اطلاعات آنلاین: تشکیل وزارت بازرگانی که در دولت روحانی کلید خورد و با مخالفت مجلس مواجه شد، در دولت سیزدهم به عنوان یک پیشنهاد راهگشا به مجلس رفت اما زمزمهها حاکی است که تشکیل وزارت بازرگانی از دستور کار مجلس خارج شده و فعلا خبری از این وزارتخانه جدید نیست!
با این حال برخی کارشناسان معتقدند تشکیل این وزارتخانه هم مشکلی از دولت در مواجهه با مسائل اقتصادی کشور را حل نمیکند. مسعود دانشمند، عضو هئیت نمایندگان اتاق بازرگانی در گفتگو با «اطلاعات آنلاین»، درباره احتمال شکل گیری وزارت بازرگانی گفت: فیالواقع هیچ تفاوتی نمیکند. همان کارهایی که در قالب وزارت صمت انجام می شد به شکل دیگری انجام می شود. اگر بخواهیم بازرگانی مملکت را درست کنیم باید یکسری مسائل دیگر را حل کنیم. مثلا مسئله نظام بانکی، پول، FATF، روابط بازرگانی با دنیا را درست کنیم. در این حالت وزارت بازرگانی میتواند نقش بازی کند. ولی اگر این اتفاقات نیفتد وزارت بازرگانی هیچ تاثیری در اقتصاد و تجارت ندارد.
وی ادامه داد: البته اگر برداشت این است که وزارت بازرگانی هزینه ایجاد میکند اینطور نیست. پیش از این وزارت بازرگانی و وزارت صنایع سنگین، صنایع و یک وزارت معادن و فلزات داشتیم. در طول اجرای برنامه های اقتصادی این وزارت خانه ها با هم ادغام شدند. سابقه را نگاه کنید یک کارمند از این مجموعه ها کم نشده است که بگوییم صرفهجویی شده است. همان کارمندی که قبلاً در زیر تابلوی وزارت بازرگانی کار میکرد الان در زیر تابلوی وزارت صمت کار میکند. پشت همان میز مینشیند و همان کار قبلی خود را می کند.
دانشمند افزود: بنابراین در حال حاضر وزارتخانهها صمت و بازرگانی تفکیک شود هیچ اتفاقی نمیافتد و فقط تابلوها تغییر میکند. به باور من ماموریتی که باید برای وزارت بازرگانی قائل شویم مهم این است که چه کاری انجام دهد؟ آیا همین کارها را ادامه میدهند؟ در این صورت به وزارتخانه نیاز نیست.
به گفته وی درآمدهای اقتصادی را وزارت خانه بازرگانی ایجاد نمیکند. اگر قرار باشد واردات و صادرات صورت بگیرد باید عوارض پرداخت شود که آن را باید هیئت دولت تصویب کند. در نتیجه وزارت صمت یا وزارت بازرگانی کار خاصی نمیتوانند انجام بدهند. دولت تصویب میکند که روی کالایی ۴۰ درصد تعرفه قرار گیرد و روی فلان کالا ۲۰ درصد تعرفه داشته باشد.
دانشمند ادامه داد: وزارت بازرگانی میتواند ماموریتی که برای آن قائل شدند را انجام دهد، نه نقشی در توسعه واردات دارد، نه نقش در توسعه صادرات دارد. باید دید ماموریتی که برای آن قائل میشوند چه باشد و اینکه با هماهنگی سایر وزارتخانهها میتواند کار خود را انجام بدهد یا خیر.
وی خاطرنشان کرد: دولت باید به صورت کیفی متحول شود. در حال حاضر یکسری کارها و اقدامات موازی انجام می شود؟ کوچک شدن دولت بدین معنا نیست که مسئولیتها را کنار بگذارد. بلکه دوبارهکاری ها و چندبارهکاریها باید از بین برود تا دولت کوچک شود. باید از فناوری نوین استفاده کنند و پهنای باند را درست کنند و بتوانند خیلی از کارها را به صورت دیجیتالی انجام دهند در نتیجه تعداد کارمند کم و دولت کوچک شود.
عضو هئیت نمایندگان اتاق بازرگانی در پاسخ به این سوال که آیا وزارت صمت کارنامه قابل قبولی از خود به جا گذاشته است، بیان کرد: وزارتخانه صمت بسیار بزرگ است و با یک وزیر قابل اداره کردن نیست. ۴-۳ وزارتخانه را یک وزارتخانه کردند و یک وزیر هم نمیتواند آن را اداره کند.