تریسی براور دکترای جامعهشناسی و محقق این حوزه، در یک مقاله به واکاوی معضل بینزاکتی در سازمانها پرداخته و نوشته است: کار ماهیتا به اندازه کافی استرس دارد و بنابراین تحمل رفتارهای به دور از نزاکت، مشکلی مضاعف محسوب میشود.
مواجهه با گستاخی در محیط کار، بر تجربه کلی شما، به شدت تاثیر میگذارد و رفتار، انگیزه و میزان مشارکت شما را تحتالشعاع خود قرار میدهد. این رفتار بیادبانه میتواند یک جمله کنایهآمیز باشد، یک اظهارنظر منفی بدلحن در یک جلسه باشد، یا حتی وقفهای که به ناگهان یک نفر در ارایه توضیحات شما مقابل حضار ایجاد میکند. هر یک از اینها نه تنها آزاردهنده است، بلکه مخرب نیز هست.
بیادبی در محیطهای کاری رو به رشد و مسری است
بررسیها نشان میدهند که رفتارهای گستاخانه در محیطهای کاری رو به افزایش است و شاید بدترین نکته آن این باشد که این رفتارها مسری است. مطالعهای که دانشگاه آرکانزاس انجام داده است نشان میدهد که در سالهای اخیر، بیادبی در محیطهای کار به دو برابر افزایش یافته است. بر اساس همین مطالعه، وقتی شما گستاخیای را تجربه میکنید، به احتمال زیاد به لحاظ ذهنی فرسوده میشوید. این موجب خواهد شد که سطح خویشتنداری شما پایین بیاید و احتمال اینکه با دیگران درگیری کلامی داشته باشید بیشتر شود.
در تحقیق دیگری که دانشگاه فلوریدا انجام داد هم پدیدهای مشابه کشف شد: وقتی شما با رفتار گستاخانهای روبرو میشوید، مستعد آن میشوید که به دنبال چنین رفتارهایی بگردید، آنها را بیشتر مشاهده کنید و به احتمال زیاد خودتان هم آنها را انجام دهید.
این رفتارهای بیادبانه نه تنها تجربه کاری شما را مخدوش میکند، بلکه حتی وقتی به خانه میروید هم بر زندگی شما تاثیر میگذارند. مطالعه مرکز طب کار آمریکا نشان داده است که این تجربه بد، نه فقط بر کیفیت خواب شما، بلکه حتی بر کیفیت خواب شریک زندگیتان هم میتواند اثرگذار باشد. این تاثیری است که اصطلاحا به آن اثر گلوله برفی گفته میشود چون مشکلی است که مدام بزرگ و بزرگتر میشود. از آنجا که کیفیت خواب شما در سلامت شناختی، احساسی و فیزیکی شما اهمیت بسزایی دارد، اگر با چنین عارضهای مواجه شوید، ممکن است هر روز مشکل شما پیچیده و پیچیدهتر شود. در اینجا چند پیشنهاد برای بهبود وضعیت داریم:
1- فرض را بر این بگیرید که نیت افراد بد نیست
واقعیت این است که افراد روزهای خوب و روزهای بد دارند. شاید یکنفر در حال گذراندن روز بد و پر استرسی است اما نیتش تخریب یا آزار رساندن به شما نیست.
2- نتیجهگیریتان را به چالش بکشید
موضوع، شما نیستید. یکی از موانع روابط خوب این است که افراد بیش از حد بر خودشان متمرکز هستند. اگر کسی ایدهها یا رفتار شما را رد کرد، ممکن است نتیجهگیری کنید که موضوع اصلی، شما هستید. اما شاید موضوع فقط این است که آن شخص روز بدی را سپری میکند یا با مسایل شخصیای روبروست. این در مورد وقتی که شما را به جلسهای دعوت نکردهاند کاملا صدق میکند. شاید قصدی نبوده که نقش شما را زیر سوال ببرند بلکه فقط بیش از حد درگیر مسایل لجستیکی جلسه شدند.
3- شفاف عمل کنید
مطالعهای که دانشگاه میشیگان انجام داد نشان میدهد که وقتی که افراد در فضای مجازی کار میکنند زمینه ایجاد رفتارهای بیادبانه بیشتر میشود چون ممکن است آنها هنگام جلسات مجازی با فردی خارج از جلسه چت کنند یا پیامک دهند و در عین حال نسبت به نحوه رفتارشان با دیگر حضار جلسه پاسخگو نباشند. به همین دلیل لازم است از همه خواسته شود دوربینهایشان را روشن کنند.
علاوه بر این بسیار خوب است وقتی فکر میکنید فرد یا گروهی با شما بدرفتاری میکنند با آنها موضوع را مطرح کنید و بگویید که آن رفتار چه اثری بر شما میگذارد. همچنین بگویید که میخوهید آن رفتار چگونه تغییر کند. طبیعی است که اگر تغییری حاصل نشد باید از مدیر مافوق یا مدیر منابع انسانی کمک گرفته شود.
4- راه را هموار کنید
همدلی و احترام خود را بروز دهید. شاید بزرگترین کاری که میتوانید برای مقابله با گستاخی در محیط کار انجام دهید، این است که همدلی، اهمیت و احترام خود نسبت به دیگران را نشان دهید. این کار تاثیری مثبت در رفتار دیگران ایجاد خواهد کرد.
بله واقعیت این است که رفتارهای گستاخانه در محیطهای کاری جهان در حال افزایش هستند اما میتوان این روند را تغییر داد.
منبع:FastCompany
مترجم: شادی آذری