فردای اقتصاد: بورس تهران امروز پس از مدتهای طولانی نقشه یکدست سبزی داشت و به جز صنعت پالایشی، همه صنایع و بیش از ۸۵ درصد از نمادهای معامله شده در محدودههای مثبت تابلو معامله میشوند.
در پایان معاملات امروز بازار سهام، شاخص کل بورس توانست با رشد ۰.۸ درصدی به نزدیکی ۱.۴۵۰ میلیون واحدی برسد و شاخص هموزن نیز با ثبت عملکردی بهتر، ۱.۵۹ درصد افزایش یافته است. ارزش معاملات نیز در این مدت با عبور از کانال ۲هزار میلیارد تومانی شرایط به مراتب بهتری نسبت به روزهای گذشته داشت. ضمن آنکه پس از حدود دو ماه شاهد ورود پول کدهای حقیقی به چرخه معاملات بودیم. آنگونه که آمارها نشان میدهد روز شنبه، در مجموع بازارها، شاهد خالص خرید بیش از ۲۰۰ میلیارد تومانی سهامداران خرد بودیم. به این ترتیب پس از نزدیک به دو ماه خروج بیوقفه، حقیقیها روی خوشی به امیدواریهای ایجاد شده در خصوص از سرگیری مذاکرات برجامی نشان دادهاند. این روند صعودی درحالی شروع شده که خبرها و اتفاقات روزهای گذشته توانسته بخشی از جریان ناامیدکننده ایجاد شده در بازار سرمایه را تغییر دهد و امیدواری به وضعیت سیاسی و تصمیمات اقتصادی را بهبود بخشد.
روزگار به کام خودروییها
خبرهای منتشر شده در روزهای گذشته بیشتر به مذاق سهامداران گروه خودرویی خوش آمده است. در هفته گذشته و پس از انتشار خبر عرضه محصولات خودروسازان کشور (ایرانخودرو، سایپا و بهمن موتور) در بورس کالا، این گروه توانست خود را از روند نزولی نجات دهد و رالی صعودی جدیدی را آغاز کند.
پس از این موضوع، خبر از سرگیری غیرمنتظره مذاکرات هستهای محرک جدیدی برای رشد قیمت سهام این گروه شد. این دور از مذاکرات که در وین برگزار شده است، خبرهای امیدوارکنندهتری نسبت به قبل برای احتمال دستیابی به توافق را دارد و بعید نیست که در روزهای آینده خبرهای مثبتی به گوش برسد. از این روز صنایع برجامی همچون خودرو و بانک که تاثیرات مثبتی از این اتفاق خواهند گرفت، امروز نقشه سبز رنگی دارند و سهام اصلی گروه خودرویی برای دومین روز کاری متوالی به صف خرید رسیدهاند.
حساسیت پالایشیها به نفت ۱۰۰ دلاری
در بورس امروز سوال این است که با وجود مثبت بودن کلیت بازار امروز، چرا گروه پالایشی روزی منفی را دنبال کردند؟
شاید برای پاسخ به این سوال بهتر باشد که روند قیمتی نفت را در هفته کاری بازارهای جهانی دنبال کنیم. نفت برنت که در اوایل هفته در قیمتهای نزدیک به ۱۰۴ دلار به ازای هر بشکه بازگشایی شد، به دلیل خبرهای منتشر شده، در نهایت در ۹۴ دلار به کار خود پایان داد.
خبر از سرگیری مذاکرات هستهای و افزایش خوشبینیها نسبت به دستیابی به توافق، باعث شد که احتمال ورود دوباره نفت ایران به بازارهای جهانی تقویت شود و همین عامل اصلیترین دلیل ریزش قیمت نفت سیاه بود. در این بین البته نباید از تاثیر تصمیم اعضای اوپک پلاس مبنی بر افزایش تولید روزانه ۱۰۰هزار بشکه نفت چشمپوشی کرد.
بنابراین بدیهی است اکنون که سهامداران گروه پالایشی که اصلیترین محرک سهام خود یعنی افزایش قیمت نفت را در خطر میبینند، با احتیاط بالاتری به این گروه نگاه کنند.
بورس تهران به امید نیاز داشت
با بررسی تمامی عوامل و نگاهی به روند هفتههای گذشته در مقابل چند روز اخیر، کاملا پیداست که بورس تهران نیازمند تزریق امید در جهت آینده سیاسی و اقتصادی کشور بود.
از سرگیری دور جدید مذاکرات هستهای، شروع عرضه خودرو در بورس کالا که قدم مثبتی در جهت حذف قیمتگذاری دستوری بود و کاهش نرخ بهره بینبانکی از ۲۱.۳ به ۲۰.۶۴ درصد که نشان از همخوانی حرف و عمل سیاستگذاران داشت، همه و همه دست به دست هم دادند تا بار دیگر فعالین بازار سرمایه به عنوان شاخصهای مهم از وضعیت اقتصاد کشور، با چشماندازی مثبت به خرید سهام روی بیاورند.