فردای اقتصاد: نتایج طرح پایش واحدهای صنعتی غیرفعال در کل کشور از شناسایی ۱۲هزار و ۶۷واحد راکد حکایت دارد. از این میزان، ۶هزار و ۸۱۴واحد در داخل شهرکهای صنعتی و ۵هزار و ۲۵۳واحد در خارج از آنها شناسایی شده است. برنامه متولیان صمت احیای دو هزار واحد صنعتی راکد در سال ۱۴۰۱ است. از این تعداد یک هزار و ۶۰۰واحد تولیدی راکد در شهرکها و نواحی صنعتی قرار دارد که پیشبینی شده با احیا این تعداد واحد برای ۲۸هزار و ۸۰۰نفر شغل ایجاد شود؛ ضمن اینکه طبق اعلام سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران برای احیای ۴۰۰واحد تولیدی راکد در خارج از شهرکها و نواحی صنعتی نیز برنامهریزی شده است.
ارزیابیهای کارشناسی حاکی از این است که ۴۴درصد از این واحدها مشکل کمبود نقدینگی، ۱۷درصد عدم تقاضا و بازار، ۱۱درصد فرسودگی ماشینآلات و ضعف فناوری، ۱۱درصد کمبود مواد اولیه، ۹درصد مشکلات حقوقی و ۸درصد دارای مشکلات زیرساختی هستند.
به گزارش فردای اقتصاد، برنامهریزی برای احیای واحدهای صنعتی راکد در حالی چند سالی است که در دستورکار قرار گرفته که به اعتقاد کارشناسان، سیاستگذار صنعتی به اصل ریزش و رویش برای تولید و فعالیتهای اقتصادی کمتر توجه داشته است. ارزیابیها حاکی از این است که مداخله دولت در روند طبیعی تاسیس یا تعطیلی بنگاههای صنعتی، نادیده گرفتن توانمندی بنگاههایی است که با مدیریت مناسب، تولید باکیفیت و افزایش تقاضا، در برابر مشکلات اقتصادی مقاومت داشتهاند. به عبارت دیگر، به نظر میرسد که واحدهای صنعتی مدرن و بهرهور باید جای خود را به واحدهای راکدی دهند که طبق طرح پایش با عدم تقاضا و بازار مواجه هستند.
در گفتوگویی که سعید صادقی، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران با «ایسنا» داشته، واحدهای راکد غالبا مشکل تامین نقدینگی دارند. وی معتقد است این واحدها به تسهیلات ارزان قیمت نیاز دارند و مشکل اصلی آنها تامین وثیقه است؛ یعنی ممکن است آمادگی پرداخت تسهیلات به آنها وجود داشته باشد، اما نتوانند وثیقه تامین کنند.
این اظهارات در حالی اعلام شده که تجربه سالهای اخیر نشان داده که تامین مالی سرمایه در گردش واحدهایی که به دلیل نبود تقاضا تعطیل یا متوقف شدهاند، تنها به افزایش موجودی انبار آنها میانجامد و مشکلات مالی آنها را تشدید میکند.