فردای اقتصاد: بورس تهران معاملات نخستین روز کاری هفته را سرخپوش به پایان رساند و نماگر اصلی این بازار با تجربه افت بیش از یک درصدی که از ۹ مردادماه سابقه نداشت، هشتمین ریزش پرمقدار در سال جاری را ثبت کرد. با این میزان افت، شاخص کل بورس تهران که ۴۱ روز کاری بود به نوسانات کممقدار در ابرکانال ۱.۴ میلیون واحد ادامه میداد، این محدوده را ترک کرد و به نقطه شروع ۱۴۰۱ بازگشت. دقیقا نخستین روز کاری سال جدید، بورس تهران فعالیت خود را در محدوده یک میلیون و ۳۹۰ هزار واحد آغاز کرده بود و پس از آنکه در روندی صعودی، سری کوتاه نیز به ابرکانال ۱.۶ میلیون واحد زد، همه راه رفته خود را بازگشت تا در حال حاضر بازدهی شاخص کل از ابتدای سال تاکنون به ۲.۲ درصد محدود شود.
ترکش ابهامات برجامی به انتظارات بورسیها
روز گذشته «فردای اقتصاد» نتایج پنجمین دور از نظرسـنجی «شـاخص اطمینان» را منتشر کرد. گزارشی که نشان از نگرانی مدیران دارایی داشت و این شاخص را برای نخستین بار در سال جاری راهی سطوح کمتر از ۵۰ کرد.
بخش مهمی از این نگرانیها ارتباط مستقیمی با سرنوشت مبهم احیای برجام و بلاتکلیفی فعالان بازار سهام داشت و بخش دیگری از آن را میتوان به چشمانداز نه چندان مناسب بازارهای جهانی ارتباط داد. همانطور که روز گذشته نیز تاکید شد، بورس تهران شاهد تغییر نگاه فعالان خود بوده و دیگر رفع تحریمها و کاهش تورم نه تنها سهامداران را نمیترساند، بلکه بسیاری از بورسیها در انتظار احیای برجام هستند. گویی اهالی بازار سرمایه کشور نیز دیگر به این نتیجه رسیدهاند که برای رونق پایدار بورس به عنوان آینه اقتصاد به رشد واقعی نیاز است که پیششرط آن ثبات قیمتها و پیشبینیپذیر بودن شرایط اقتصادی است. پیششرطی که تحقق آن از مسیر احیای برجام میگذرد.
روز گذشته اما کمرنگ شدن خوشبینی به احیای برجام سبب شد تا شاهد افزایش فشار فروش در تالار شیشهای و سرخپوشی بیش از ۸۰ درصد نمادهای معامله شده باشیم. ۱۰ روز از ارسال آخرین پیشنهادات برجامی ایران به آمریکا میگذرد و اگر واشنگتن طی روزهای آینده پاسخی نفرستد، احتمال تشدید هیجانات منفی در بازار سهام وجود دارد. ضمن آنکه کارشناسان اشاره میکنند در صورتی که طی روزهای آینده واشنگتن نظرات خود را ارسال نکند، باید انتظار موکول شدن مذاکرات به بعد از انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا در ۱۷ آبان را داشت. در بازار ارز نیز همین هیجانات اما در مسیر عکس، نرخ دلار آزاد را به نیمه بالایی کانال ۳۰ هزار تومان رساند که بیشترین سطح آن از ۲۲ مردادماه بود.
افزایش سرعت فروشندگان حقیقی
امروز تنها شاخص کل نبود که در مسیر نزولی شتاب گرفت. آنگونه که آمارها نشان میدهند در جریان دادوستدهای روز شنبه بازار سهام، حقیقیها خالص فروشی به میزان ۴۱۱ میلیارد تومان رقم زدند که از رشد دوبرابری نسبت به میانگین روزانه هفته گذشته حکایت میکرد. در این میان بررسی عملکرد بازیگران بورسی در صنایع چندگانه بازار حکایت از ورود معاملهگران حقیقی به ۵ صنعت در مقابل خروج این دسته از سهامداران از ۳۲ گروه داشت. در صدر لیست خروج زیرمجموعههای حمل و نقل با جابهجایی ۵۵ میلیارد تومانی و پتروشیمیها با خالص فروش ۴۷ میلیارد تومانی قرار داشت. در ادامه نیز نوبت به خودروسازان رسید تا شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۴۱ میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی باشند.