آسیب‌شناسی انواع فرسودگی شغلی

شما به کدام نوع فرسودگی شغلی مبتلا هستید؟
۹ مهر ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۶

مدت‌هاست که مدیران و کارمندان با مفهوم فرسودگی شغلی آشنا هستند. گرچه این اصطلاح بسیار متداول شده است، اما هنوز بسیاری از افراد نمی‌دانند که ما با بیش از یک نوع فرسودگی شغلی مواجه هستیم.

فردای اقتصاد: بر اساس شاخص روندهای کار ۲۰۲۲ که هر ساله شرکت مایکروسافت منتشر می‌کند، نزدیک به نیمی از کارمندان (۴۸ درصد) و ۵۳ درصد از مدیران گزارش کرده‌اند که در کار خود احساس فرسودگی می‌کنند.

با وجود آن‌که این اصطلاح به طور گسترده مترادف با استرس و خستگی به‌کار می‌رود، اما به اعتقاد کارشناسان، در واقعیت ممکن است کارمندان بیش از یک نوع فرسودگی را در کار خود تجربه کنند.

فوبه گیوین، مربی مشاغل و مدیربخش استعدادیابی و توسعه Vox.com در فستیوال "فست کمپانیز اینوویشن" به خبرگزاری سی‌ان‌بی‌سی‌ گفت: «چیزی که من به ارباب رجوع‌هایم در جلسات مربی‌گری می‌گویم این است که آن‌ها را تشویق می‌کنم دریابند که آیا کلا خسته هستند یا از چیز خاصی خسته هستند؟»

اما چگونه باید تشخیص دهیم که به کدام نوع از فرسودگی شغلی مبتلا شده‌اید و چگونه آن را التیام بخشید؟

تفاوت عدم مشارکت با فرسودگی

یک نوع از فرسودگی شغلی زمانی مشاهده می‌شود که شما به‌طور خاص از وظایفتان خسته شده‌اید. گیوین می‌گوید: «این دقیقا عدم مشارکت است.» این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که شما احساس می‌کنید نسبت به انجام کارتان بی‌علاقه هستید زیرا احساس می‌کنید به اندازه کافی اینگونه وظایف داشته‌اید و حالا خود را برای ایفای نقش بعدی آماده می‌بینید.

نوع دیگر فرسودگی شغلی ناشی از خستگی مزمن در زندگی یا افت انرژی است. گیوین می‌گوید: «اگر واقعا فرسوده شده‌اید و تجربیاتی همچون عوارض فیزیکی و ذهنی را از سر می‌گذرانید یا مشکلاتی را در زندگی شخصی و روابط خود تجربه می‌کنید، نیاز به مداخله بسیار قوی‌تری برای رساندن شما به نقطه تعادل و تجدید قوای دوباره است.»

وقتی بحث کارتان مطرح است، این می‌تواند نتیجه انرژی گذاشتن بیشتر از حد مورد نیاز باشد. شاید هم ساعت‌های بیش از حد زیادی کار کرده‌اید یا با تنش با همکارانتان یا مدیرتان مواجه شده‌اید.

چهار پرسش کلیدی

برای تشخیص این‌که به کدام نوع فرسودگی شغلی دچار شده‌اید و چه عاملی در شغل شما مسبب آن است، گیوین توصیه می‌کند از خودتان چهار سوال را بپرسید و آن را نه فقط در ذهنتان داشته باشید بلکه روی کاغذ بیاورید. این شما را مجبور خواهد کرد که اندیشه‌هایتان را سازماندهی کنید و بدین ترتیب یک اثر مکتوب برای شما بر جای می‌گذارد تا با آن، نکات را به یاد آورید، منعکس کنید و به خود نهیب بزنید:

  • در وهله نخست چرا این شغل را پذیرفته‌اید؟
  • زمانی که در رابطه با شغل یا سمت خود به هیجان آمدید، چه روی داده بود؟
  • زمانی که در رابطه با کارتان احساس هیجان نداشتید یا حس می‌کردید فرسوده یا سرخورده شده‌اید، چه روی داده بود؟
  • اگر از هم‌اکنون به یک سال قبل نگاه کنید، چه چیزی شما را به هیجان می‌آورد و حس غرور به شما می‌دهد؟ چه چیزی باعث می‌شود احساس یاس کنید؟

پاسخ به این پرسش‌ها، همچنین می‌تواند به شما کمک کند تشخیص دهید چه چیزی وضعیت شما را بهتر می‌کند.

لودمیلا پراسلووا، استاد روانشناسی دانشگاه وانگارد در کالیفرنیای جنوبی، در این رابطه می‌گوید: «شرح وظایف ما همیشه صادقانه نیست. بنابراین ما شغلی را می‌پذیریم اما بعدا معلوم می‌شود چیز دیگری است. به همین دلیل ما دچار فرسودگی شغلی می‌شویم چون به چیزی رسیده‌ایم که آن را نمی‌خواستیم.»

نخستین چیزی که به آن نیاز دارید چیست؟

به محض آن‌که منبع و دلیل اصلی فرسودگی شغلی خود را به صفر رساندید، به توصیه گیوین نخستین چیزی که به آن نیاز دارید، حمایت از خود با همراهی مسئول مستقیم‌تان است. او می‌گوید: «گفتگو با آن فرد و در جریان گذاشتن او برای اینکه بداند در حال حاضر در حال تجربه چه چیزی هستید، ضروری است.»

پاسخ‌هایی که به آن‌ها می‌رسید می‌توانند به شما کمک کنند نقاط دردناک در کارتان را تعریف کنید و دریابید چه عواملی باعث می‌شوند چنین احساسی را تجربه کنید. وظایفی که باعث می‌شوند به کار بیشتر علاقمند شوید یا روش کاری که می‌تواند فرسودگی شغلی شما را متوقف کند، بیابید. این‌ها می‌توانند به شما کمک کنند گام‌هایی عملی برای بهبود وضعیتتان بردارید.

در نهایت، رییس شما احتمالا از شما خواهد خواست پارامترهایی را در شغل‌تان بیابید که به نفع شما هستند. گیوین می‌گوید: «اگر آن نکته برای هر دو طرف (شما و شرکت) یا تیم یا هر فرد دیگری، منفعت در پی دارد، رییس شما بسیار علاقمند خواهد شد به شما کمک کند تا نسبت به نقشی که ایفا می‌کنید مشتاق و علاقمند شوید. وقتی این اتفاق برای شما بیافتد، بدین معنی است که شما به بهترین نتیجه رسیده‌اید.»

منبع: سی‌ان‌بی‌سی

نویسنده: گیلی مالینسکی

مترجم: شادی آذری حمیدیان