فردای اقتصاد: در برنامه زنگ پایان امروز همراه با مهدی زمانی، معاون عملیات بازار بورس اوراق بهادار تهران ضمن بررسی عملکرد معاونت عملیات بازار بورس اوراق بهادار تهران، به شبهات ایجاد شده میان فعالان بازار سهام در خصوص نحوه توقف و بازگشایی نمادها نیز پاسخ داده شد.
معاونت عملیات بازار بورس چیست؟
مهدی زمانی، درباره عملکرد این معاونت عنوان کرد: معاونت عملیات بازار یکی از معاونتهای پنجگانه شرکت بورس اوراق بهادار تهران است که با هدف انجام کلیه عملیات مرتبط با معاملات در حوزههای مختلف بازار و متشکل از دو مدیریت و یک اداره فعالیت میکند. از محورهای اصلی حوزه فعالیت آن میتوان به مدیریت عملیات بازار نقد، مدیریت عملیات بازار ابزارهای نوین مالی و اداره آمار و اطلاعرسانی اشاره کرد.
مکانیسم بازگشایی نمادها
معاون عملیات بازار بورس در رابطه با نحوه بازگشاییها در بازار سرمایه گفت: دو دسته بازگشایی وجود دارد، دسته اول مربوط به عدم تایید بازگشاییهای روز قبل است که به اصطلاح حراج معامله میشوند و بازگشاییهای نوع الف است؛ این بازگشاییها به صورت حراج تک قیمتی و با تایید ناظر انجام میشود.
وی ادامه داد: دسته دیگر بازگشاییها مربوط به نمادهایی است که از سوی سازمان بورس و ناشران آن اجازه بازگشایی داده میشود و معمولا شامل نمادهایی است که از مجمع بازگشتهاند.
زمانی تاکید کرد: ۹۹ درصد نمادها قبل از ۱۲ ظهر تعیین تکلیف میشوند و تصمیمگیریها به صورت فردی نیست بلکه براساس منطق و خرد جمعی انجام میشود؛ تایید و عدم تأییدها براساس حجم معاملات در قیمت کشف شده است و در تفاوت بازگشاییهای ۲ نماد خاص در یک صنعت مولفه مهمی که مورد توجه قرار میگیرد رشد صنعت است و برای تایید نمادی که مدت زمان بیشتری از بسته شدن آن گذشته است مسیر هموارتر است.
ادعای شاخصسازی سازمان بورس از طریق بازگشاییها
زمانی درباره این ادعا عنوان کرد: با صراحت نمیتوان گفت که بازگشاییها بر روند تاثیرگذار نیست، اما معاونت عملیات متناسب با جو منفی و یا ترس در بازار برای جلوگیری از تشدید وضعیت میتواند بازگشایی را نهایتا تا یک روز به تاخیر بیندازد و همچنین در شرایطی که نماد بزرگ باشد و جو بازار به شدت هیجانی یک پیام در tse جهت اطلاع فعالان از بازگشایی منتشر شده و بازگشایی تا یک روز به تعویق میافتد.
ابطال معاملات باعث دستکاری در بازار میشود؟
معاون عملیات بازار بورس اظهار کرد: این معاونت در راستای حفظ حقوق سهامداران حقیقی قدم برمیدارد و خط قرمز ما ابطال معاملاتی است که یک سمت آن افراد حقیقی باشد و تمام این ابطالها در راستای حفظ نقدشوندگی در بازار انجام میشود.
او ادامه داد: براساس دستورالعملها، مدیرعامل بورس مرجع تایید معاملات است و در معاملاتی که ۲ طرف آن حقوقی هستند هیچگونه دخالتی صورت نمیگیرد؛ اکثر ابطالها مربوط به آن دسته از معاملات است که در یک طرف صندوق توسعه و تثبیت و در سمت دیگر بازارگردان به عنوان نهادهای حمایت از بازار قرار دارند. البته در مواردی نیز ابطال به دلیل فروشهای سنگین سهامداران حقوقی و حقیقی به عنوان عامل فضای ترس در نماد و بازار انجام میشود.