از سیزدهم خرداد ۱۴۰۲ آغاز شد و سایر خانوارها در مرحله بعدی اجرای طرح، تحت پوشش قرار خواهند گرفت که زمان اجرای مراحل بعدی، اطلاع رسانی خواهد شد.
اطلاع از وضعیت یارانه از طریق کد ملی سرپرست خانوار
تمام اشخاص میتوانند جهت کسب اطلاع از آخرین وضعیت یارانه خانوار، کد دستوری #کد ملی*۴۳۸۵۷*۴* (ستاره ۴ ستاره ۴۳۸۵۷ ستاره کد ملی مربع) را با شماره تلفن همراه بهنام خود شمارهگیری کنند.
متقاضیان بازبینی دهکبندی اعلام شده، میتوانند جهت ثبت یا پیگیری درخواست خود به سامانه حمایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مراجعه کنند یا با تلفن گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرند.
ثبتنام از افرادی که تاکنون از دریافت یارانه نقدی جا ماندهاند یا متقاضی جدید دریافت یارانه هستند نیز همچنان ادامه دارد. این افراد میتوانند با مراجعه به تارنمای پنجره ملی خدمات دولت هوشمند نسبت به نامنویسی خانوار خود اقدام کنند.
برای ثبتنام در این سامانه، در اختیار داشتن شماره تلفن همراه به نام سرپرست خانوار، کد ملی، کد پستی، تاریخ تولد و شماره شبای بانکی مربوط به سرپرست خانوار متقاضی جدید یا جامانده از یارانه، ضروری است. تمام اشخاص میتوانند جهت کسب اطلاع از آخرین وضعیت یارانه خانوار، کد دستوری #کد ملی*۴۳۸۵۷*۴* (ستاره ۴ ستاره ۴۳۸۵۷ ستاره کد ملی، مربع) را با شماره تلفن همراه بهنام خود شمارهگیری کنند.