فردای اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری امروز خود درباره اینکه چرا واردات خودرو در دستور کار قرار گرفت، به دلایل سهگانه اشاره کرد و گفت: واردات خودرو از نظر وزارت صمت بلامانع است؛ زیرا فضایی در کشور وجود داشت که ما میخواهیم انحصار ایجاد کنیم و حمایت بیحد و حصر از خودروسازان داشته باشیم؛ بنابراین واردات خودرو این مسئله را حل میکند.
به گزارش «فردای اقتصاد»، سیدرضا فاطمیامین دلیل دوم را ناترازی در بازار خودرو دانست و اظهار کرد: در بازار خودرو دو قیمت برای خودرو وجود دارد که یکی قیمت کارخانه و دیگری قیمت بازار است و از آنجا که عرضه از تقاضا کمتر است، خودرو به کالای سرمایهای تبدیل شده است، بنابراین یکی از دلایل وزارت صمت برای واردات در کنار افزایش تولید خودرو، تراز عرضه و تقاضا در بازار است.
وی ادامه داد: دلیل سوم این بود که در سبد محصولات داخلی خودروی اقتصادی باکیفیت نداریم؛ یعنی خودروهای موجود دارای پلتفرم قدیمی بوده و از کیفیت پایینی برخوردار هستند و باید از رده خارج شوند و با توجه به اینکه عرضه محصول جدید نیز حداقل ۱۸ماه زمان میبرد، این مسئله به سومین دلیل ما برای واردات خودرو و تنظیم آییننامه واردات تبدیل شد.
با خودروسازان خارجی مذاکره نکردهایم
وی در مورد مذاکره با خودروسازان خارجی، اظهار کرد: وزارت صمت واردکننده خودرو نیست و اصرار دارد که حاکمیت است؛ بنابراین ما با هیچ خودروساز خارجی مذاکره نکردهایم. از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ واردات خودرو انجام نشده است و بنابراین یک انباشتگی در این زمینه به وجود آمد و بر این اساس در زمینه سازوکار واردات حساسیت وجود داشت.
وی در مورد برخی الزامات آییننامه واردات خودرو از جمله انتقال فناوری و خدمات پس از فروش، گفت: یکی از مسائلی که مصوبه قانونی مجلس نیز بود، موضوع انتقال فناوری در واردات خودرو است، اما این موضوع به منزله ایجاد محدودیت نیست. وی افزود: در عین حال، ممکن است کسی واردکننده خودرو باشد و با هماهنگی شرکتی دیگر خدمات پس از فروش ارائه کند، درباره فناوری نیز واردکننده میتواند با شرکت دیگر برای انتقال فناوری هماهنگی لازم را انجام دهد.
چرایی عرضه خودرو در بورس کالا
فاطمیامین در مورد عرضه خودروهای وارداتی در بورس کالا نیز این طور توضیح داد: وقتی به ناترازی عرضه و تقاضا خودرو در بازار اشاره میکنیم، پس خودروی وارداتی شاید سود و هزینه ناعادلانهای برای واردکننده داشته باشد. به عنوان مثال، اگر خودروی ۴۰۰میلیون تومانی، ۶۰۰ میلیون تومان فروخته شود، رانت است. اگر بازار روان بود این اتفاقات نمیافتاد، اما ما ناگهان قصد باز کردن سد واردات را داریم و اگر این اقدام هوشمندانه نباشد، سیل میشود.
وی تصریح کرد: ما گفتیم خودروی خارجی در بورس کالا عرضه شود به شفافیت کمک میکند. پس با عرضه در بورس به این اطمینان میرسیم که خودرو با چه قیمتی فروخته میشود. چه بسا که خودروهایی که در این چند وقت هم در بورس عرضه شد پایینتر از نرخ بازار بود. در عین حال، اگر در بورس بالاتر از قیمت فروخته شد، پول اضافی به خزانه وارد میشود. بنابراین سود بازرگانی به صورت پویا و شناور تعیین میشود تا در این سیاست به درستی عمل کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد سقف واردات خودرو نیز گفت: قرار بر واردات یک میلیارد یورو خودروی خارجی است که ممکن است بخشی با رمزارز انجام شود. اما بخشی هم به صورت سرمایهگذاری خواهد بود. یعنی سرمایهگذار خارجی که بخشی از سرمایه خود را صرف تامین ماشینآلات، خطوط تولید و غیره کرده، با باقیمانده مبلغی که مقرر بود سرمایهگذاری کند، میتوانند خودرو وارد کشور کند.
فاطمیامین در مورد قیمتگذاری دستوری خودرو نیز توضیح داد: قیمتگذاری باید منافع تولیدکننده و مصرفکننده را در نظر بگیرد. قرار نیست ناکارآمدی تولیدکننده را به مصرفکننده منتقل کنیم. وزیر صمت در مورد احتمال ممنوعیت مجدد واردات در سال ۱۴۰۶ تصریح کرد: ۵ سال آینده واردات ممنوع نمیشود، بلکه طبق آییننامه سرمایهگذاری باید تا ۵ سال بماند.
فاطمیامین در مورد تولید خودروی کامل هم اظهار کرد: تا نهم شهریور ماه سال جاری ۳۳۴هزار و ۴۶۳ درصد خودروی کامل تولید شده، در حالی که این رقم برای مدت مشابه پارسال ۸۸هزار و ۳۱۲ خودرو بود؛ بنابراین تولید خودروی کامل ۲۷۹درصد افزایش یافته است. وی افزود: خودروی ناقص تا ۹ شهریور ماه امسال ۴۱ هزار دستگاه تولید بود در حالی که این رقم در مدت مشابه پارسال ۲۹۱هزار دستگاه بود.
وی در ادامه در مورد واگذاری سهام خودروسازان، اظهار کرد: با توجه به اینکه قیمتگذاری تمام شده و فراخوان سرمایهگذاری ارائه شده، شرکتهای زیرمجموعه ایران خودرو و سایپا در مرحله اول، واگذار خواهند شد.
برنامهای برای واردات لوازم خانگی نداریم
وی در مورد صنعت لوازم خانگی، گفت: در ۵ ماه منتهی به مرداد امسال در مجموع در لوازم خانگی ۱۷درصد رشد تولید داشتهایم.
به گفته فاطمی امین، صنعت لوازم خانگی روند رو به رشدی دارد و برنامهای برای واردات نداریم، بلکه برنامه برای صادرات داریم و با چند کشور خارجی مثل روسیه و عمان به توافق رسیدهاند که به صورت سرمایهگذاری مشترک در آن کشور تولید داشته باشند؛ یعنی قطعه و فناوری میفرستیم و در آن کشور تولید انجام میشود. قبلاً ما مونتاژکار بودیم و الان فرایند برعکس شده است.
استانهای پیشتاز در جذب پول خارجی
وزیر صنعت در خصوص میزان سرمایهگذاری خارجی در ۵ ماه منتهی به مرداد امسال گفت: در پنج ماه نخست امسال در ۶۱پروژه در بخشهای صنعت، معدن و تجارت به ارزش ۳۵۰ میلیون دلار سرمایه گذاری اتفاق افتاد که استانهای فارس، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، هرمزگان و تهران در این زمینه پیشرو بودند.
برگزاری مزایده ۱۲۰۰ معدن
فاطمیامین با اشاره به برگزاری مزایده یکهزار و ۲۰۰ معدن، گفت: به دلیل بروز برخی تخلفات، همچنین طی کردن فرآیند حقوقی و قیمتگذاری، این مسئله زمانبر شد، اما هفته آخر شهریور ماه مزایدهها آغاز میشود. در این مزایده در سه مرحله یکهزار و ۲۰۰ معدن واگذار میشود که نخستین آن معدن ققنوس است.
وزارتخانه تفکیک میشود؟
فاطمیامین در مورد طرح تفکیک صنعت از تجارت نیز گفت: در وزارت صمت چیزی به عنوان تفکیک وجود ندارد و اگر استفاده میشود اشتباه است. یک طرحی در مجلس برای ایجاد وزارت بازرگانی داریم که دولت با این طرح موافقت کرده که معنای آن هم تفکیک صمت نیست، بلکه تشکیل وزارتخانه جدید است که بخشی از وظایف وزارت صمت و جهادکشاورزی در آن وزارتخانه تجمیع خواهد شد. به گفته وی، این موضوع همچنان در قالب طرح است و باید دید به کجا خواهد رسید. در حال حاضر مناسب نیست در مورد نتایج طرحی که هنوز به سرانجام نرسیده اظهارنظر کرد.
گزارش وزیر از آمار تولید
وزیر صمت در مورد آمار تولید محصولات منتخب صنعتی و معدنی نیز این طور توضیح داد: در چهارماه منتهی به تیر امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال تولید فولاد خام ۵.۲ درصد، محصولات فولادی ۴.۹ درصد، شمش آلومینیوم ۱۵.۷درصد، آلومینا ۸.۴ درصد، گفتم کنسانتره زغالسنگ ۲۰ درصد، شیشه جام ۷.۲ درصد، ظروف شیشهای ۱۷ درصد، خودرو سواری کامل ۲۵۰درصد، وانت ۴۷.۷ درصد، اتوبوس، مینیبوس و ون ۱۲۹ درصد، کامیون، کامیونت و کشنده ۱۴۸درصد و تراکتور ۵۸ درصد رشد داشته است. وی ادامه داد: همچنین در بخش محصولات پتروشیمی شاهد رشد ۹درصدی، الیاف اکریلیک رشد ۲۶درصدی، الیاف پلی استر رشد پنج درصدی، کفش رشد ۳۱درصدی و تلویزیون رشد ۶ درصدی شاهد بودیم.
فاطمی امین اضافه کرد: در برخی محصولات نیز شاهد کاهش تولید بودیم که از جمله در تولید کمباین به دلیل چالش مدیریتی با تامین کننده ها اتفاق افتاد، همچنین تولید روغن خوراکی به دلیل حذف ارز ترجیحی ۲۶ درصد کاهش، سیمان سه درصد افت و تولید پودر شوینده با کاهش هفت درصدی مواجه شد؛ با این حال هیچ گزارشی از کمبود کالا در پودر شوینده و روغن خوراکی در بازار نداشتیم.
بخشی از تخلفات فولاد مبارکه، تخلف نبود
فاطمی امین در مورد تخلفات فولاد مبارکه نیز اظهار کرد: ششم مهرماه سال قبل به این نتیجه رسیدیم که اقدامات نادرستی انجام شده، از این رو مدیرعامل فولاد مبارکه تغییر کرد و تخلفات مربوط به دوره مدیریت قبلی است. وی ادامه داد: اما به نظر کارشناسی من بخشی از تخلفات ذکر شده تخلف نبودهاند. اما باید دستگاه قضا نظرش را اعلام کند.