۱۹ مهر ۱۴۰۱ - ۱۶:۴۴

با توجه به شرایط اقتصاد کلان و نبود تقاضای بالا در بازار، به نظر می‌رسد در کوتاه مدت احتمال افت قیمت از احتمال افزایش آن بیشتر باشد.

فردای اقتصاد: مدتی است بیت کوین و بازار رمزارزها روزهای نسبتا آرامی را سپری می‌کنند. بیت کوین در طی هفته گذشته هرچند نوساناتی تا ۲۰ هزار دلار ثبت کرد، اما نهایتا بدون تغییر چندانی هفته را به پایان رساند. در چند هفته گذشته، بیت کوین همواره در حال درجا زدن بوده است، معمولا در چنین شرایطی احتمال یک حرکت قوی به سمت بالا و یا پایین در سطح بالایی قرار می‌گیرد.

در روز جمعه نرخ بیکاری ایالت متحده منتشر شد. انتظار می‌رفت که این شاخص مانند ماه گذشته در حدود ۳.۷ باقی بماند اما به ۳.۵ درصد رسید که نشان دهنده، کاهش بیکاری در این کشور است. نرخ بیکاری یکی از ارکان منعکس کننده وقوع رکود در یک کشور است. در صورتی که اقتصادی دچار رکود گردد، به سبب کاهش تقاضا، فروش شرکت‌ها کاهش خواهد داشت. این موضوع بر سودآوری آنها تاثیرگذار بوده و ممکن است آنها را در مسیری قرار دهد که مجبور به تعدیل نیرو شوند. لذا در حال حاضر که شرایط بازار کار در ایالت متحده مطلوب است، دست فدرال رزرو در افزایش نرخ بهره و ادامه روند سیاست‌های انقباضی بازتر بوده و احتمال افزایش نرخ بهره تا ۴.۵ درصد را بالاتر می‌برد.

در زمان انتشار این خبر، بیت کوین در حال مبارزه برای غلبه بر مقاومت ۲۰ هزار دلار بود، اما بهبود نرخ اشتغال و ترس از افزایش شدیدتر نرخ بهره، ترس در بازار را شدت بخشید و باعث شکست بیت کوین در گذشتن از این سد و افت مجدد آن به ۱۹ هزار دلار گشت.

مهمترین عوامل تشکیل دهنده قیمت بیت کوین

مهمترین عامل تاثیر گذار بر بازار به خصوص بازارهای پرریسک، مسائل مربوط به اقتصاد کلان است. مشکلات ژئوپولتیک و بحران روسیه و اوکراین در حال شدت گرفتن است و به نظر می‌رسد جنگ میان این دو کشور وارد مرحله جدیدی شده است. این موضوع می‌تواند بر قیمت انرژی در اروپا و آمریکا اثرگذار بوده و تنش‌هایی را ایجاد کند.

در روز ۵شنبه نرخ تورم آمریکا منتشر خواهد شد. گمانه‌زنی‌ها از افزایش شاخص CPI حکایت دارند. با توجه به شرایط جنگ میان دو کشور اشاره شده، مشکل انرژی در دنیا و بحران اقتصادی موجود، تداوم شرایط تورمی دور از ذهن نیست.

در چندین ماه اخیر نیروهای تقاضا در بازار قادر به ایجاد یک روند صعودی نبوده‌اند. در صورتی که نرخ تورم در روز ۵شنبه افزایش یابد، به دلیل نبود تقاضای موثر و دامن زدن به ترس موجود در بازار، احتمال افت بیشتر قیمت بیت کوین در سطح بالایی قرار می‌گیرد.

در طی ریزش‌های اخیر، همواره محدوده ۱۸ الی ۲۰ هزار دلار به وسیله نهنگ‌ها مورد حمایت قرار گرفته و جلوی ریزش‌های شدیدتر گرفته شده است. اما در صورت تداوم روند تورم، احتمال از دست رفتن این سطح حمایتی وجود دارد. بسیاری از تحلیلگران همچنان برای بیت کوین هدف‌های قیمتی پایین‌تری را تخمین می‌زنند.

شاخص‌های آنچین از ادامه اصلاح زمانی خبر می‌دهند

بسیاری از شاخص‌های آنچین در محدوده‌ای قرار دارند که در سیکل‌های گذشته در پایان روند نزولی در آنها قرار داشته‌اند. این موضوع به معنی پایان روند نزولی نیست بلکه به معنی نزدیک شدن به آن است، هرچند که ممکن است ماه‌ها به طول انجامد.

رفتار ماینرها به عنوان بازیگران حرفه‌ای این بازار از اهمیت ویژه‌ای برخودار است. زمانی که قیمت بیت کوین افت زیادی را تجربه می‌کند، به دلیل کاهش درآمد و متضرر شدن، بسیاری از آنها از بازار خارج می‌شوند. این موضوع درحجم بالا باعث کاهش هش‌ریت خواهد شد. اما با وجود افت بیش از ۷۰ درصدی قیمت بیت کوین، به تازگی هش‌ریت آن یک سقف تاریخی ثبت کرده است.

هش ریت بیت کوین

این موضوع به سه دلیل رخ داده است. یکی از این دلایل مربوط به کاهش پیوسته قیمت سخت‌افزارهای استخراج است. با عبور از شرایط کمبود تراشه در سطح جهانی به دلیل مشکلات سمت عرضه، اکنون شاهد افت قیمت ۵۰ تا ۳۰ درصدی قیمت سخت افزار هستیم و به عنوان دلیل دیگر نیز باید به افت بازار اشاره کرد که باعث شده است تولید کنندگان ریگ‌های استخراج قیمت تولیدات خود را کاهش دهند. در نتیجه‌ی این اتفاق، شرکت‌های فعال در این زمینه در حال به‌روزرسانی سخت افزارهای خود و همچنین گسترش فعالیت‌های خود هستند.

دلیل دیگر به گسترش کشورهای دوستدار ماینینگ مربوط می‌شود. بعد از اعمال محدودیت‌های استخراج ارزهای دیجیتال در چین، کشورهای دیگر توانستند جای خالی این کشور را در عرصه استخراج ارزهای دیجیتال پر کنند. شایان ذکر است که بر اساس اطلاعات دانشگاه کمبریج، سه ماه بعد از اعمال محدودیت بر بخش استخراج ارزهای دیجیتال در چین، فعالیت‌های ماینرها در این کشور نیز تا حدودی از سر گرفته شده است. و در نهایت، دلیل سوم به آپدیت مرج اتریوم مرتبط است. بعد از انتقال الگوریتم اجماع اتریوم از اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS) ماینرهای اتریوم مجبور به انتقال به دیگر شبکه‌ها شده‌اند، که از این میان کوچ ماینرها از اتریوم به بیتکوین نیز یکی دیگر از عوامل رشد هش‌ریت بوده است.

از طرف دیگر شاهد کراس صعودی در شاخص hash ribbon هستیم. هرگاه در این شاخص کراس صعودی اتفاق افتاده است با اندکی تاخیر زمانی یک روند صعودی شکل گرفته، لذا این موضوع می‌تواند یک نشانه مثبت تلقی گردد.

شاخص hash ribbon بیت کوین

همچنین متوسط هزینه استخراج بیت کوین تقریبا برابر با قیمت آن گریده است و تقریبا استخراج کنندگاه در منطقه سربه‌سری قرار دارند. در سال‌ ۲۰۱۸ و همچنین ریزش‌های قبلی، معمولا این نواحی در ماه‌های پایانی روند نزولی دیده می‌شده است.

متوسط هزینه استخراج بیت کوین

از طرف دیگر صندوق‌های سرمایه‌گذاری کریپتوکارنسی مانند گری اسکیل نیز شرایط چندان مطلوبی نداشته و نرخ پرمیوم آن از ۳۰ درصد فراتر رفته است. نرخ پرمیوم تفاوت قیمت یک رمزارز در بازار اسپات و در صندوق مذکور است که در حال حاضر با کاهش ارزش هر سهم آنها به بیش از ۳۰ درصد رسیده است.

در هفته‌های اخیر این صندوق به طور مدوام در حال فروش دارایی‌های خود بوده و از میزان ذخایر آن کاسته شده است. این موضوع نشانه مطلوبی برای بازار محسوب نمی‌شود.

شاخص پرمیوم صندوق گری اسکیل

همچنین اگر به شاخص پرمیوم کوین‌بیس نیز نگاهی بیاندازیم می‌بینیم که سرمایه‌گذاران آمریکایی عجله‌ای برای ورود به این بازار ندارند. شاخص حجم فاند  Fund volume نیز در حالت خنثی است. مجموع عوامل بیان شده نشان دهنده عدم وجود تقاضای موثر در بازار است.

با توجه به شرایط اقتصاد کلان و همچنین نبود تقاضای بالا در بازار، به نظر می‌رسد در کوتاه مدت احتمال افت قیمت از احتمال افزایش مدوام آن و همچنین ایجاد روند صعوی بیشتر باشد.