فردای اقتصاد: در دو ماه ابتدایی سال جدید میلادی، حجم کالاهایی تجاری که از کانال سوئز عبور میکنند، پنجاه درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. کاهش چشمگیری که به وضوح اثرات تنشهای دریای سرخ را روی تجارت جهانی نشان میدهد. همانطور که از نمودار بالا مشخص است، عمده تجارت منحرفشده از این مسیر به دماغه امید نیک منتقل شده است که ۷۴ درصد افزایش ترانزیت را شاهد بوده است. همزمان، تجارت از مسیر کانال پاناما هم کاهش داشته و ۳۰ درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته برآورد شده است. نمودار هفته صندوق بینالمللی پول به این دو اتفاق مهم در تجارت جهانی پرداخته است.
دو دستانداز تجارت جهانی در سال جدید
طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، در چند ماه گذشته، تجارت جهانی به دلیل اختلال در دو مسیر مهم کشتیرانی کُند شده است. حملات به کشتیها در منطقه دریای سرخ باعث کاهش ترافیک از طریق کانال سوئز، کوتاهترین مسیر دریایی بین آسیا و اروپا شد، که معمولاً حدود ۱۵ درصد از حجم تجارت دریایی جهانی از آن عبور میکند. در عوض، چندین شرکت کشتیرانی کشتیهای خود را به سمت دماغه امید خوب منحرف کردند. این به طور متوسط زمان تحویل را ۱۰ روز یا بیشتر افزایش داد. اتفاقی که به شرکتهای با موجودی انبار محدود آسیب میرساند.
در طرف دیگر دنیا، خشکسالی شدید در کانال پاناما (که به معنی ظرفیت کمتر این کانال جهت جابهجایی کشتیهاست) مقامات را مجبور به اعمال محدودیتهایی کرده است که از اکتبر گذشته به طور قابل توجهی عبور کشتیها را کاهش داده است و تجارت دریایی را از طریق یک نقطه انسداد کلیدی دیگر که معمولاً حدود ۵ درصد از کشتی های دریایی جهان را تشکیل می دهد کند میکند.
گزارش پیشبینی میکند در صورت تداوم این عوامل کُندشدن تجارت، فشار به سمت افزایش قیمتها در اثر کمبود نسبی عرضه اتفاق خواهد افتاد.