۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۱

چرا ریاض بلافاصله پس از سفر جو بایدن به عربستان خواستار مذاکره با تهران در سطح وزرای خارجه شده است؟

فردای اقتصاد: به دنبال سفر منطقه‌ای جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا و دیدار با بن‌سلمان، ولیعهد عربستان ، خبر رسید که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در حاشیه اجلاس جده ابراز تمایل کرده که گفت‌وگو های تهران و ریاض، در نشست بعدی بین طرفین برقرار شود فواد حسین، وزیر خارجه عراق که میانجی بین ایران و عربستان را ایفا می کند، با اعلام این خبر اضافه کرد که در تهران از طریق بغداد در جریان این درخواست قرار گرفته است.
ناصر کنعانی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی پیشتر با تایید این خبر اضافه کرد که به درخواست ولیعهد سعودی، نشست بعدی بین ایران و عربستان، رسمی و سیاسی و در بغداد خواهد بود.

پیشتر فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی هم به نیابت از ولیعهد عربستان از ایران خواسته بود تا سطح گفت‌وگوها با تهران پس از پنج دوره مذاکرات در سطح امنیتی، به سطح دیپلماتیک بازگردد و این دو کشور پس از پنج سال قطع رابطه، بار دیگر روابط خود را به سمت عادی سازی پیش ببرند.

بن‌فرحان در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان افزود که همه اعضای شورای همکاری خلیج فارس با ایران گفت‌وگو می‌کنند، چون می‌خواهند که اختلافات از راه مذاکره حل شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران این موضع بن سلمان را نشانه­ای مثبت ارزیابی و اضافه کرد:« گمان می‌کنیم با توجه به اراده مثبت طرفین برای برداشتن گام­های عملی، این زمینه فراهم است که نشست بعدی را در سطح رسمی و سیاسی در بغداد برگزار کنیم و گامی ملموس و بلند در جهت ارتقا و از سرگیری مناسبات دو کشور برداشته شود.»

فرصت طلایی جنگ اوکراین برای بن‌سلمان

قاسم محبعلی، مدیرکل اسبق امور خاورمیانه وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با «فردای اقتصاد» درباره علت درخواست بن‌سلمان از ایران برای مذاکره سیاسی و جدی می‌گوید: «عربستان متعاقب مداخله نظامی در یمن و قضیه ترور قاشقچی، دچار مشکلاتی در روابط بین‌المللی و منطقه‌ای خود شد، اما بعد از قضیه تجاوز روسیه به اوکراین، فرصتی طلایی پیدا کرد که برخی از مشکلات خود را حل کند و در همین راستا از یک سیاست همه‌جانبه و متوازن پیروی کرد؛ روابط خود را با ترکیه بازسازی کرد و در دیدار با بایدن هم به توافقات مهم و جدی رسید. بیانیه مشترک آمریکا و عربستان بیانیه بسیار مهمی است که در عرصه‌های مختلف زمینه­های همکاری پیش‌بینی شده است. از جمله کشورهایی که عربستان برای بهبود روابط همه‌جانبه خود، متناسب با شرایط فعلی تلاش دارد که ارتباط خود را با آن بازسازی یا تا حدی کاهش تنش دهد، جمهوری اسلامی ایران است.»