فارس: در شرایطی که آلمان انتظار دارد در سفر اولاف شولتز، صدراعظم آلمان به خلیج فارس به ویژه امارات، قراردادهایی را برای گاز طبیعی مایع منعقد کند، بحث درباره گاز یمن که صادرات آن سالها به دلیل جنگ در این کشور به حالت تعلیق درآمده ، دوباره از سر گرفته شده است.
آلمان در شرایطی از تمهیدات خود برای واردات گاز طبیعی مایع از امارات سخن میگوید که در محافل یمنی صحبت از فروش گاز یمن به برلین از طریق یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به میان است؛ بخصوص که یک ماه و نیم پیش نیروهای طرفدار ابوظبی شهر شبوه را که منبع صادرات گاز یمن است، به تسلط خود درآوردند.
این شائبهها زمانی تقویت شد که «رشاد العلیمی» رئیس شورای رهبری ریاستی یمن هم به تازگی به برلین سفر کرد؛ آن هم در آستانه سفر شلوتز به امارات که قرار است در این سفر توافقنامههایی در زمینه انرژی میان آلمان و امارات به امضا برسد با این حساب احتمال فروش گاز یمن به آلمان قوی است.
رشاد العلیمی در سپتامبر ۲۰۲۲ (۱۰ روز پیش) در سفر به آلمان با صدر اعظم این کشور دیدار کرد. این نخستین سفر العلیمی به یک کشور غیر عربی بود.
رسانههای یمنی و آلمانی به تمام محتویات نشست شولتز و العلیمی اشاره نکردهاند، بلکه تنها گفتهاند که آنها در مورد روند آتشبس و نقض آن و همچنین نقش مطلوب آلمان و جامعه بینالمللی برای برقراری آتشبس بحث و تبادل نظر کردند.
از سوی دیگر صدر اعظم آلمان قرار است در بحبوحه بحران انرژی در کشورش و به منظور دستیابی به سوخت، فردا ۲۴ سپتامبر در یک سفر دورهای به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس سفر کرده و در نخستین ایستگاه وارد امارات خواهد شد.
آلمان، مانند همه کشورهای اتحادیه اروپا، با افزایش شدید قیمت برق و نگرانی در مورد تامین انرژی مواجه است، زیرا شرکت گازپروم روسیه تعلیق انتقال گاز از طریق خط لوله نورد استریم ۱ را برای مدت نامحدود تمدید کرده است.
تحرکات امارات
گزارشهای منتشر شده توسط رسانههای یمنی حاکی از آن است که شرکت فرانسوی «توتال» که تأسیسات بلحاف در استان شبوه (جنوب شرق این کشور) را اداره میکند، قراردادی منعقد کرده است که وظیفه بازاریابی گاز بلحاف را به یک شرکت اماراتی واگذار کرده است.
الخلیج اونلاین بر اساس دادههای خود تاکید کرد، امارات متحده عربی توافقنامهای با دولت مستعفی منصور هادی یمن برای فروش گاز طبیعی مایع بلحاف با قیمتهای پایین منعقد کرده است.
«توکل کرمان» فعال یمنی و برنده جایزه صلح نوبل هم دخالت آلمان برای دستیابی امارات به گاز یمن و صادرات آن به اروپا را محکوم کرد. او در پستی در صفحه فیس بوک خود نوشت: آلمان باید به عنوان یک کشور محترمی عمل کند، بخصوص که مقر سازمان شفافیت بین الملل هم در آنجاست. آلمان همیشه دم از مبارزه با فساد جهانی زده است؛ اما معاملات فساد بین المللی با کشوری مستبد و سرکش نظیر امارات امضا میکند.
این فعال یمنی گفت: امارات گاز یمن را میدزدد و به طور غیرقانونی آن را تحت تسلط خود گرفته است، در حالی که دخالت آلمان در این معامله محکوم است و مطمئنا ملت ما هرگز در قبال آن سکوت نخواهد کرد.
تعرض به حاکمیت یمن
«نجیب السماوی» پژوهشگر یمنی هم شایعات رسانهای در خصوص چپاول نفت یمن توسط غارتگران عربی و اروپایی گفت: این اتفاق ممکن و قابل انتظار است بخصوص که شورای ریاستی یمن هم در مناطق تحت سیطره خود هیچ نقشی ندارد.
السماوی به الخلیج اونلاین گفت: شایعات درباره توافق میان آلمان و امارات برای صادرات گاز یمن به برلین جدی شده است؛ بخصوص که امارات هم به تازگی شبوه را تحت کنترل خود گرفته و این برنامه!ها از خیلی پیش تدارک دیده شده است.
او افزود: سفر اخیر العلیمی به آلمان هم موید این موضوع است و احتمالا محمولههای گاز یمن به ارزانترین قیمت تحویل آلمانیها میشود و در مقابل امارات مزایای دیگری را از آلمان و یا فرانسه در ازای چیزی که تقدیم میکند، دریافت خواهد کرد.
این تحلیلگر یمنی تصریح کرد: چیزی که احتمالها را قوی میکند این است که امارات عمدتا گاز خود را از قطر وارد میکند؛ بنابراین غیرممکن است که ابوظبی گاز صادر کند در حالی که از دیگر کشورها گاز وارد میکند.
او افزود: دادهها حاکی است توتال فرانسه با یک شرکت اماراتی توافق کرده که طی آن به امارات اجازه فروش گاز یمن به هر طرفی در جهان داده شده است.
السماوی با تاکید بر اینکه فروش محرمانه گاز یمن ممکن است، گفت: امارات بندر بلحاف و مناطق جنوبی یمن را در غیاب نقش دولت مستعفی یمن تحت کنترل خود دارد.
پروژه گاز طبیعی مایع یکی از بزرگترین پروژههای اقتصادی یمن به شمار میرود که پیش بینی میشد طی ۳۰ سال آینده حدود ۳۰ تا ۵۰ میلیارد دلار درآمد عمومی این کشور را تامین کند، اما تجاوز ائتلاف سعودی-اماراتی مانع از تامین این بودجه شد.
بر اساس قراردادهای منعقد شده با شرکتهای فعال در سایتهای تولید و صادرات گاز یمن قبل از جنگ، این کشور بیش از هفت میلیارد دلار را که میتوانست در سالهای گذشته از محل فروش گاز مایع به خزانه دولت وارد کند، از دست داد.
در شرایطی که یمن دستخوش یک سری بحرانهای شدید اقتصادی، معیشتی و انسانی است، امارات به خودداری از صدور گاز به خارج از کشور متهم شده بود، اما پس از ورود نیروهای وفادار به امارات به شبوه و به دست گرفتن کنترل آنجا، به ویژه با بحران جهانی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین، امارات اقدامات جدی خود را برای صادرات گاز آغاز کرد.
ذخایر نفت یمن حدود ۱۱.۹۵۰ میلیارد بشکه است، در حالی که کل ذخایر گاز حدود ۱۸.۲۸۳ تریلیون فوت مکعب است. یمن تولید و صادرات گاز طبیعی مایع را در سال ۲۰۰۹ آغاز کرد.
یمن عمدتاً به درآمدهای نفت خام وابسته است که حدود ۷۰ درصد از منابع بودجه عمومی، ۶۳ درصد از کل صادرات کشور و ۳۰ درصد از تولید ناخالص داخلی را پوشش می دهد.