فردای اقتصاد: شرکت حفاری شمال در زمینه حفاری میادین نفتی فعالیت میکند و نوسانات قیمت نفت تاثیر بسزایی بر حاشیه سود شرکت میگذارد، به صورتی که به نظر میتواند حاشیه سود را تا دهها درصد جابهجا کند؛ با رشد قیمت نفت در بازارهای جهانی به نظر میآمد که «حفاری» بتواند روزهای خوبی را تجربه کند اما به دلایل مختلفی در سالهای اخیر از جمله تحریمها، قیمت پایین نفت و عدم وصول مطالبات توسط شرکتهای دولتی «حفاری» نتوانست آن طور که انتظار میرفت، عمل کند.
در برنامه سهشنبه خط سود با حضور محمد خورشیدی آزاد، عضو هیئت مدیره شرکت حفاری شمال و سروش رشیدی، کارشناس بازار سرمایه به بررسی وضعیت حفاری پرداخته شد.
خورشیدی آزاد، در مورد تغییر day rate شرکت حفاری شمال گفت: در گذشته درآمد روزانه دکلهای خشکی بین ۶هزار تا ۸هزار یورو بود اما با افزایش قیمت نفت در قراردادهای جدید قیمتهای بالاتری را شاهد هستیم؛ برای مثال به تازگی در قراردادی که با مپنا بسته شد، day rate در محدوده ۱۷ هزار یورو ثبت شده است. این دکل قرار است فعالیت خود را در محدوده سرخت و از اوایل مهر ماه آغاز کند.
وی ادامه داد: دکلهای دریایی نیز که پیشتر با نرخهای ۴۳ هزار تا ۴۴ هزار یورو کار میکردند، در قرارداد جدیدی که برای دکل سحر ۲ بسته شد، شاهد افزایش نرخ تا ۷۵ هزار یورو بودند.
خورشیدی پیرامون مشکلات بوجود آمده در مورد پروژههای مارون و گلخاری گفت: حدود ۷ الی ۸ ماه است که درحال برگزاری جلساتی برای تعدیل زمانی و مبلغی قراردادها هستیم، تعدیل در حدی است که نه تنها زیان به شرکت وارد نشود بلکه با سود نیز این قراردادها بسته شود.
به گفته این عضو هیئت مدیره شرکت حفاری شمال، نرخ درآمد دکلها در قراداد قبلی که سال ۹۹ بسته شده بود، روزانه ۶ هزار و ۵۰۰ یورو بود اما با توجه به رایزنیها نرخ به ۱۳ هزار و ۵۰۰ یورو رسید. این امکان وجود دارد که حتی بتوانیم تعدیل را از ابتدا شروع کنیم؛ این اصلاحیه مربوط به تمامی شرکتهای حفاری درگیر این پروژهها میشود.
خورشیدی با قبول سوء مدیریت در قراردادهای گذشته که باعث ایجاد مطالبات سنواتی شد گفت: تمام سعی ما بر این است که بتوانیم قراردادهایی را با کمک مشاورین حقوقی منعقد کنیم که این اتفاقات تکرار نشود. در مورد مطالبات گذشته شرکت حفاری شمال نیز دو طلب عمده داریم؛ اولی از شرکت پتروگوهر فراساحل کیش و دومی از شرکت پتروپارس است.
وی تصریح کرد: طلب از شرکت پتروگوهر در حال وصول شدن است؛ بر اساس مذاکراتی انجام شده به نتیجه رسیدیم که قرار است این طلب مبلغی بین ۵۰ الی ۶۴ میلیون یورو باشد. اما در مورد بدهی پروپارس به حفاری شمال نتوانستیم در مذاکرات به توافق برسیم، پیشبینی میکنیم این مطالبه که ۳۵ تا ۵۰ میلیون یورو است، حداکثر تا یک سال آینده وصول شود.
عضو هیئت مدیره حفاری شمال افزود: تمامی قراردادهای ما ارزی است و نرخ تسعیر ارز ما در حالت بدبینانه با سامانه نیما انجام میشود و امکان تسعیر با سامانه سنا نیز وجود دارد.
به گفته وی، برای عقد قرارداد دکل الیما اولویت ترکمنستان است اما در صورتی که صلاح شرکت نباشد با شرکت نفت خزر قرارداد را امضا میشود. این دکل فعلا در حال تعمیرات اساسی است که بنا بر پیشبینیها تا سه ماه آینده آماده به فعالیت میشود. دکل سحر۲ در حال کار و سحر۱ نیز بعد از اورهال تا چند ماه آینده آماده به فعالیت میشود، تلاش ما این است که اورهال را در لوکیشن فعالیت دکل انجام دهیم.
وی در مورد پروژه آبهای کمعمق افزود: این پروژهها برای ما توجیه اقتصادی دارد ما هم تمایل به انجام آن داریم اما در حال حاضر به دنبال تامین مالی مناسب برای اجرای آن هستیم.