فارس: مهدی غضنفری، امروز در مراسم امضای اولین قرارداد تسهیلات مانایی صندوق توسعه ملی اعلام کرد: با توجه به اینکه صندوق توسعه ملی دارای یک ثروت بیننسلی است و نباید منابع صندوق رو به کاهش بگذارد، در نتیجه تسهیلاتی که پرداخت میشود به شکل مانایی یعنی ریال متصل به ارز پرداخت میشود و هنگام بازپرداخت تسهیلات هم ریال متصل به ارز از سرمایهگذاران دریافت میشود.
وی گفت: صندوق توسعه ملی خط اعتباری 3 میلیارد دلاری برای بانکهای عامل درنظر گرفته است که از این رقم بانکها میتوانند تا سقف 10 درصد از اعتبارات صندوق را به شکل تسهیلات مانایی یعنی ریال متصل به ارز به مشتریان خود پرداخت کنند و امروز اولین قرارداد تسهیلات مانایی بین صندوق توسعه ملی و بانک عامل خاورمیانه امضا میشود.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی افزود: خط اعتباری بانک خاورمیانه 300 میلیون دلار است که بانک هم میتواند تا مبلغ 30 میلیون دلار تسهیلات مانایی متصل به ارز پرداخت و همچنین این بانک امروز قراردادی به مبلغ 7 میلیون دلار تسهیلات مانایی با یک شرکت خصوصی تولید فولاد امضا کرد.
به گفته وی، کل پروژه مورد نظر 900 میلیارد تومان هزینه دارد که 200 میلیارد تومان تسهیلات مانایی صندوق توسعه ملی دریافت میکند. 200 میلیارد تومان با انتشار اوراق تأمین میکند و بقیه آورده متقاضی و سهامداران خواهد بود.
غضنفری افزود: پروژهای که امروز اولین قرارداد تسهیلات مانایی از محل منابع صندوق توسعه ملی امضا کرد 7 میلیون دلار منابع دریافت میکند. دوره مشارکت بانک دو تا سه سال، دوره تنفس شش ماه و بازپرداخت آن سه تا چهار ساله است.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی ادامه داد: کندی سازمانی در دستگاههای دولتی بالاست و بخش خصوصی از این قضیه گلایه دارد، اما ما قول دادهایم در زمان مقرر، تسهیلات را به این پروژه پرداخت کنیم و از آنها قول گرفتهایم در بازپرداخت اقساط به موقع عمل کنند.
غضنفری تصریح کرد: صندوق توسعه ملی به زودی اوراق ارزی منتشر میکند و امروز اولین تسهیلات مانایی پرداخت میشود که متقاضیان هم آورده داشتند هم از بانکها تسهیلات میگیرند و هم اوراق منتشر میکنند و چون این پروژهها صادراتمحور هستند، میتوانند از محل درآمد صادراتی، اقساط خود را به شکل ارزی و یا ریال میخکوب شده به ارز اصطلاحاً ریال مانایی پرداخت کنند.
* 75 درصد از تسهیلات پرداختی صندوق توسعه ملی برگشته است
مدیرعامل صندوق توسعه ملی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس که چرا 25 درصد از تسهیلات صندوق توسعه ملی دچار معوق شده است، گفت: امسال 75 درصد از تسهیلات پرداختی صندوق توسعه ملی برگشته است و 25 درصد مانده است که تلاش میکنیم آن را هم وصول کنیم، عمده آن مربوط به پروژههای نیروگاهی است، با تعدادی از آنها به توافق میرسیم و برخی از این مبالغ مربوط به پروژههای کوچک نیمهتمام و رهاسازیشده است که درخواست تعیین تکلیف میکنیم.
وی افزود: البته این نکته هم قابل ذکر است که صندوق توسعه ملی مستقیم به طرحها وام نمیدهد بلکه صندوق با بانکهای عامل طرف حساب است و از بانکهای عامل دریافت میکند و عقب افتادن تسهیلات ناشی از کمکاری بانکهای عامل است.
نامه به بانک مرکزی برای مسدودی منابع سه بانک
غضنفری در مورد اینکه چرا تسهیلات معوق را از بانکهای عامل درخواست نکردهاید، گفت: نامهای به بانک مرکزی نوشتهایم و درخواست مسدودی منابع سه بانک عامل طرف قرارداد با صندوق توسعه ملی کردهایم که اگر نسبت به تسهیلات پرداختی تعیین تکلیف نکردند، طبق قانون از منابع این بانکها نزد بانک مرکزی مسدود و برداشت میشود و منابع صندوق برمیگردد.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی اظهار کرد: منابع ارزی صندوق توسعه ملی با رقمهای 6 و 8 درصد سود پرداخت میشود و منابع ریالی صندوق توسعه ملی با نرخ 16 تا 18 درصد پرداخت میشود که امسال 3 میلیارد دلار خط اعتباری صندوق توسعه ملی دراختیار بانکها قرار گرفته است، همچنین منابع ریالی 20 هزار میلیارد تومانی برای پرداخت طرحها درنظر گرفته شده است.