فردای اقتصاد: دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در اولین حضور عمومی پس از یورش ماموران افبیآی به خانهاش در فلوریدا ، جو بایدن، رئیس جمهور ایالاتمتحده را «دشمن کشور» نامید.
ترامپ در جمع هزاران هوادار جمهوریخواه در پنسیلوانیا، بایدن را متهم کرد که افبیآی را به «سلاحی» علیه او تبدیل کردهاست.
رئیس جمهور سابق آمریکا یورش به محل سکونتش را «سوءاستفادهای تکان دهنده از قدرت توسط دولت در تاریخ آمریکا» خواند.
او برای حمایت از دو نامزد جمهوریخواه در این سخنرانی عمومی شرکت کردهبود.
ترامپ ۷۶ ساله بخش اول از سخنرانی تقریبا دو ساعته خود را به انتقاد از یورش ماموران افبیآی به خانهاش در اوایل ماه گذشته اختصاص داد.
رئیس جمهور سابق آمریکا همچنین ادعای بایدن مبنی بر اینکه او و جنبش او تهدیدی افراطگرایانه برای دموکراسی آمریکا هستند را رد کرد و گفت که تهدید واقعی از سمت چپ است.
دو ماه مانده به انتخابات میاندورهای برای انتخاب اعضای مجلس نمایندگان و شماری از اعضای مجلس سنای کنگره آمریکا، جدال لفظی و حملات متقابل در سخنرانیهای حزبی شدت گرفته است. نتیجه این انتخابات موازنه سیاسی بین رئیس جمهور دموکرات و کنگره را که آن هم در حال حاضر در اختیار دموکراتهاست تعیین خواهد کرد.
در اواسط ماه گذشته (اوت)، دونالد ترامپ اعلام کرد که مقامات اداره تحقیقات فدرال به خانه ویلایی او در فلوریدا یورش بردهاند.
ساعاتی بعد تایید شد که افبیآی در جریان تحقیقات مربوط به اسناد رسمی دوران ریاستجمهوری، ویلای شخصی ترامپ را جستجو کردهاست.
ترامپ که در زمان حمله ماموران افبیآی در این ویلا حضور نداشت در بیانیهای گفت: «اینها روزهای تیرهای برای کشور ماست و این اقدام به معنی استفاده از نظام قضایی به عنوان سلاح برای جلوگیری از نامزدی من در انتخابات سال ۲۰۲۴ است.»
در همان زمان اریک، پسر ترامپ به شبکه فاکسنیوز گفت که حکم جستجو افبیآی به اسناد سازمان «آرشیو ملی» مربوط میشود.
«آرشیو ملی» سازمانی دولتی است که حفظ اسناد ریاست جمهوری را برعهده دارد. این سازمان در ماه فوریه از وزارت دادگستری خواست درباره این موضوع که ترامپ چگونه اسناد رسمی را مدیریت کرده، تحقیق کند.
آرشیو ملی در آن زمان گفت که پانزده جعبه را از محل سکونت ترامپ بازپس گرفته، که برخی از آنها حاوی اسناد محرمانه بوده است.
روسای جمهوری آمریکا موظفند همه مدارک، مکاتبات و ایمیلهای خود را تحویل مرکز آرشیو ملی دهند. بر همین اساس هم اکنون دادستانی آمریکا در حال تحقیق در این باره است که آیا دونالد ترامپ بعد از ترک کاخسفید اسناد و مدارکی را که میبایست تحویل آرشیو ملی میشد با خود به اقامتگاهش در فلوریدا برده است.
بازرسان دادگستری که روی این پرونده کار میکنند معتقدند ترامپ و وکلای او از بازگرداندن داوطلبانه این اسناد خودداری کردهاند و «احتمالا (این اسناد) را برداشته و پنهان کردهاند» تا از آنها برای کمک به تلاشهای خود درجهت اختلال ایجاد کردن در تحقیقات قضایی استفاده کنند.
اما ترامپ که در حال حاضر تحقیقاتی رسمی درباره نحوه نگهداری او از اسناد طبقهبندی در جریان است، گفته هیچ عمل غیرقانونی انجام نداده است.
پیشتر بایدن در یک سخنرانی که همزمان با ساعات پربیننده شبکههای تلویزیونی در پنسیلوانیا ایراد کرد گفت: «نیروهای ماگا مصمم هستند این کشور را به عقب برگردانند». ماگا مخفف حروف اول شعار دونالد ترامپ است.
در واکنش به اظهارات جو بایدن در مورد حزب جمهوریخواه، کوین مککارتی، از اعضای ارشد این حزب گفت که جو بایدن «روح آمریکا را به شدت زخمی کرده است».
دو ماه مانده به انتخابات میاندورهای برای انتخاب اعضای مجلس نمایندگان و شماری از اعضای مجلس سنای کنگره آمریکا، جدال لفظی و حملات متقابل در سخنرانیهای حزبی شدت گرفته است. نتیجه این انتخابات موازنه سیاسی بین رئیس جمهور دموکرات و کنگره را که آن هم در حال حاضر در اختیار دموکراتهاست تعیین خواهد کرد.
رئیس جمهور دموکرات آمریکا سخنرانی شب پنجشنبه را در سالن استقلال در فیلادلفیا ایراد کرد، یعنی جایی که اعلامیه استقلال ایالات متحده در آن امضا شد. مضمون سخنرانی بازگشت به شعار بایدن در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ بود، یعنی شعار «روح آمریکا».
جو بایدن گفت که تمام ۷۴ میلیون آمریکایی را که دو سال پیش به ترامپ رای دادند، محکوم نمیکند زیرا به نظر او «همه جمهوریخواهان، حتی اکثر جمهوریخواهان، طرفدار ماگا نیستند».
بایدن ادامه داد: «اما شکی نیست که حزب جمهوریخواه امروز تحت سلطه، هدایت و ارعاب دونالد ترامپ و جمهوریخواهان طرفدار ماگا قرار دارد و این تهدیدی برای این کشور است».
رئیسجمهور آمریکا گفت که از نظر حامیان ترامپ، «اوباشی» که سال گذشته به ساختمان کنگره آمریکا یورش بردند، میهنپرست محسوب میشوند و نه شورشی.
او ادامه داد: «برای مدتی طولانی، ما به خود میگفتیم که دموکراسی آمریکایی تضمین شده است، اما اینطور نیست. ما باید از آن محافظت کنیم. از آن دفاع کنیم. تک تک ما باید این کار را بکنیم».
در طول سخنرانی، صدای اعتراض و بوق به منظور اختلال در سخنرانی شنیده میشد. بایدن دو بار به اخلالگران اشاره کرد و گفت: "آنها هم حق دارند اینطور جسورانه رفتار کنند چون اینجا دموکراسی وجود دارد".
جو بایدن در مبارزه انتخاباتی با تعهد به بازگرداندن وحدت بین تمامی مردم روی کار آمد اما اخیرا به لفاظی علیه حامیان دونالد ترامپ شدت بخشیده است.
هفته گذشته بایدن گرایش کسانی را که جمهوریخواهان «تندرو» میخواند با «نیمه فاشیسم» یکسان دانست.
انتقاد از توافق بایدن با ایران
دونالد ترامپ همچنین در سخنرانی خود در ایالت پنسیلوانیا مدعی شد: «ایران به شدت محتاج توافق هستهای بود و اگر رییسجمهور میشدم یک هفته بعد وارد توافق میشد، اما اکنون دولت بایدن میخواهد برای احیای برجام به آنها میلیاردها دلار بدهد و جمهوری اسلامی در مدتی کوتاه به سلاح هستهای دست خواهد یافت.»
ترامپ در اردیبهشت سال 1397 با تحریک لابی اعراب و اسراییل و همچنین با طراحی جان بولتون مشاور امنیت ملی وقت کاخ سفید و مایک پمپئو وزیر خارجه پیشین آمریکا از برجام خارج و سیاست فشار حداکثری علیه تهران را پیگیری کرد.
سیاستی که البته ناکام ماند و به اهداف خود نرسید.
برای جزییات بیشتر کلیک کنید:
دوئل دو رئیس جمهور