در این نشست، ابوتراب فاضل مدیرعامل شرکت بین المللی توسعه صنایع و معادن غدیر، با رویکردی واقعگرایانه به بررسی وضعیت نماد وکغدیر و زیرمجموعههای آن پرداخت. او برحرفهایگری در بازار سرمایه تأکید کرد و گفت: ما ضمن تدوین استراتژی ۱۰ ساله برای هلدینگ وکغدیر، در تلاش هستیم تا ثبات مدیریتی را که از سال ۱۴۰۰ مدنظر بوده، همچنان ادامه دهیم. در این راستا، جمعی از خبرگان بازار سرمایه همراه این مجموعه هستند.
وی یادآور شد : در گذشته سودآوری سرمایهگذاری غدیر عمدتاً بر درآمد پتروشیمیها متکی بود، اما با تمرکز جدی هلدینگ وکغدیر بر زنجیره فولاد و ورود شرکتهای زیرمجموعه در حلقههای مختلف این زنجیره، ارزش افزوده بالاتر و خلق ثروت بیشتر در این هلدینگ رقم خورد.
چالشها و فرصتهای صنعت فولاد
با وجود نگرانیهای تحلیلگران حاضر در جلسه درباره وضعیت جهانی صنعت فولاد، فاضل با رد این دیدگاه تأکید کرد:من به اندازه شما بدبین نیستم! در کل زنجیره فولاد مزیتهایی وجود دارد. اگر امروز بازار آهن اسفنجی مناسب نباشد، آن را مصرف کرده و با تبدیل به گندله، محصولی با قیمت بالاتر و متقاضی بیشتر را به بازار عرضه کرده و کسب درآمد میکنیم.
وی همچنین تاکید کرد: ضمن اینکه هلدینگ وکغدیر در ۳ سال اخیر تنها بر تولید محصولات آهنی تمرکز نداشته و با خرید و مشارکت در معادن غیر آهنی به تنوع بخشی در سبد تولید محصولات اقدام کرده است.
او همچنین به مشکلات صنعت فولاد ناشی از ناترازی انرژی و قطعیهای مکرر برق و گاز در دو سال اخیر اشاره کرد و گفت: «اگرچه این بحران مشکلات زیادی برای فولادسازان ایجاد کرده، اما ما حاضر هستیم که با قیمت بالا انرژی موردنیاز تولید را خریداری کنیم، متأسفانه انرژی کافی در دسترس نیست.
وی با اشاره به اقدامات دولت پزشکیان برای رفع معضل ناترازی انرژی، تأکید کرد که تلاشهای انجامشده تا کنون نتیجه قابلتوجهی برای صنعت فولاد نداشته است.
چالش تأمین مالی و نقش بازار سرمایه
ابوتراب فاضل همچنین بر بهبود شرایط بازار سرمایه و تأثیر آن بر اوضاع تأمین مالی تأکید کرد و گفت: امروز وضعیت بانکها چندان مطلوب نیست و بسیاری از آنها به جای تأمین مالی، برای دریافت منابع مالی به سمت صنعت روی آوردهاند، در حالی که در گذشته چنین نبود.
ارزشگذاری وکغدیر
در نخستین جلسه هماندیشی شرکت وکغدیر پس از عرضه اولیه، ارزش NAV هر سهم این شرکت ۹۶۵ تومان اعلام شد. این رقم بر پایه ارزش پرتفوی بورسی ۳۷ همتی و پرتفوی غیر بورسی ۴۸ همتی محاسبه شده است. با این حال، در این گزارش از میان شرکت های غیر بورسی پرتفوی وکغدیر، تنها شرکتهای توسعه آهن و فولاد گلگهر، فولاد غدیر نیریز و زرین معدن خونیک لحاظ شدهاند.
پیشرفت پروژه فولادسازی
بر اساس گزارش ارائهشده در جلسه، پروژه فولادسازی شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر به ۹۷ درصد پیشرفت رسیده است و طبق توضیحات نماینده این شرکت، این طرح تا پایان سال ۱۴۰۴ تکمیل خواهد شد. این پروژه ظرفیت تولید ۳ میلیون تن ورق گرمرا خواهد داشت که ۵۰ درصد از ورقهای تولیدی فولاد مبارکه گرانتر خواهند بود.
سعید داراب، معاون امور شرکتها و مجامع هلدینگ صنایع و معادن غدیر، ارزش جایگزینی کارخانه توسعه آهن و فولاد گلگهر را ۳۲ همت اعلام کرد، در حالی که وکغدیر تنها مالک ۱۵ درصد از سهام این شرکت است. او همچنین اشاره کرد که ساخت و تجهیز واحد فولادسازی که پیشتر با ۱.۲ میلیارد یوروقابل اجرا بود، اکنون به ۱.۴ میلیارد یورو افزایش یافته است.
چالشهای تأمین تجهیزات
داراب به ظرفیت تولید ۵.۱ میلیون تنی آهن اسفنجی و نیروگاه ۸۰۰ مگاواتی گهر انرژی اشاره کرد و گفت : این بخشهای کارخانه توسعه آهن و فولاد فعال هستند، اما بخش فولادسازی به دلیل تأخیر طرف اروپایی در ارسال تجهیزات همچنان منتظر تکمیل نهایی است.
وی اعلام کرد : شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر اقدامات لازم برای پذیرش و عرضه در بورس را به انجام رسانده است.
داراب به دیگر شرکت غیر بورسی وکغدیر یعنی فولاد غدیر نی ریز اشاره کرد و گفت : در این شرکت نیز پروژه ای با سرمایه گذاری ۸۸ میلیون یورو در دست اجرا ست که با ۳۱ درصد پیشرفت، قرار است ۲.۵ میلیون گندله به ظرفیت تولید گندله کشور بیافزاید.
وی افزود:در حال حاضر نی ریز واحد فولادسازی یک میلیون تنی و واحد آهن اسفنجی ۸۰۰ هزار تنی را در مدار تولید دارد. علاوه براین نی ریز در معادن سنگ آهن خشومی، غیاث، کوه غدیر، گود غول، دولومیت گود غول و سنگ لاشه سبز قطرویه فعالیت دارد.
معاون امور شرکتها و مجامع هلدینگ صنایع و معادن غدیردرباره زرین معدن خونیک که برای تولید سالانه ۴۰۰ کیلوگرم طلای ۲۴ عیار راه اندازی شده است خاطر نشان کرد: میزان سرمایه گذاری در این طرح معادل ۱.۸ همت و ذخیره معدن ۶.۷ میلیون تن با عیار یک گرم بر تن برآورد شده است. وی با اشاره به حاشیه سود ۵۰ درصد ی این سرمایه گذاری گفت: کارخانه در حال تامین و نصب تجهیزات صنعتی است و به زودی وارد مدار می شود.
در پایان این جلسه پس از پرداختن به موضوعات شرکت های سرمایه پذیر، به پرسش های تحلیل گران بازار سرمایه و اصحاب رسانه پاسخ داده شد.
زهرا مجتهد/فردای اقتصاد