ایسنا: رئیس کل بانک مرکزی گفت: سیاست بانک مرکزی پیشبینیپذیر کردن نرخ ارز است و در سال آینده تلاش میشود ارز بیشتری به بخش تولید اختصاص یابد.
محمدرضا فرزین در نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران اظهار کرد: مرکز مبادله مرکز اصلی تامین ارز در کشور است. تلاش میکنیم سال بعد ارز بیشتری به تولید اختصاص یابد.
وی با بیان اینکه در امسال تراز گمرکی کشور منفی شده، تصریح کرد: البته تراز تجاری کشور مثبت است، اما تراز گمرکی که مربوط به صادرات غیرنفتی است نشان میدهد صادرات غیرنفتی کاهش و واردات افزایش یافته است. اما باید این نکته را در نظر گرفت که بیش از ۸۷ درصد واردات کشور مربوط به کالاهای واسطهای و سرمایهای است و علت اینکه ارز در اختیار واردات قرار گرفته این است که رشد اقتصادی دچار مشکل نشود.
فرزین با بیان اینکه یکی از سیاستهای بانک مرکزی در امسال کاهش رشد نقدینگی و پایه پولی بود که در نتیجه اجرای این سیاست در ۱۲ ماهه منتهی به دی ماه امسال نرخ رشد نقدینگی به ۲۵.۲ و نرخ رشد پایه پولی به ۳۱.۳ رسید، گفت: در حوزه سیاستهای پولی طبیعی بود که اگر بخواهیم نقدینگی را مهار کنیم در ابتدا ممکن است در تامین نقدینگی، برخی واحدها دچار مشکل شوند، اما چارهای نبود که این محدویت را در بانکها اعمال کنیم تا نقدینگی در سطح با ثباتی تامین شود.
رئیسکل بانک مرکزی همچنین با بیان اینکه مشکل این است که بار تامین مالی بر عهده نظام بانکی است و ۹۰ درصد تامین مالی توسط نظام بانکی انجام میشود، تصریح کرد: طبیعی است که اگر بانک خارج از ظرفیت تامین مالی کند، آثار تورمی خواهد داشت. به همین دلیل تصمیم گرفتیم اجازه گواهی سپرده خاص بدهیم و ۲۸۰ همت را در بین واحدهای مختلف تقسیم کنیم که این کار از چهارشنبه آغاز شده و اکنون روز سوم کاری آن است.
به گفته این مقام مسئول گواهی سپرده خاص سیاستی است که ضمن هدایت نقدینگی باعث میشود نقدینگی جدید به واحدهای تولیدی منتقل شود و رشد هم کاهشی نشود و همچنان واحدهای تولیدی از طریق نظام بانکی تامین مالی شوند. اگرچه همچنان معتقدم که باید سراغ متنوعسازی تامین مالی در کشور برویم.
فرزین با بیان اینکه تمرکز صرف بر نظام بانکی در شرایطی که بسیاری از بانکها مشکل کفایت سرمایه دارند میتواند آثار تورمی داشته باشد، گفت: البته در ادامه راه در سال آینده سیاست اساسی بانک مرکزی این است که اصلاحات اساسی در نظام بانکی انجام دهیم که ممکن است پر هزینه باشد، اما تا اصلاحات را انجام ندهیم نمیتوانیم در یک مسیر با ثبات قرار بگیریم.
وی با اشاره به برنامه انحلال سه موسسه اعتباری در امسال، گفت: تاکنون دو موسسه منحل شده و یک موسسه دیگر بهزودی منحل میشود و برای سال آینده نیز ۸ بانک در مسیر اصلاح قرار میگیرد. باید مسیر اصلاحات این هشت بانک طی شود و ناترازیشان کاهش یابد اگر چه برخی ناترازی بانکها از ناترازی اقتصاد و ناترازی دولت است. اما در نظام بانکی به دنبال کاهش ناترازی هستیم تا مسیر تورمی را در کشور متعادل کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین تاکید کرد: در مورد بازار ارز سیاست ما همچنان سیاست پیشبینیپذیر کردن نرخ ارز از مسیر مرکز مبادله است و این مرکز نهاد اصلی بانک مرکزی برای تامین نیازهای ارزی کشور است.