فردای اقتصاد: معاملات این روزهای بازار سهام متاثر از دو عامل مهم؛ برجام و بازارهای جهانی دنبال میشود. ابهامات و چالشهای ایجاد شده در زمینه توافقات، در کنار روند کاهشی بازارهای جهانی توجه سهامداران را به صنایعی معطوف کرده که کمتر تحت تاثیر دو عامل ذکر شده قرار گیرند. گرایش بیشتر به سهام با ارزش بازار پایینتر و عمدتا داخلی باعث شده که شاخص کل بورس با شیب کمتری نسبت به شاخص کل هموزن در مدار صعودی قرار گیرد. علت این موضوع نیز به نظر عدم قطعیتها است که سهامداران را برای هرگونه معامله دست به عصا نگاه داشته است. افت ارزش معاملات خرد بورس نیز میتواند شاهدی بر این مدعا باشد. بنابراین در جریان دادوستدهای بورسی امروز شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران پس از یک رشد نسبتا محدود مجددا به نقطه صفر تابلو بازگشت و در نهایت بر روی عدد یک میلیون و ۴۲۶ هزار واحد متوقف شد. این در حالی بود که شاخص کل هموزن با شیب نسبتا ملایمی از همان ابتدای معاملات روند صعودی در پیش گرفت و با رشد ۰.۲۳ درصدی به عدد ۴۰۸.۹ هزار واحد رسید. شاخص کل فرابورس نیز ۰.۰۹ درصد رشد کرد.
نگاهی به عملکرد صنایع بورسی
در میان صنایع ۳۹گانه بورسی ۱۵ صنعت با رشد شاخص همراه شدند. در میان صنایع بیشترین رشد (۴.۳ درصدی) به صنعت «سایر معادن» با تک نماد «کماسه» تعلق داشت. پس از آن گروه «ارتباطات» با رشد ۱.۷ درصدی به عنوان دومین صنعت با بیشترین رشد مطرح میشود. «سایر واسطهگریهای مالی» نیز سومین صنعت با بیشترین رشد روزانه بود. در میان صنایع مثبت، صنعت «خودرو و قطعات» علیرغم ابهامات ایجاد شده در توافقات برجامی بسیار مورد توجه سهامداران قرار داشت. این در حالی است عدهای گرایش سهامداران به سهام خودرویی را توییت رئیس خصوصیسازی در خصوص الزام به آزادسازی بلوک خودروییها دانستند. از طرفی امیدواری به موفقیت توافقات برجامی علیرغم چالشهای ایجاد شده، سهام خودرویی را برای بسیاری جذاب نگاه داشته است. عدهای نیز رشد تقاضا برای قطعهسازان را عاملی برای گرایش سهامداران به خرید سایر نمادهای خودرویی دانستند.
در جریان معاملات امروز ۱۶ صنعت با افت شاخص مواجه شدند که صنعت «منسوجات»، «انتشار و چاپ» و «استخراج نفت، گاز و خدمات جنبی به جز اکتشاف» بیشترین میزان افت را در میان صنایع منفی داشتند.
در جریان دادوستدهای بورسی امروز (۱۳ شهریور ۱۴۰۱) ۱۵۰ میلیارد تومان از سبد سهامی حقیقیها به پرتفوی حقوقیها منتقل شد و برای چهارمین روز ممتد سهامداران عمده مالکیتهای سهام را از آن خود کردند. بیشترین خروج پول حقیقی به ترتیب به صنایع «محصولات شیمیایی»، «فرآوردههای نفتی» و «چند رشتهای صنعتی» تعلق داشت. بیشترین ورود پول سهامداران خرد نیز مربوط به صنایع «کاشی و سرامیک»، «فلزات اساسی» و «محصولات کاغذی» بود.
ارزش معاملات کاهشی شد
معاملات امروز در سایه ابهامات نسبتا رکودی دنبال شد. براین اساس ارزش معاملات خرد سهام با افت ۲۲درصدی نسبت به روز گذشته به ۲۲۷۵ میلیارد تومان تنزل یافت. لازم به توضیح است که ارزش معاملات خرد با افت ۳۲ درصدی نسبت به میانگین ماهانه خود قرار دارد. بیشترین ارزش معاملات خرد به نماد «خساپا» به میزان ۴۶.۳ میلیارد تومان تعلق داشت.