۵ راهکار مقابله با ترس از دست دادن شغل

چگونه با اضطراب تعدیل نیرو مقابله کنیم؟
۱۶ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۲

آنچه به عنوان «استعفای بزرگ» چند وقتی است به جریان شایع دنیای مشاغل تبدیل شده است، حالا کم‌کم جای خود را به «تعدیل نیروی بزرگ» می‌دهد و این موجب ایجاد اضطراب در بسیاری از افراد شده است.

فردای اقتصاد: بیش از نیمی از شرکت‌های آمریکایی دست به کار شده‌اند تا سرانه نیروهای خود را کاهش دهند یا قصد دارند طی ماه‌های آینده دست به چنین اقدامی بزنند. در نتیجه، اضطراب ناشی از احتمال تعدیل نیرو در بین کارکنان کاملا مشهود شده است. تنها در ماه اوت، بیش از 39 هزار نفر از افراد شاغل در بخش تکنولوژی آمریکا بیکار شده‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به کارکنان غول‌های این صنعت همچون شرکت پلوتون (وسایل ورزشی آنلاین)، شاپیفای (فضای فروشگاه‌های مجازی) و نتفلیکس (شبکه پخش و تولید فیلم و سریال) اشاره کرد.

واقعیت این است که زندگی همراه با اضطراب از دست دادن شغل می‌تواند طاقت‌فرسا باشد. مقابله فعالانه با اضطراب از دست دادن شغل، بهترین راه برای حفاظت از شما در برابر ترس‌هاست. نشریه هاروارد بیزینس‌ری‌ویو چهار راهکار را برای مدیریت اضطراب از دست دادن شغل پیشنهاد کرده است:

  1. واقعیت را از تخیلات جدا کنید.

برای اینکه ترس‌های واهی را کنار بگذارید و با واقعیت روبرو شوید، ببینید چه شواهدی در دست دارید که احتمال تعدیل نیرو را نشان می‌دهد و آیا شما تحت تاثیر آن قرار می‌گیرید یا نه:

  • آیا مدیر از شما خواسته است راهکارهای مقرون‌به‌صرفه و کم هزینه را در پیش بگیرید؟
  • آیا شرکت شما روند استخدام‌ها را به حال تعلیق درآورده است؟
  • آیا فروش شرکت دائما کاهش یافته است؟
  • آیا حجم کارتان کم‌تر از معمول شده است؟
  • آیا از جلساتی که قبلا در آن‌ها حضور داشتید، کنار گذاشته شده‌اید؟

اگر پاسخ اغلب این پرسش‌ها منفی است، احتمالا نگرانی شما بی‌مورد است.

  1. اقدام سازنده در پیش بگیرید.

اگر احساس می‌کنید علایمی دال بر تعدیل نیروها وجود دارد، سعی کنید اطلاعات بیشتری بگیرید و موقعیت خود را بسنجید. آیا پروژه های در دست شما از ارزش بالایی برخوردارند؟ آیا کار شما درآمدزاست؟ آیا به شما اموری محول شده است که از نظر مدیر ارشد با اهمیت تلقی می‌شود؟ اگر اینطور نیست، با رییستان صحبت کنید تا حجم کارتان تغییر کند طوری‌که از زمانتان بهینه استفاده شود. همچنین عاقلانه به نظر می‌رسد که با ذی‌نفعان داخلی سازمان ارتباط برقرار کنید و به زمینه‌هایی دررابطه با اخبار بازسازی و احیای ساختاری سازمان، با همکاران قدیمی و مدیران ارتباط برقرار کنید.

  1. از بدبینی تدافعی‌تان بهره‌برداری کنید.

از نگرانی خود به عنوان مزیت‌تان استفاده کنید. از خود بپرسید اگر از کار برکنار شوید چه می‌کنید؟ گام بعدی شما چه خواهد بود؟ برنامه شما چه جزییاتی دارد؟ پیش‌بینی کنید که با موانعی همچون مسایل مالی، بهداشت و درمان و یافتن شغل جدید چگونه مواجه خواهید شد؟  

  1. پویایی خود را افزایش دهید.

از خود بپرسید که با مشقت‌های گذشته چگونه مواجه شدید و سپس دوباره توانستید از جا برخیزید. این استراتژی ثابت‌شده‌ای برای پویایی شماست. مطالعه‌ای که در مورد رشد افراد پس از چالش‌ها انجام شد، نشان داد که این دسته از افراد از سطح سلامت روانی بالاتری برخوردارند. بنابراین به دورانی فکر کنید که با ناامیدی، ضربه یا دشواری روبرو شدید. چه نقاط قوتی ما را از آن دوران بیرون کشید؟ بعد از آن چه درهایی به رویتان باز شد؟ بر آن نقاط قوت تمرکز کنید تا پویایی خود را افزایش دهید.

  1. بر پیچیدگی‌های هویت خود سرمایه‌گذاری کنید.

مهم است که کار شما بخشی از هویت شما شود اما این ریسک هم وجود دارد که همه هویتتان را تشکیل دهد. یک مطالعه نشریه "فرانتیرز آو سایکالژی" نشان داده است افرادی که هویت خود را تنها به یک جنبه – شغل‌شان- کاهش می‌دهند، احساس می‌کنند از صفات انسانی محروم می‌شوند و چیزی جز یک ماشین یا یک ابزار نیستند در نتیجه این افراد سطح بالایی از قطع روابط، افسردگی و فرسودگی شغلی را تجربه می‌کنند. به همین دلیل است که اهمیت دارد ذهنیت‌تان را نسبت به خود تنوع ببخشید، درست همانطور که به منابع مالی‌تان باید تنوع ببخشید. با سرمایه‌گذاری بر بخش‌های مختلف زندگی‌تان بر پیچیدگی‌های هویت‌تان بیافزایید تا جنبه‌های مثبتی از هویت و ماهیتتان را شکل دهید. در این صورت اگر جنبه شغلی زندگیتان خوب پیش نرفت، همه چیزتان را از دست نخواهید داد و ممکن است خود را به سرگرمی‌ها، مسایل معنوی زندگی یا سلامتتان مشغول کنید.

زندگی در ترس از دست دادن شغل می‌تواند طاقت‌فرسا باشد. این گام‌ها می‌تواند از این تهدید نجاتتان دهد.     

منبع: HBR

نویسنده: ملودی وایلدینگ

مترجم: شادی آذری حمیدیان