۳ دی ۱۴۰۲ - ۱۸:۳۵

پایتخت پاکستان یکی از آلوده‌ترین شهرهای جهان است و حالا این کشور برای بهبود شرایط به‌سراغ بارورسازی ابرها برای ایجاد باران مصنوعی رفته است.

دیجیاتو: لاهور، پایتخت پاکستان، با جمعیت حدود ۱۳ میلیونی یکی از آلوده‌ترین شهرهای جهان است. در اوایل این ماه میلادی، سطح کیفیت هوا به حدی پایین بود که در این شهر مدارس و اماکن عمومی برای چند روز تعطیل شدند. در همین راستا، دولت پاکستان هفته گذشته از بارورسازی ابرها برای ایجاد باران در ۱۰ نقطه اطراف شهر استفاده کرد. باران‌های مصنوعی اگرچه باعث کاهش شاخص آلودگی در شهر می‌شوند، اما می‌توانند ریسک‌هایی هم داشته باشند.

برای ایجاد ابرهای باران‌زا باید رطوبت کافی از قبل در ابرها در قسمت پایین جو وجود داشته باشد. در تابستان، نمک خوراکی معمولی مخلوط با آب از هواپیما روی تکه‌های ابر پاشیده می‌شود. پس از چند ساعت، مه با ابرها ترکیب و باعث بارش باران می‌شود. در زمستان، برای بارورسازی ابرها از تکه‌های یدید نقره استفاده می‌شود.

براساس گزارش گاردین، از این روش که به نام «آبی‌کردن آسمان» نیز شناخته می‌شود، برای ایجاد بارندگی در چندین کشور خاورمیانه و همچنین چین و هند استفاده شده است.

هواپیمایی که برای بارورسازی ابرها در لاهور پاکستان استفاده شد.

مزایا و خطرات باران مصنوعی

«بلال افضل»، وزیر موقت محیط‌زیست پاکستان گفت که بارورسازی ابرها موفقیت‌آمیز بوده است، اما اذعان داشت که بارندگی کم بوده است، زیرا کیفیت ابرها خیلی خوب نیست. به گفته او، کیفیت هوای لاهور تنها با چند میلی‌متر بارندگی بهبود یافت و شاخص کیفیت هوای شهر (AQI) از حدود ۳۰۰ به ۱۸۹ کاهش یافت. بااین‌حال، این مزایا تنها چند روز دوام آورد تا اینکه آلودگی به سطح قبلی خود بازگشت.

مقامات پاکستان برنامه‌ریزی کرده‌اند که بارورسازی ابرها را به‌طور منظم در فصل آلودگی انجام دهند. انتشار گازهای گلخانه‌ای از هواپیماهای مه‌پاش تنها معادل دو یا سه خودرو است و این هواپیماها حدود چهار ساعت پرواز می‌کنند. بااین‌حال، کارشناسان آب‌وهوا هشدار داده‌اند که بارورکردن ابرها می‌تواند اثرات غیرقابل پیش‌بینی نیز داشته باشد.

استفاده بیش‌ازحد از باران‌های مصنوعی ممکن است منجر به طوفان تگرگ یا باران سیل‌آسا شود. رئیس اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت پاکستان می‌گوید اگرچه ممکن است با باران مصنوعی به‌طور موقت از مه‌دود خلاص شد، اما این راه‌حل پایدار نیست و می‌تواند به ایجاد آب‌وهوایی خشک منتهی شود و این موضوع احتمالاً آلودگی بیشتری در پی خواهد داشت.

برچسب‌ها