۱۲ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۰

تجارت ایران با عمان در فاز احیا قرار گرفته و پنج فرصت سرمایه‌گذاری در این کشور نیز معرفی شده است.

فردای ‌اقتصاد: متولیان تجاری کشور پیش‌بینی می‌کنند که صادرات ایران به این کشور تا پایان سال به یک میلیارد دلار برسد. عمانی‌ها نیز فهرستی از حوزه‌های جذاب سرمایه‌گذاری را به شرکت‌های ایرانی ارائه کرده‌اند که شامل پنج بخش معدن، شیلات، بازیافت، گردشگری و خدمات لجستیکی است. در حال ‌حاضر، وضعیت تجارت ایران و عمان روبه رشد است؛ موضوعی که آمارها آن را تایید می‌کند. در سال‌۱۴۰۰ دو میلیون و ۲۸۳‌هزار تن کالای ایرانی به ارزش ۷۱۶‌میلیون دلار به این کشور صادر شد که نسبت به سال ‌۱۳۹۹ از نظر ارزش ۶۴‌درصد و از نظر وزن ۱۴‌درصد رشد را نشان می‌دهد. واردات از عمان نیز در سال‌۱۴۰۰ وزنی معادل یک ‌میلیون و ۹۷‌هزار تن به ارزش ۶۱۹‌میلیون دلار داشته است که اگرچه از نظر وزنی نسبت به سال ‌۱۳۹۹ افت ۱۴‌درصدی را تجربه کرده، اما از لحاظ وزنی افزایش ۴۳‌درصدی داشته است. مطابق آمارهای اعلام شده از سوی سازمان توسعه تجارت، در چهار ماه منتهی به تیرماه امسال تجارت دو کشور رو به رشد بوده که بیشتر به موضوع صادرات مرتبط است؛ میزان صادرات ایران به عمان در چهار ماه منتهی به تیر ۱۴۰۱ معادل ۴۱۵میلیون دلار بوده که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال به یک میلیارد دلار برسد.

دروازه صادرات مجدد برای ایران

توسعه روابط تجاری با عمان از این جهت اهمیت دارد که این کشور می‌تواند دروازه صادرات مجدد ایران به دنیا باشد؛ در عین حال ایران می‌تواند به‌طور غیرمستقیم از موافقت‌نامه‌های تجارت آزاد عمان نیز بهره‌مند شود. عمان ۱۶موافقت‌نامه تجارت آزاد با کشورهای عربی-آفریقایی، آمریکا، سنگاپور و چهار کشور اروپایی شامل نروژ، سوئد، سوئیس و لیختن‌اشتاین بسته است. در این میان، در نشستی که با عنوان کارگاه آموزش تجارت با عمان در سازمان توسعه تجارت برگزار شد، فوت و فن تجارت با عمان و صادرات کالا از طریق این کشور به کشورهایی که عمان با آنها قرارداد تجارت آزاد دارد، به تجار آموزش داده شد. در این نشست طرف عمانی نیز مزیت‌های سرمایه‌گذاری در عمان و حوزه‌های جذاب برای سرمایه‌گذاری را معرفی کرد.

علیرضا پیمان‌پاک، رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه پیش‌بینی می‌کنیم صادرات ایران به عمان تا پایان سال به یک میلیارد دلار برسد، در مورد اقدامات زیرساختی جهت افزایش این میزان صادرات، گفت: راه‌اندازی خط مستقیم کشتیرانی به چهار بندر عمان، اعزام و پذیرش هیات‌های تجاری با هماهنگی اتاق‌های بازرگانی، برگزاری نوزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور و اعزام نخستین هیات سرمایه‌گذاری بخش خصوصی ایران به عمان متشکل از ۷۰شرکت، برقراری سازوکار شناخت دقیق تجار از یکدیگر، حضور فعال در نمایشگاه‌های اختصاصی و پاویون‌ها و حل شدن مشکل صدور ویزا و شرایط اقامتی در افزایش میزان تجارت میان دو کشور موثر بوده است. بر اساس این گزارش، سازمان توسعه تجارت قرار است به‌زودی از پلتفرمی مخصوص ارتباط تجار ایرانی با تجار سایر کشورها رونمایی کند که تمامی اطلاعات مرتبط به تجار معتبر و کالاهای مورد نیاز در کشورهای هدف روی آن موجود خواهد بود.

راشد الغیلانی، معاون سفارت عمان در تهران نیز اعلام کرد که تمرکز سلطان جدید عمان بر برنامه‌های تجاری و سرمایه‌گذاری است و ایران نیز یکی از کشورهای مهم در این زمینه محسوب می‌شود. محسن ضرابی، رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز با اشاره به اینکه تمرکز حضور شرکت‌های ایرانی در عمان مربوط به فعالان حوزه نانو، فناوری‌های نوین و «های‌تک» است، گفت: در مذاکرات طرفین موضوع تهاتر کالایی نهایی شده و در حال برنامه‌ریزی برای اجرا است. ضرابی افزود: شورای داوری و حل اختلاف نیز تشکیل شده تا دعاوی تجار حل شود. همچنین مرکز مشاوره‌ای در اتاق بازرگانی شکل گرفته تا راهنمایی‌های کامل به تجار صورت گیرد. وی در مورد موضوع تولید مشترک محصول در عمان نیز تاکید کرد: لازمه صادرات مجدد از طریق عمان، تولید بیش از ۳۰درصد کالا در این کشور است تا تعرفه‌ها صفر شود.

مزیت‌های عمان برای سرمایه‌گذاران

صالح جمعه، رئیس اتاق بازرگانی عمان نیز در خصوص مزیت‌های سرمایه‌گذاری در عمان، گفت: موقعیت جغرافیایی خاص عمران و فاصله سه ساعته پرواز به ۱۴کشور، امنیت و ثبات سیاسی، زیربناهای نوین، مالیات گمرکی کم، ثبات اقتصادی و اجتماعی، آزادی واردات و صادرات کالا و مالیات بر درآمد کم، کشور ما را به یک کشور جذاب برای حضور تجار تبدیل کرده است. وی پنج بخش، معدن، شیلات، بازیافت، گردشگری و خدمات لجستیکی را از مهمترین موضوعاتی خواند که شرکت‌های ایرانی می‌توانند در آنها سرمایه‌گذاری کنند.

چند توصیه به تجار ایرانی

اما سوال این است که در تجارت با عمان به چه نکاتی باید توجه کرد؟ مطلع بودن عمانی‌ها از قیمت کالاها در ایران اولین نکته مورد تاکید مهرداد فلاح، رایزن بازرگانی ایران در عمان است. درج بند داوری در قراردادها به منظور حل راحت‌تر مشکلات و اختلافات از دیگر مواردی است که در تجارت با عمان باید به آن توجه کرد. در عین حال، برای اینکه کالایی عمانی محسوب شود حتما باید ۳۵درصد فراوری آن در عمان انجام شود و بسته‌بندی تنها ۱۰درصد کار است. فرهنگ مردم عمان نیز این است که حتما باید در ملاقات‌های حضوری و با دیدن کالا، با آنها وارد مذاکره شد.

برچسب‌ها